Skocz do zawartości

Głośniki 2.0 do 300zł - muzyka

Recommended Posts

Szukam głośników 2.0 do 300zł. Będą służyły do słuchania muzyki (house, trance, techno, electro). Zależy mi na dobrym basie.

Niestety jest ograniczenie jeżeli chodzi o wymiary ;) Mam mało miejsca na biurku i maksymalna głębokość głośników to 20cm (wtedy jeden będzie stał przy samej ścianie).

Bardzo podobają mi się te, lecz dyskwalifikuje je głębokość :) :

http://www.yooki.pl/index.php?p4247,glo ... solo15-2-0

Zastanawiałem się również nad tymi:

http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=27492

Istotne jest również to, że nie posiadam karty muzycznej! Więc jeżeli będzie konieczny jej zakup to cena głośników + karty muzycznej powinna się mieścić w 300zł (lub ew. lekko przekraczać).

Microlaby to bardzo uznana firma. Może takie głośniki by Ci odpowiadały: http://www.skapiec.pl/site/cat/50/comp/1084420

Tu recka: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/M ... -2687.html

Co zaś się tyczy Genius-ów to sam je posiadam i jestem z nich bardzo zadowolony, brakuje im nieco bassu dlatego trzeba się pobawić pokrętłem. Pozostałe tony brzmią bardzo dobrze, zwłaszcza wysokie. Używam ich do słuchania muzyki a także (uwaga)- do filmów i nie mam powodów do narzekań ;)

Hmm tego Ci nie powiem, ponieważ sam jadę na integrze. Nie denerwuj się, ja miałem podstawkę narożną pod monitor, więc głośniki stałyby dosłownie tuz obok siebie, prawie bok w bok. pomógł demontaż nadstawki. A te Solo1c też się nie zmieszczą? ;)

Wydają mi się jednak troche przyduże. Chcę żeby jakoś w miarę to wyglądało na biurku. Głośniki będą tuż przy monitorze. Dodatkowo po lewej stronie monitora mam parapet, który wystaje na 5cm względem ściany.

Ciągle nie mogę się zdecydować :) Na początku chciałem ten geniusy, później zastanawiałem się nad zestawem 2.1 (lecz nie wiem gdzie mógłbym postawić suba, a poza tym czytałem że satelity są wtedy bardzo słabe), rozważałem również nie kupowanie w ogóle (aktualnie mam "głośniki" wbudowane w monitor ;), więc muzyki trochę nieciekawie się słucha), teraz znowu jestem przy geniusach.

Boję się, że w geniusach bass będzie słaby i się zawiodę :P

Z tego co się słyszy to przykładowo w cenie 200zł lepiej kupić "porządne" 2.0 niż słabe 2.1. Owszem, w przypadku 2.1 siłą rzeczy bass będzie głębszy, jeżeli nie jest on priorytetową sprawą to ja na Twoim miejscu szukałbym właśnie zestawu 2.0, zwłaszcza, że jak sam wspomniałeś nie masz miejsca na suba. Hmm z alternatyw może takie: http://www.morele.net/genius-sp-hf1255a-313003/ jeśli nie masz dużego pokoju to powinny wystarczyć, w przeciwnym razie 1800 byłyby moim zdaniem lepsze bo mocniejsze.

E:

Też obawiałem się o kondycje niskich tonów, zwłaszcza, że sporo słucham "czarnej" muzyki, po regulacji brzmienie basu mi odpowiada, no ale to kwestia gustu, każdy ma inne ucho ;)

ja ze swej strony napisze, że bass może poprawić w znacznym stopniu karta muzyczna , przy mojej integrze bass jest cieniutki jak i przy drugiej. W sumie to się jeszcze nie spotkałem osobiscie z dobrym basem w integrowanych układach. Biorąc pod uwagę brak dobrego źródła zostań przy tych Geniusach

http://www.ceneo.pl/4569215

jak na zwą cenę są bardzo opłacalne. A dodatkowo spróbuj wyszukać na allegro używanego Xonara DX około 120 zł jak ci sie trafi, bo myślę że warto.

