Skocz do zawartości

Odradzenie karty graficznej

Recommended Posts

O dziwo, nie chcę pytać jaką kartę wybrać(radeon 4770 jest fajny tylko dlatego że był w niskiej cenie jak za swoją wydajność, teraz jest nieopłacalny), ale jakiej NIE wybierać. Dokładniej, proszę wszystkich o wypisanie mi, które modele Radeonów 4830, 4850 i 4870 odradzacie, bo są głośne, lub, co mnie bardziej martwi, które PISZCZĄ. Mam gf 8600gt od gigabyte'a, piszczy w trybie 3d i podczas oglądania wideo, i mam tego :wariat::D

:help:

a, i czy przy rozdzielczości monitora 1680x1050 odradzacie 512MB na karcie?

a, i czy przy rozdzielczości monitora 1680x1050 odradzacie 512MB na karcie?

Zależy jakiej karcie. Bo jak karta ma za małą wydajność na wysokie rozdzielczości, to dołożenie jej nawet 2GB RAM nic nie pomoże.

Zdecydowanie odradzam Radeony ASUS Glaciator - bardzo dużo osób ma problemy z wadliwym chłodzeniem - regulacja obrotów siada, albo wyje na max, albo wcale nie chce się kręcić lub przyspieszać w trybie 3D.

Zwróć też uwagę na to, czy sekcja zasilania jest chłodzona - jak nie, to ja bym takiej nie brał, bo mogą być problemy, jak nie masz dobrze wentylowanej obudowy.

hmmm...a ja mam 4850 asusa wlasnie z glaciorem..smiga az milo,jest cichutka,wiatrak dziala jak najbardziej ok,sama sie reguluje predkosc wentyla,zero piskow zasilania..

na monitorze samsung t220hd spisuje sie wrecz znakomicie..takze nie bardzo wiem,skad taka opinia..?przeciez to dobra,cichutka karta!no chyba ze ktos chce miec absolutna cisze to moze watercooling zalozyc..albo kompa wylaczyc! :wariat:

a co do radiatorow na zasilaniu:czy to aby nie przyslowiowy przerost formy nad trescia?jakos nie widze zeby nawet po podkreceniu karty(choc nie sadze zeby OC takiej karty mialo wiekszy sens,skoro jest i tak wydajna,no chyba ze dla eksperymentu)bo w trakcie testowania jakos snie zauwazylem wzrostu temp nawet po powaznym OC

hmmm...a ja mam 4850 asusa wlasnie z glaciorem..smiga az milo,jest cichutka,wiatrak dziala jak najbardziej ok,sama sie reguluje predkosc wentyla,zero piskow zasilania..

na monitorze samsung t220hd spisuje sie wrecz znakomicie..takze nie bardzo wiem,skad taka opinia..?przeciez to dobra,cichutka karta!no chyba ze ktos chce miec absolutna cisze to moze watercooling zalozyc..albo kompa wylaczyc! :wariat:

Nie ze wszystkimi egzemplarzami są problemy... ale jednak są. Najciekawsze jest jednak to, że serwis Asusa nie potrafi naprawić takiej karty i ciągle odsyła niesprawne karty.

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=400076

http://forum.pclab.pl/index.php?showtop ... try6542673

(na zagranicznych forach też jest trochę tematów o problemach z tymi kartami)

procek:

przepraszam Cie i nie chce byc zlosliwy,ale wiesz,,,sasiad niedawno kupil nowke-sztuke mercedesa i tez narzeka,ze zaraz po wyjechaniu z salonu musial felgi zmienic,bo oryginalne sa o 3kg za ciezkie i za malo sie blyszcza...:wariat:(mowie powaznie!)

mysle ze zawsze sie znajdzie ktos,komu trafi sie egzemplarz wadliwy..wystarczy spojrzec na ilosc sprzedanych kart:powiedzmy 500 000szt.no ciezko zeby sie nie trafilo kilka takich,ktore nie do konca z jakis-tam powodow sa sprawne..

Mam gf 8600gt od gigabyte'a, piszczy w trybie 3d i podczas oglądania wideo, i mam tego :wariat::D?

