Skocz do zawartości

Czy potrzeba modernizacji??

Recommended Posts

system 32 bitowy to i dlatego odczytuje 3.2GB ramu. Nie wiem jaki masz konkretnie model C2D ale jeśli coś z serii E8XXX można pokusić się o podkręcenie do jakichś przynajmniej 3500MHz, kartę graficzna też można wymienić na coś wydajniejszego (tak do radeona 6850/5850 spokojnie).Oczywiście wszelkie wymiany zależą od mocy zasilacza który posiadasz.

Mam pytanie czy przydała by się modernizacja karty graficznej do takiego komputera:

Intel core 2 Duo @ 3 Ghz

Ram: 3 Gb (płyta główna nie odczytuje 1 Gb)

Obecna Karta Graficzna: GeForce 9600 GT

??

Jaki masz System?

Podaj Moc i Marke zasilacza, oraz ile chcesz przeznaczyć na nowe GPU oraz w jakiej grasz rozdzielczości

No właśnie. Podaj dokładną specyfikacje swojego zestawu ,czyli model CPU ,rodzaj pamięci RAM (DDR2 czy DDR3) ,model płyty głównej i model i moc zasilacza. Na początek u ciebie patrząc na to co podałeś to bym wymienił system na 64bit

system 32 bitowy to i dlatego odczytuje 3.2GB ramu. Nie wiem jaki masz konkretnie model C2D ale jeśli coś z serii E8XXX można pokusić się o podkręcenie do jakichś przynajmniej 3500MHz, kartę graficzna też można wymienić na coś wydajniejszego (tak do radeona 6850/5850 spokojnie).Oczywiście wszelkie wymiany zależą od mocy zasilacza który posiadasz.

Jeśli autor ma zasilacz "no name" to może mu cały pc pójść z dymem, autorze odkręć lewą ściankę obudowy i sprawdź co masz napisane na zasilaczu , najlepiej zrób zdjęcie i wrzuć ja jakiś serwer .

Pozdrawiam ;) .

Ile odpowiedzi huuuuuu.

Z tym procesorem trochę namieszałem bo nie wiem jak się oznacza podkręcenie.

TO tak:

CPU: Intel Core 2 Duo E4300 1,6 Ghz podkręcone do 2,98 Ghz (będe chyba próbował podkręcić do 3,5~4 Ghz)

Chłodzenie procesora: Zalman Performa (świetnie się sprawdza)

Płyta główna: Asus P5B(jak kiedyś patrzałem to ona może tylko do 3 Gb uciągnąć i nie zależy od systemu)

Zasilacz:Stealth Stream OCZ 500 W

System: Win XP 32 bity(zastanawiam się nad zmianą systemu na Win 7 64 bit ale to i tak później)

Ram:3 Gb DDR2(1 Gb nie odczytuje)

GPU:GeForce 9600 GT

Rozdzielczość jakich używam to 1440x900 pulpit ale w grach to 1280x720.

Na GPU sądzę że ze 300~400 zł przeznaczę.

Asus P5B może maksymalnie obsłużyć 8GB pamięci RAM więc może masz uszkodzoną kostke lub wtyczkę. Jak maz 500W do tego podkręcone CPU to maksymalnie HD5850 lub GTX460 chociaż nie wiadomo czy nie będzie dusić CPU karty

System widzi Ci 3.25 GB ram bo XP 32 bitowy oficjalnie nie obsługuje 4GB, gdyby to był system X64 było by pełne 4GB ;)

XP 64bitowe są nie udanymi systemami , i ich nie sprzedają .

System widzi Ci 3.25 GB ram bo XP 32 bitowy oficjalnie nie obsługuje 4GB, gdyby to był system X64 było by pełne 4GB ;)

XP 64bitowe są nie udanymi systemami , i ich nie sprzedają .

Nie napisałem ze ma go kupić czy zainstalować :) Mówię ogólnie ze x64 by wykrył 4GB :P