Skocz do zawartości

Monitor 24'' do 500-600 zl

Recommended Posts

Witam, poszukuję monitora do 500-600zł w o przekątnej 24''. Wykorzystywany będzie z laptopem jako główny ekran. Pora przesiąść się z rozdzielczości 1333x768 na fullhd (karta graficzna 940M - raczej uciągne).
Stawiam na matrycę IPS, głównie ze względu na kąty i kolory, chciałbym jednak żeby podświetlenie było równomierne. Spędzam przy komputerze bardzo dużo czasu: studia (projektowanie CAD, czytanie, pisanie), granie (CS GO, BF1, PUBG, BDO) oraz oglądanie seriali/filmów. Nie chcę wiec widzieć smużenia przy dynamicznych scenach. Ze względu na ochronę oczu chciałbym mieć możliwość redukcji niebieskiego koloru - tryb czytania. Redukcja migotania i matowy ekran to mam nadzieję już standard. Wąskie ramki - byłoby super. Wytrzymała obudowa - w tej cenie chyba się nie da, chyba że się mylę.

Pytanie, czy redukcja niebieskiego światła działa? Czy zamiast niej wyposażyć się w okulary do komputera? Może jedno i drugie?

Wstępny wybór to:

LG 24MP58VQ-P <- następca LG 24MP48HQ-P?
BenQ GW2470HM - AMVA + - do grania podobno kiepskie, racja?
AOC i2369VM

AOC G2460VQ6 - TN ale nie ma smug.

Odpada:
Philips 246E7 - chybotliwy

Podepnę się pod ten wątek, by nie tworzyć nowego. Również poszukuję monitora 23-24" do zastosowań domowych (przeglądanie neta, filmy, czasem gry). Warunek by matryca byla ips, a cena do 650 pln. Upatrzyłem sobie 4 modele:
DELL P2317H
LG 24MP59G
Philips 246E7
ASUS VX239H

Zrobiłem porównanie tutaj, ale cyfeki nie mówią nic o równomiernym podświetlaniu czy stabilnej podstawce. Na chwilę obecną prowadzi Dell, ponieważ to jednak marka, ma regulację wyśokości i dużą liczbę wejść.
Ktoś może miał doczynienia z którymś z tym modeli i mógłby napisać jak sprawdza się w praniu?

Odpada:

Philips 246E7 - chybotliwy

Widzisz taką samą wadę w tym modelu co ja :)

Mam teraz dylemat pomiędzy:
1. LG 24MP58VQ-P - za 499 zł w xkomie (przecena z 599 zł), szerokie ramki, jest redukcja niebieskiego światła
2. AOC I2481Fxh -  569 zł w xkomie, posiada cienkie ramki, super wygląda, brak redukcji niebieskiego światła, 2 wyjścia HDMI - póki co korzystać nie będę
3. BenQ GW2470HM - 549 zł w xkomie, ramki cieńsze niż w 1. ale jest gruby. Jak sprawdzi się w graniu ta matryca? Jedyny monitor z trzech oferujący kontrast statyczny 3000:1. Posiada też redukcję niebieskiego światła.

Co poradzicie?
Ze względu na budowę, głównie rywalizuje ze sobą 1 i 2

Edytowane przez Kosase

24MP59G - w tej cenie to jedna z najciekawszych propozycji. 23,8 cala, FHD, matryca IPS z powłoką matową, FreeSync, 75Hz odświeżanie. Jak za tą cenę wypada bardzo dobrze, w tym momencie np. w sferisie świeci z a 599 pln.
https://www.sferis.pl/monitor-gamingowy-lg-238-24mp59g-p-ips-pls-fullhd-1920x1080-75hz-p498129

Edytowane przez White_Ghost