Skocz do zawartości

Upgrade komputera z i5 750

Recommended Posts

Witam,

Posiadam komputer:

i5 750 ~3.8 ghz + scythe mugen 2

Msi p55gd65

Gigabyte hd 7970oc windforce

4x2 gb ddr3 1600 mhz hyperx

Zasilacz spc vero m2 600W

Ssd goodram iridium 256 gb

Ssd ocz agility 90 gb

+ stary hdd na dane

Obudowa xigmatek elysium.

Mysle nad zmiana platformy, dokladnie procesor, płyta główna i ew ramy na ddr4 oraz chłodzenie. Wiadomo jak wygladaja teraz ceny kart graficznych wiec póki co ten element odpuszczam. Komputera używam głównie do gier więc oc też bym chciał zrobić. Na upgrade mam około 2000 zł. Proszę o pomoc w doborze częsci bo lekko już wypadłem z obiegu :)

Pozdrawiam

Jeśli zostajesz przy Intelu to powiem tak - na jedno wątkowych zadaniach różnica jest... ale czy ją zauważysz? Gołym okiem różnicę dostrzeżesz w zadania wielowątkowych. Sam aktualnie przesiadam się z i5-2400 na Ryzen'a 5 1600 i widzę sporą różnicę na przykładzie aplikacji jakich używam (multi-core).

Osobiście korzystam z i5-2400 na LGA1155 i planuję przejście na Ryzen 5 1600, lub, co bardziej prawdopodobne poczekam na drugą generację Ryzenów.

To masz tego ryzena czy nie ? @KubsonBE Tu gadasz tak a w innym temacie tak. Wychwalasz sobie ryzena 5 1600 a i5 8400 na oczy nie widziałeś. 

Ej no, już nie rozliczajcie tak skrupulatnie kolegi, nie o to chodzi :D

Z ciekawszych info to podobno próbka inżynieryjna "procesora, którego nie ma", czyli 2800x dobija na bliżej nieokreślonej płycie X470 ASRocka (Taichi?) do 5.0 GHz na dwóch rdzeniach po OC więc spokojnie 4.6 @ll core powinno być możliwe.

Nie wiem jak wam, ale mnie ten czas do 19 kwietnia strasznie się dłuzy... :/