Skocz do zawartości

Telefon VoIP, router z VoIP + zwykły router.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Longhorn,

Recommended Posts

Dobry wieczór wszystkim. 

Mam 2 pytania odnośnie VoIP-u 
1. Czy dobrze rozumiem, że posiadając router z modemem VoIP (dostanę od netii router do wszystkiego, przynajmniej mam nadzieję że będzie posiadać VoIP, bo powiedzieli że telefon to se kupić muszę sam) nie muszę kupować słuchawki VoIP z bazą, a sama słuchawka VoIP starczy ? 
2. Czy mając 2-gi zwykły router, działający jako AP (skonfigurowany na tą samą sieć wi-fi, lub inną ?), słuchawka może się łączyć z tym działającym jako AP, tak samo dekoder kablówki ?  

No i ogólnie jakie słuchawki VoIP polecacie, sam znalazłem Gigaset C530 (podoba mi się że jest na 2xAAA). 

czyżbym coś przeoczył, myślałem że to po Wi-Fi leci, ale jak kable można (może Ethernet jeszcze prosto do routera, to nie ma problemu)  

ten Gigaset C530 ma w bazie ładującej coś co wygląda jak RJ45 

tylko 6 styków :co: 
Screenshot_from_2018-02-27_00_15_54.png

No nic, jak coś to monterów się dopytam co i jak. 

• Rozwiązanie

1. Jeśli sprzęt operatora będzie miał już wbudowaną bramkę VoIP to telefonu VoIP już nie potrzebujesz. Bez problemu podłączysz tradycyjny telefon analogowy jak podany Gigaset. Router operatora będzie miał złącze RJ-11. Kabel do podłączenia telefonu pod RJ-11 (do routera) i do portu w telefonie widocznego na zdjęciu, będzie razem z telefonem.

2. Telefony jak i dekodery podłącza się przewodowo, więc ewentualny drugi AP nic nie zmienia.

Podany Gigaset wygląda okej. Obecność typowych aku AAA faktycznie jest zaletą. Z tego co widzę tel obsługuje prezentację numeru (ta funkcja może wymagać dopłaty u operatora), ma podświetlaną klawiaturę. Osobiście zwróciłbym przy zakupie na rejestry połączeń. Niektóre tanie telefony np. Philipsa rejestrują połączenia nieodebrane, ale już odebrane połączenia nie są przechowywane.

• Popieram 2

ok, to mój stary telefon się nada, rzeczywiście RJ-11 ma 6 styków  :facepalm: (wstyd mi teraz, bo kable max 4 stykowe widziałem, a gniazdo ma przecież  6), czyli obejdzie się bez dodatkowych kosztów uff. 

Mam kabel 20 metrów ethernet, jak walnę 2x taki łącznik RJ-45 RJ-45 + kabelki telefoniczne na obu końcach do tel i routera to powinno działać Nie wiedzą po prostu czy dostanę router z wbudowanym modemem światłowodowym, czy modem i router osobno (więc w najgorszym wypadku jak to będzie jedno urządzenie, to będę mieć router w jednym pokoju, a tel w drugim więc ten wolny kabel Ethernet mi tyłek uratuje. 

Jak się okaże że dostanę osobno modem światłowodowy, to nie będzie problemów, bo zamienię miejscami mój VR600 z ich i ich będzie przy telefonie. 

Ok. Dzięki za rozwianie wątpliwości, gość co chodził po mieszkaniach mnie w błąd wprowadził mówiąc abym sobie tel VoIP kupił, przez co zupełnie się pogubiłem w tym. 

Ps. Tak wiem, muszę podpiąć do portów LAN (nie WAM) ten drugi router, wyłączyć DHCP i pilnować jego IP, aby działał jako switch z AP.