Skocz do zawartości

Problem z zasilaczem-wybór nowego

Recommended Posts

witam 

mój sprzęt

Procesor-i5 4440

Płyta-b85m d3h

Karta graficzna-brak

RAM 8 gb 2x4

obudowa rempage 66

ZASILACZ- Deus g1 600w

mam problem proawdopodobnie z zasilaczem przy dyskach ssd system sie nie moze załadować i wolno chodzi

a przy niektórych hdd ładuje sie ale tez czasmi gasnie monitor

sprawdzałem na dwuch dyskach SSD i trzech dyskah HDD - dyski podłączone do innego użądzenia dziłają normalnie lecze jeden po podłaczeniu do laptopa powoduje to że obrqaz w latopie czasami gasnie

na dyskach SSD strasznie wolno instalator systemu windows chodzi- na HDD nie ma tego problemu.

w Biosie przezstawiłem tryb IHC i AHCI na wszelke kombinacje i nic

czy to może byc wina zasilacza ?

jeśli to zasilacz to poprosze o propozycje na kupno nowego do 300zł

moja propozycja 

SilentiumPC Supremo M2

po swietach i tak planowałem rozbudowe komputera

Edytowane przez hajper777

FOCUS Plus Gold wersja 450W lub 550W zasilacz w pełni modularny, pół-pasywny tryb pracy, śmigło na łożysku FDB, wersja 450W 7 lat gwarancji, wersja 550W 10 lat gwarancji. W tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic lepszego. Biorąc wersję 450W będziesz miał zapas mocy nawet przy GTX'ie 1070.

w przyszłosci planuje zakup gtx 1060 lub 2060 

a tera to i5 8400

8gb ram 

budrzet na zasilacz to 300zł jak opisałem

Takie połączenie w stresie nie dobije do 250W ze ściany, także tu wersja 450W spokojnie da radę z palcem w nosie. Z drugiej strony dopłata do wersji 550W z korzyścią na w pełni modularne okablowanie i dłuższą gwarancję, większy tryb pasywny.

Mi to nie wygląda na problem z zasilaczem. Jeśli komputer odkurzony to sprawdź napięcia. Przy takich objawach nawet bez obciążenia wartość napięcia będzie nieprawidłowa.

jutro sprawdzer bo nie posiadam multimetra a z pracy pozycze.

dodam ze na linuxie w wersj bez instalacji komputer normlanie dziala

Edytowane przez hajper777

Z zasilaczem jest ok bo podłożyłem dysk hhd i zainstalowałem win i wszystko działa. Problem pojawia się jak w biosie ustawiony jest tryb AHCi Adn dysk ani SSD ani HDD nie działa

Z zasilaczem jest ok bo podłożyłem dysk hhd i zainstalowałem win i wszystko działa. Problem pojawia się jak w biosie ustawiony jest tryb AHCi Adn dysk ani SSD ani HDD nie działa