A co myślisz o słuchawkach? Za 300zł, czy nawet za 200zł można kupić bardzo dobre i wygodne słuchawki ;)

Pozdrawiam, Y0ddh4

Zależy mi na głośnikach. Nie lubię słuchać muzyki ze słuchawek. Nie lubię tego zbędnego obciążenia i ucisku na głowie :)

ja ze swej strony napisze, że bass może poprawić w znacznym stopniu karta muzyczna , przy mojej integrze bass jest cieniutki jak i przy drugiej. W sumie to się jeszcze nie spotkałem osobiscie z dobrym basem w integrowanych układach. Biorąc pod uwagę brak dobrego źródła zostań przy tych Geniusach

http://www.ceneo.pl/4569215

jak na zwą cenę są bardzo opłacalne. A dodatkowo spróbuj wyszukać na allegro używanego Xonara DX około 120 zł jak ci sie trafi, bo myślę że warto.

Na razie wstrzymam się od kupowania karty muzycznej (liczyłem na cene 60-80zł )

Tak jak pisałem, zamówiłem Genius SP-HF1800A 50W.

Pierwsze wrażenie: wow, są ogromne :P

Trochę bawienia się z kablami (w miejscu gdzie teraz stoi prawy głośnik jest dziura przez którą puszczone były kable od monitora, myszki, klawy i sluchawek).

Pierwsze co po podłączeniu: jakieś dobre techno żeby sprawdzić bass.

Wrażenie: ogromne pozytywne zaskoczenie! Bass jest niesamowity :) Jestem bardzo zadowolony z tych głośników. Polecam je!

Dziękuję wszystkim powyżej za pomoc ;)

Widziałem, że młodszą siostrę będzie korciło żeby dotykać te głośniki -.- Tak jak u Ciebie, Sp1der987, mam wgniecioną kopułkę od wysokotonowca ^^ Jak ją naprawiłeś?

Dwa wgniecenia miałem też na niskotonowym. Większe wgniecenie naprawiłem odkurzaczem, a mniejszego przy połączeniu kopułki z membraną nie dałem rady naprawić (ale myślę, że nie wpływa to jakoś negatywnie na dźwięk). Muszę jakoś naprawić tego wysokotonowca.

Ja użyłem taśmy klejącej zbrojonej (zwykła biurowa była za słaba). Delikatnie przycisnąłem ją długopisem (plastikową częścią a nie wkładem) do kopułki tak by dokładnie przylegała na możliwie jak największej powierzchni, odczekałem aż klej nieco "zwiąże" i delikatnie pociągnąłem. Jak za mocno szarpniesz to istnieje ryzyko wyrwania kopułki, dlatego bądź ostrożny. Co do niskotonowca to nie wiem czy taśma pomoże gdyż z nim nie miałem problemu.

Tak jak pisałem, zamówiłem Genius SP-HF1800A 50W.

Pierwsze wrażenie: wow, są ogromne ;)

Trochę bawienia się z kablami (w miejscu gdzie teraz stoi prawy głośnik jest dziura przez którą puszczone były kable od monitora, myszki, klawy i sluchawek).

Pierwsze co po podłączeniu: jakieś dobre techno żeby sprawdzić bass.

Wrażenie: ogromne pozytywne zaskoczenie! Bass jest niesamowity :D Jestem bardzo zadowolony z tych głośników. Polecam je!

Dziękuję wszystkim powyżej za pomoc :]

Twoje poprzednie głośniki musiały być okrutnie złe, skoro uważasz, że ten badziew ma dobre niskie tony...

Ja tak, jak poprzednicy uważam, że bassy w tym głośnikach są wręcz fatalne. Ich jedyna zaleta to wygląd moim zdaniem.

A zapytam tak z ciekawości, na ścianie powiesić głośników nie możesz ?

Głośniki nie muszą przecież stać idealnie przy monitorze albo biurku, wtedy miałbyś ogromne pole do popisu, tzn przykładowo na ścianie dwa ZG20C +jakiś starszy wzmacniacz i za 300zł masz coś pięknie grającego już.