Skocz do zawartości

Problem z dual channel Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16)

Recommended Posts

Witam, zakupiłem płytę główną AsRock Gaming Fatality K6 Z360, do tego  Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16), jednak nie moge ustawić tych kości w dual channel, co więcej wkładając do pierwszych 2 slotów, czyli A1 i A2, w ogóle nie uruchamia się komputer, czarny ekran i tyle. Natomiast sloty B1 i B2 działają bez zarzutu, ale jest to single channel mode. Wgrałem najnowszą wersje biosu, próbowałem już resetować CMOS, wyciągając baterie, ale nadal nic, wkładałem także pamięć we wszystkich konfiguracjach i pojedyńczo każdą sztuke w każdy slot i też 0 reakcji w A1 i A2. Czy może czegoś w biosie nie przestawiłem, że nie czyta tych slotów A1 i A2?

Czytałem też o uszkodzonych pinach w procesorach, że czasami powodują takie awarie, ale mój procesor i slot do niego na płycie ma wszystkie piny na swoim miejscu... (Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB, BOX (BX80684I78700K))

Pozdrawiam.

Rozumiem "Misiu" ze sprawdziles dokumentacje i nie wtykales pamieci "gdzieSIEda"?

Jezeli tak, to nie mam pojecia dlaczego nie dziala Ci poprawna konfiguracja z portem A2 + B2 obsadzonym  :D

PS. Czytanie ma przyszłość...

PS2. Jesteś na 100% rocznikiem po 1990r. Nawet nie musze pytać.

Rozumiem "Misiu" ze sprawdziles dokumentacje i nie wtykales pamieci "gdzieSIEda"?

Jezeli tak, to nie mam pojecia dlaczego nie dziala Ci poprawna konfiguracja z portem A2 + B2 obsadzonym  :D

PS. Czytanie ma przyszłość...

PS2. Jesteś na 100% rocznikiem po 1990r. Nawet nie musze pytać.

Wszystkie wejścia sprawdzone, dokumentacja niewielka, przeczytana, a nadal nie działa, może ktoś inny ma jakiś pomysł?

Możliwe, że mobo jest walnięte ale na wszelki wypadek spróbuj jednak wyciągnąć proca i włożyć - jest szansa(niewielka), że zagada.

Nie bardzo też wiem o czym pisze użytnik CzOIO.

Tak też może to wyglądać, że mam pecha i płyta walnięta, jednak cały czas licze, że mała szansa na to jest, bo reklamacja MOBO to masa zachodu i czy warto to robić dla zmiany na duale z singla? Spróbuje kilka razy wyciągnąć proca i uruchomić go, może zaskoczy tak jak mówisz...

Tak też może to wyglądać, że mam pecha i płyta walnięta, jednak cały czas licze, że mała szansa na to jest, bo reklamacja MOBO to masa zachodu i czy warto to robić dla zmiany na duale z singla? Spróbuje kilka razy wyciągnąć proca i uruchomić go, może zaskoczy tak jak mówisz...

Nie zę warto a trzeba .Nie masz 8700k a cpu  o 3 generacje z tyłu  obecnie

2a3eac8deba40d2d.jpg

097210dcf8f93307.jpg

5bef3199fc948bae.jpg

single 2133 vs single oc vs duall oc  ;)

Zdejmij  cpu i sprawdz jeszcze piny .Czasem wystarczy 1 zgiety i nie ma duall ;)

• Popieram 1

Mam tą samą płyte i te same ramy co ty, przed chwilą złożyłem kompa wgrałem windowsa i nie widze jak narazie zadnych problemów. Ramy wsadziłem w A2 i B2 i w biosie ustawilem XMP

Chcesz pomóc koledze czy go dobić xd

tak zaaktualizowane było, widocznie mam uszkodzoną płytę, a klapka przytrzymująca procesor zamykała ci się swobodnie czy trzeba było użyć dużo siły? bo jest opcja, że uszkodziłem pin na płycie, bo za mocno procesor tym zabezpieczeniem zatrzasnąłem...

single 2133 vs single oc vs duall oc  ;)

To ciekawe! to twój test? jakie taktowanie pamięci w trybie OC? jaka wielkość pamięci ram?

możesz uzupełnić?:

120 fps [2133MHz] 1x8GB single

142 fps [0000MHz] 1x8GB single 

191 fps [0000MHz] 2x8GB dual

Pamięci 2 x  8 GB 2133   chyba to  było cl11,11,11,33,250 1T  ,2666 cl11 oraz dual 2266  cl 11

Na tej płycie na razie tych pamieci nie idzie inaczej ustawić

Jest z 10 napieć a nie ma monitoringu , zreszta nie wiadomo czy przestawianie tych napięć cokolwiek by dało bo ten bios był pusty i dalej chyba jest.Płyta sli plus

Edytowane przez HAKELBERY