Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Formalności:

• Zastosowanie komputera: wszystko (gry wszelkiej maści - od Civilization 5, przez Battlefielda 4/1, Fifę, czy NBA, do Cities Syklines, word, oglądanie yt, słuchanie muzyki)
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: o tym niżej
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? - na pewno nie z aktualnym chłodzeniem i zasilaczem 
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? 2 monitorki - 23,7' Full hd i 19' 1280x1024
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?
    - Procesor i5 760 z chłodzeniem BOX
    - Płyta głowna ASUS p7p55d-e
    - 8gb ram 1600mhz od Kingstona (4 kości po 2gb)
    - Grafika GTX 560 Gigabyte 1gb
    - obudowa jakiś Qultec
    - zasilacz Logic 600w (czarna lista)
    - napęd dvd

Niestety ciężko jest mi określić budżet, ponieważ to zależy od zmienianych w komputerze komponentów.
    Głównie zależy mi na określeniu kolejności zmian jakie powinienem w nim dokonać, a później ewentualnie zastanawianiu się nad kwotami oraz konkretnymi częściami.

Grywam w gry w full hd, ale już nawet po zejściu do ustawień minimalnych gra schodzi poniżej tych 60fps na których jednak mi zależy. Nie potrzebuje kombajnu do 4k, lecz skromnej powolnej modernizacji po możliwe jak najlepszej / najniższej cenie.

Jeśli coś pominąłem to postaram się uzupełnić.

Wymień kartę graficzną na Asus GeForce GTX1050Ti Cerberus 4GB i zasilacz na Corsair CX450M 450W. Chłodzenie daj SilentiumPC Fortis 3 i podkręć procesor. 

To Ci wystarczy do tych gier. Oczywiście wszystko zależy od budżetu, równie dobrze możesz poczekać na tańsze płyty pod CL i zmienić podstawkę. Zaczynając od wymiany GPU i zasilacza. 

Edytowane przez smoke

Niestety spodziewałem się tego trochę... Najwyżej trzeba będzie zrobić coś podobnego do tego co mówisz i ewentualnie jak szał koparkowy trochę minie (ciekawe kiedy to będzie) to zmienić podstawkę na coś nowszego.

Ewentualnie myślałem na jakimiś używanymi częściami - wymienić kartę na coś pokroju 1050, zmienić zasilacz, dokupić chłodzenie na procek i go delikatnie podkręcić (o ile się da), i do tego ssd na system.

SSD miałby tu sens? Moja płyta nie ma któregoś złącza (nie pamiętam o jakie chodziło) i ssd nie działałby z pełną prędkością, ale może do codziennej pracy dałoby to jakiegoś kopa w działaniu systemu.

Jasne że SSD miałby sens, Twoja płyta posiada porty SATA 6.0Gb/sek. Z mniejszych dysków szukaj Adata Premier Pro SP920 128GB  lub Crucial BX300 120GB  z większych GOODRAM 240GB IRDM PRO. 

Karta pokroju GTX'a 1050 byłaby dobrą opcją i obowiązkowo zasilacz do zmiany.

Edytowane przez smoke

Ja tu widze sens zbierania na nowa platforme. Owszem zmiana gpu i zasilacza troche da ale nie oszukujmy sie sprzet jest srary i te modernizacje na dlugo nie wystarcza bo nowsze gry potrzebuja lepszego cpu. Niedlugo pojawia sie tansze plyty serii 3xx i pomysl czy wystarczy ci kasy na nowy sprzet czy max to gpu pokroju 1050 i zasilacz.

@olo163 zdaję sobie sprawę, że na długo nie wystarczą, ale od czegoś trzeba zacząć. Z kasą póki co raczej na gtx 1050 i zasilacz, więc o przesiadce na nową platformę nie myślę. Zastanawiałem się nad wymianą na i7-960, ale jak widziałem testy wydajności, to wydaje się to być nie warte zabawy.

Myślę, że sprzedam kartę za jakieś ~~120/150zł, dołożę, kupię kartę i zasilacz, a potem trzeba będzie poczekać obserwując ceny i postarać się coś wyrwać.

Edytowane przez norocos