Grzesiek1010 23 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam Wczoraj podczas renderowania wideo z wakacji komputer nagle się wyłączył. Pomyślałem że zawiesił się i zrobiłem reset no i zaczął się problem bios nie wstał... Specyfikacja i5 6600k MSI Z170A Gaming Pro Carbon RAM DDR 4 G.SKILL OCZ 500W SSD Kingston HyperX 3K 1TB WD Blue MSI GTX970 Zrobiłem chyba wszystko clear CMOS, wyciągałem, przekładałem RAM, wyjąłem wszystkie dyski, odłączyłem napęd, grafikę próbowałem włączyć na zintegrowanej. Wyjąłem procesor sprawdziłem socket płyta nie wstaje dalej Wiatraki wszystkie odłączyłem, przepinałem kable od zasilacza nic.... Na 99% płyta która nie daje sygnału do klawiatury, myszki a nawet diody na obudowie nie świecą Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? Pozostaje mi jeszcze sprawdzić procesor na podobnej płycie. Sprzęt kupiony w Proline na szczęście na płytę i CPU jest 36msc gwarancji ale jak wiadomo teraz minimum miesiąc bez podzespołu Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Zasilacz? Edytowane 4 Marca 2018 przez Igoruss podpis Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Zasilacz? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Hmm ale wtedy raczej komputer w ogóle by nie odpalał Edytowane 4 Marca 2018 przez Grzesiek1010 Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nie koniecznie, zasilacz to nie urządzenie zero jedynkowe które działa lub nie. W zasilaczu masz różne napięcia, i wystarczy że jedno jest nie takie jak trzeba. Np. gdyby coś było nie tak z 12V lub chyba 3,3V to może się coś takiego dziać.Poza tym na płycie obok ramu masz diody diagnostyczne, co one pokazują? Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) CPU LED świeci na czerwono Tylko że płyta nie włącza się nawet bez procesora Edytowane 4 Marca 2018 przez Grzesiek1010 Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ciekawe czy napięcie 12V dla procesora jest ok, ale już wiesz gdzie szukać przyczyny. A bez procesora to ci się płyta też nigdzie dalej nie odpali. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nawet BIOS się nie włączy ? Są 2 możliwości płyta lub procesor Dziś może uda mi się skombinować płytę pod 1150 to wrzucę procesor na szybko jak włączy się bios no to już wiaodmo płyta ... Mam nadzieję że ProLine przyjmie sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) A czym chcesz wyświetlić ten bios bez procesora ( w którym znajduje się zintegrowana grafika ) ?Albo inaczej, Taki graficzny czy jaki kolwiek bios czy komunikat na ekranie wymaga sprawnego CPU + Ramu. Bo jeśli CPU + Ram są sprawne, i nic innego nie przeszkadza to znaczy to dla biosa że można uruchomić komputer ( w sensie do takiego stopnia by był chociaż bios ). Edytowane 4 Marca 2018 przez joggy Cytuj Link to post Share on other sites
mandalor 6 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nawet BIOS się nie włączy ? Są 2 możliwości płyta lub procesor Dziś może uda mi się skombinować płytę pod 1150 to wrzucę procesor na szybko jak włączy się bios no to już wiaodmo płyta ... Mam nadzieję że ProLine przyjmie sprzęt Jak płytę pod 1150 jak masz platformę na 1151? Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Grzesiek1010 Z doświadczenia wiem ze jak nie świecą przyciski to płyta martwa a wyswietlacz oszukuje ,to nie cpu Płyty msi masowo padają Dostaniesz pewnie naprawioną po kimś i od nowa gw Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Dziękuje dziś podrzucam płytę do serwisu w celu diagnostyki Sprawdzałem na stronie MSI okres gwarancji dla płyt to 36msc W sumie dobrze by było dostać taki sam model bo nie widzi mi się stawiać od nowa systemu !No i mam profil OC zapisany pod tą konfigurację Tylko dziwne bo płyta padła podczas renderowania wideo Od roku nie gram już tak intensywnie na PC bo kupiłem PS4 swojego czasu mocno kręciłem procesor i udało się stabilnie uzyskać 4,5Ghz testowane w OCCT a tu nagle program do obróbki wideo wykończył płytę ?Najwidoczniej to była kwestia czasu Grzesiek1010 Z doświadczenia wiem ze jak nie świecą przyciski to płyta martwa a wyswietlacz oszukuje ,to nie cpu Płyty msi masowo padają Dostaniesz pewnie naprawioną po kimś i od nowa gw Edytowane 5 Marca 2018 przez Grzesiek1010 Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 5 Marca 2018 Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Mi 2 padły i to nawet nie wiem za bardzo od czego W sumie dobrze by było dostać taki sam model bo nie widzi mi się stawiać od nowa systemu !No i mam profil OC zapisany pod tą konfigurację To wyjmij baterie Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wyjąć baterie ? Nie uznają na serwisie że jest wybrakowana ? Byłem w lokalnym serwisie sprawdzić płytę Procesor śmiga sprawdzony na innej Płyta nie odpala Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 5 Marca 2018 Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Wyjac na 15 min i włozyć aby przekasować bios jak sie tak boisz o jego zawartość....... Edytowane 5 Marca 2018 przez HAKELBERY Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 A no to już dawno zrobione Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts