Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sam mam chipset do O.C. (Z87 te samo gniazdo co Autor tematu) i nie zapowiada się bym musiał zmieniać platformę ( jak na razie po 4 latach nic złego się nie dzieje). Prawdopodobnie gdybym nie "uciekł" w rozdzielczość 2560x1440 odciążającą procesor w grach, musiał bym myśleć o nowej platformie.

W jaki sposób odciążyłeś procesor ? przeszedłeś z 4k na 2560x1440 ? 

Jak już to z fhd na 1440p. Zwiększenie rozdzielczości obciąża mocniej kartę co przekłada się na mniejszy FPS i zmniejszenie narzutu na procesor.

@up dla mnie trochę nie ma w tym logiki, ale zrobisz jak uważasz. Moim zdaniem za 4 lata i tak nikogo nie będzie interesowało z370, tak jak dziś nikt nie chce dać sensownych pieniędzy za z170 bo byle i5 na h310 jest wydajniejsze w grach od 6700k

Byłem na monitorze HD i przeszyłem na WQHD "przeskakując" FHD.

Testy procesorów w grach jeszcze kilka lat temu robiono w niższych rozdzielczościach, tylko z czasem rozdzielczość FHD stała się popularna i obecnie się robi testy procesorów w grach na 1920x1080, żeby każdy mógł u siebie porównać.

Na koniec daje linka z filmikiem z testu i 7 4770K Haswell O.C. non O.C. w porównaniu z nowszymi procesorami w grach uruchomionymi w rozdzielczości 1920x1080 oraz 2560x1440 na GTX 1080Ti.

https://youtu.be/0kBwGc5R6WY

Czyli się wszystko zgadza w fhd więcej klatek niż w 1440 , gdzie tu odciążenie procesora ? Oczywiście jest możliwość że sobie odpocznie w przypadku kiedy grafika przestanie wyrabiać . Ale to takie sztuczne odciążenie bo i tak mamy mniej klatek jak w niższej rozdzielczości . Nie tyle procesor jest odciążony co po prostu jest mu "wszystko jedno" przy jakiej rozdzielczości pracuje bo wydajność dla obliczeń procesorowych niewiele rośnie wraz z podnoszeniem rozdzielczości , zupełnie inaczej jak w karcie graficznej . 

Czyli chodzi nam o to samo tylko ja mam trochę inne podejście do tego . 

@ jakub1t

Wiem filmik trochę długi, ale tam można wynieść taki wniosek, że wydajność w FHD GTX 1080 Ti  jest blokowana przez i 7 4770 K po O.C., widząc różnice w wydajności w grach z nowszymi procesorami z tą samą kartą.

Po zmianie na rozdzielczość WQHD na tym samym procesorze i karcie wyniki nie odstają zanadto od nowszych modeli, czyli wydajność GTX 180 TI nie jest mocno ograniczana przez między innymi i7 4770 K po O.C.

Podsumowując na 2560x1440 owszem klatek jest mniej ale to nie z winy procesora ( są podobne wyniki na różnych procesorach).

A z winy GTX 1080 Ti któremu kończy się po prostu wydajność.

Edytowane przez MESSER