Trzeba było oddać ją od razu na gwarancję, ja tak zrobiłem ze swoim egzemplarzem. Wymieniono cewki i była cichutka, aż do poprzedniego miesiąca :>

Chodzi o to, że ich wada uniemożliwia ich używanie, a serwis ASUSA jakoś nie potrafi tego porządnie załatwić i często odsyła z powrotem niesprawne karty, po kilka razy, zanim coś załatwi. I tu jest problem - że jak trafisz na zły egzemplarz, to może się okazać, że będziesz musiał 3 miesiące walczyć z serwisem...

Bo to nie tylko problem ASUSa - ostatnio zdarzyła się seria wadliwych EVGA GTX260 Core 216 55nm - tylko że akurat te karty wymieniali od ręki, nie robili takich numerów jak np Asus...

Chcesz najmiej awaryjną? Szukaj od HISa. Najlepiej wersja IceQ i masz zapewnione oc i żywotność.

no i tu sie zgodze!poprzednio mialem 4670 wlasnie HIS IceQ i przyznaje ze to byla swietna karta!kosmicznie sie krecila i byla chlodniutka caly czas zachowujac przy tym rozsadny poziom chalasu..

Ja mam 4850 Gigabyte Zalman Fan z 512MB Wszystko ok procek dobrze się kręci, gorzej z pamięciami... A i nie ma radiatorów na sekcji zasilenia. Mi głośność tej karty nie przeszkadza, ale niektórym użytkownikom tak. Problem eliminuje kupienie kontrolera obrotów za około 15 zeta.

Takie wady tej karty :wariat:.

Z tego co słyszałem dobre są te od HISa IceQ.

Tupolev napisał(a):

Mam gf 8600gt od gigabyte'a, piszczy w trybie 3d i podczas oglądania wideo, i mam tego :wariat::P?

Trzeba było oddać ją od razu na gwarancję, ja tak zrobiłem ze swoim egzemplarzem. Wymieniono cewki i była cichutka, aż do poprzedniego miesiąca :>

I widzisz, moja na początku cicha była, koło miesiąca, a piszczy tylko w połowie tytułów w które gram. Jak reklamowałem, to mi powiedzieli, że u nich nie piszczała. Może mam za czułe ucho...

A wybrałem IceQ, kupiłem rano(ok.8:00) na WGK. a jaka cichutka... :D:):P

Przychodzę, wchodzę na benchmark.pl i widzę że mi ją doradzacie :)

jeszcze zasilacz muszę dokupić, bo teraz to dyski i dvd itp lecą na drugim zasilaczu :P

siemanko ja właśnie zakupiłem 4830, nie sądze zeby była to karta aż tak skreślona na starcie, ale do rzeczy

Przysłali mi kartę z tymi wszystkimi wejściami, bez żadnych przejściówek

i z pamięciami hynix, a nie quimonda tak jak we wszystkich testach w necie.

pytanie:czy ta karta będzie się gorzej kręcić na tych hynixach niż na quimonda czy nie ma to różnicy, no i czy dobrze wyszedłem z tego że właśnie sprzedali mi taką wersje a nie inną.

http://www.emarket.pl/pic/partspics/thumbs3/C9201158.jpg

a nie łatwiej ci będzie po prostu sprawdzic jak ta karta sie podkręca, skoro juz ją masz?BTW, te chłodzenie jest dość głośne (miałem na 4850). Ale jak się zejdzie na 20% jest ok i nawet podkręcony 4850 wyrabiał. Te karty to juz za mało do 1680 x 1050 jesli chce sie full detale i przyzwoity fps w bardziej wymagających grach.

marcin_222 nie kradnij mi tematu :P

Załóż nowy :)

Jak pisałem wcześniej, wybrałem IceQ, konkretnie 4850 512MB.

Jestem BARDZO zadowolony :)

jedna rzecz mnie zaskoczyła-w zestawie oprócz standardowego kompletu przejściówek dostałem świecący śrubokręt :sciana: szpan! 8-)

z wbudowaną poziomicą... a może to śrubokręt jest wbudowany w poziomicę? :P

jak dokupię mocniejszy zasilacz to zrobię bencha na kręconym procku.

Dzięki wszystkim