Zenek1 0 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Jaki polecacie telewizor 42 calowy do 3000 tys? TV podlacze pod telewizje N ktora posiada jakies 6-7 kanalow HD i pod komputer...Najczesciej gralbym na tv w jakies wyscigi i fife...Grafike mam radka 5870 wiec spokojnie daje rade w 1980x1020... Od tv bede siedzial jakies 2-4m...Posiadam jedno okno wiec nie jest takie duze naslonecznienie. Co polecacie? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam! Sam musisz zdecydować, który będzie najlepszym rozwiązaniem a mianowicie porównanie obrazu jaki emituje Plazma, LCD lub LED i wybór tego, który najbardziej przypadnie Ci do gustu. Ze swojej strony mogę zaproponować takie modele: LED: http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... 6000.bhtml LCD: http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... c650.bhtml http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... 605h.bhtml http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... c630.bhtml Plazma: http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... s20e.bhtml http://www.mixelectronics.pl/panasonic-tx-p42g20e,32630 Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Plazma pod komputerem całkiem dobrze mi się sprawuje, nie mam nawet problemów z powidokami. Jakościowo prym wiedzie wymieniony przez Przemka P42G20e, jednak możesz też zaoszczędzić i wybrać niższe modele. P42S20e i P42U20e to też bardzo dobre telewizory, różnią się ilością złącz oraz zastosowanymi bebechami, jednak pracują na tej samej matrycy (prawdę mówiąc podobnie jak G20, jednak to inny temat...). Pierwszy kosztuje około 2600zł, drugi 2300zł (i sam użytkuję go pod inną nazwą z nieco inna konfiguracją). Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Plazma pod komputerem całkiem dobrze mi się sprawuje, nie mam nawet problemów z powidokami. Jakościowo prym wiedzie wymieniony przez Przemka P42G20e, jednak możesz też zaoszczędzić i wybrać niższe modele. P42S20e i P42U20e to też bardzo dobre telewizory, różnią się ilością złącz oraz zastosowanymi bebechami, jednak pracują na tej samej matrycy (prawdę mówiąc podobnie jak G20, jednak to inny temat...). Pierwszy kosztuje około 2600zł, drugi 2300zł (i sam użytkuję go pod inną nazwą z nieco inna konfiguracją).Czyli nic z paska od windy Ci się nie utrwaliło (o ile go nie ukrywasz)? Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ukrywam. Czasem na jednolitej planszy widać jakieś ślady po górze przeglądarki internetowej. Ale nic na stałe i są niewidoczne podczas filmu czy gry. Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Jakbyś zapuścił jednolite szare tło może byś się dopatrzył, mimo to na nówce plazmie zostawienie na długo pulpitu trochę ryzyko. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 27 Marca 2011 Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 ale ja jako tło pulpitu miałem zawsze ustawione ponad 1000 różnych tapet zmieniających się co 10 sekund Obecnie gdy mi się znudziły mam czarne tło. Niesie to za sobą oszczędności, bo pobór schodzi do 80-90W Cytuj Link to post Share on other sites
Ekspert_Philips 0 Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Zenek, wybierając plazmę zwróć uwagę na jej rozdzielczość, bo sporo z wciąż oferowanych wspiera jedynie 1024 x 768. Taka rozdzielczość może być ok., jeśli chodzi o materiał telewizyjny (SD i nawet HD), ale w grach skutkuje już pikselozą. Na pewno przewagą plazmy jest połyskowa matryca, ale tę spotkasz też w telewizorach LED LCD. W przeciwieństwie do matowych ekranów stosowanych w starszych LCD-kach, połyskowa powłoka matrycy zapewnia bardziej soczyste barwy. Na co jeszcze warto zwracać uwagę przy kupnie telewizora do gier? Częstotliwość odświeżania, która powinna wynosić co najmniej 100Hz oraz czas reakcji matrycy (optymalny parametr to 2ms). Jak na odległość 2-4 m, podana przez Ciebie przekątna 42’’, to moim zdaniem optymalny wybór. Przed kupnem konkretnego modelu sprawdź też czy jest wyposażony w jakieś autorskie dodatki/technologie, umilające korzystanie – np. coś w stylu Ambilight marki Philips, na który nota bene trwa promocja do czerwca. W razie dodatkowych pytań, jestem do dyspozycji na skrzynce mailowej- ekspert@philips.com. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Rozdzielczość? Pikseloza? A od czego jest wygładzanie krawędzi realizowane przez coraz bardziej rozwinięte technologie? Od czego zmienny aspekt piksela? Po za tym... mając taki budżet w grę wchodzą jedynie ekrany fullHD 1080p, więc nawet nie ma o czym rozmawiać. Częstotliwość odświeżania? W plazmach 0,001 ms. Bezkonkurencyjna. Ambilight umila korzystanie? Chyba jest bonusem do przedłużenia e-siura przed znajomymi... A przyglądałem się bardzo dokładnie wszystkim trzem generacją tego "dodatku umilającego korzystanie". Jest tyle wart co czwarty kolor w Sharpie. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenris 1 Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja sobie sprawiłem LG 50PK350. Tania, dobra Przy dobrych ustawieniach i z odległości przynajmniej 2,5m obraz jest rewelacyjny. Komputera nie podłączałem, ale sporo gram na konsoli i obraz jest bardzo dobry. Lekkie powidoki zostają, ale obraz musi stać w miejscu dość długo i po chwili i tak znika. Poza tym z bliska widać chmurę kolorowych pikseli. Jest to dość często spotykane w plazmach, ale z drugiej strony kto będzie 50 cali oglądał z metra Powyżej 2 już nie widać, przy 2,5-3,5m obraz śliczny. Tylko z ustawieniami trzeba troszkę się pomęczyć. Jak dla mnie jest alternatywa, z tanich plazma ,z drogi LED, najlepiej jak ma local dimming Cytuj Link to post Share on other sites
QraJr 10 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Do telewizji plazma > LCD. Przy kompie niestety LCD > plazma. Nie daj sobie wmówić że nie ma powidoków bo te występują nawet w najlepszych modelach. Oczywiście możesz udawać żę wszystko jest ok jak Michael_91 pisząc że to nie przeszkadza. Ale niestety jak masz np grę typowo PCtową takiego Wowa gdzie paski są zawsze w tym samym miejscu to po wyjściu na pulpit one pozostaną. Nie na długo jeżeli uruchomisz jakiś film który szybko to rozmyje ale na jednolitej tapecie będzie to waliło po oczach długie godziny. Jeżeli masz podpinać kompa okazyjnie to jak najbardziej plazma. Do użytku codziennego (TV zamiast monitora) tylko LCD. Posiadam Samsunga PS50C550 + N i miałem styczność z Panasem s20. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts