Ktoś17 0 Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 1. Konfiguracja komputera: - Intel Core i5-4460, - NVIDIA GeForce GTX 750, - Aerocool VP-450, - ASRock H81M. - WDC WD10EZEX-08M2NA0, - 8GB RAM. 2. System operacyjny: Windows 7 Ultimate 64-bit. 3. Używany program antywirusowy: ESET NOD32 4.2.42.3 Problem pojawił się po zainstalowaniu Discorda. Po instalacji aplikacji komputer był wyłączony przez kilka godzin. Po włączeniu komputera system chłodzący karty graficznej zaczął chodzić na wysokich obrotach i powodował spory hałas. Myślałem, że to z powodu nie działających sterowników, ponieważ system operacyjny się nie uruchomił, a zamiast tego zaczęła się procedura przywracania/naprawy systemu. Zajęło to kilka minut, po czym zrestartowałem system, by wentylator ponownie zaczął normalnie chodzić. Problem w tym, że od tego czasu przy każdym uruchomieniu komputera (właściwie dzieje się to tylko wtedy, gdy komputer był wcześniej wyłączony przez dłuższy czas, tj. kilka lub więcej godzin) wentylator karty graficznej chodzi na wysokich obrotach, a nigdy wcześniej tego nie robił. System tym razem uruchamia się normalnie, ale muszę wyłączyć komputer na kilka minut i ponownie włączyć, by wentylator z powrotem działał jak zawsze. Instalacja aplikacji Discord to raczej zbieg okoliczności moim zdaniem. Wydaję mi się, że wina stoi po stronie Windowsa. Być może zwykłe przeinstalowanie systemu pomoże, ale chciałbym się upewnić, bo wolałbym to zrobić dopiero za kilka miesięcy. Mam tylko nadzieję, że karta graficzna nie zaczyna szwankować, bo w grach i innych rzeczach działa na razie normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Wypróbuj program MSI Afterburner. Program ma możliwość sterownia obrotami wentylatorów kart graficznych. Cytuj Link to post Share on other sites
Ktoś17 0 Napisano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jednak to nie karta graficzna, a zasilacz. Nie wiem czy to tylko problem z wentylatorem, czy zasilacz nadaje się od razu do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Wszystko zależy od tego ile zasilacz ma lat i czy trzyma jeszcze napięcia. Jeśli więcej niż 5 lat można się zastanowić nad wyminą nowszą konstrukcję. Nowy zasilacz np. z certyfikatem gold to lepsza sprawność, niższe temperatury i cichsza praca. Ale gdybyś się wstrzymał z wymianą to zmiana wentylatora na nowy w obecnym zasilaczu też nie powinna być trudna. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Pomiary napięć zasilacza wykonuje się najlepiej miernikiem. http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v Zobaczył bym czy wszystko dobrze jest podłączone może "zarosło" kurzem i coś nie styka na wtyczkach i stykach np karty graficznej? Jeśli napięcia i wtyczki/styki będą w porządku można spróbować reset ustawień BIOS, poprzez odłączenie kabla zasilającego z tyłu zasilacza, oraz wyciągniecie baterii na ~ 60 sekund, gdy ja wsadzi z powrotem i podłączy zasilanie, po włączeniu komputera trzeba wejść w BIOS i przywrócić ustawienia domyślne. Na koniec jest pytanie jaki konkretnie jest to model i marka zasilacza? Cytuj Link to post Share on other sites
Ktoś17 0 Napisano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Konfiguracja komputera jest podana w pierwszym poście. Zasilacz to Aerocool VP-450 [AEROPGSVP450]. Już nawet restart komputera nie eliminuje problemu, chociaż po kilku dniach znowu zaczął normalnie chodzić. Każde włączenie komputera to loteria - raz jest komputerem, a innym razem staje się wiertarką. Nie jest to naturalny dźwięk, a mimo tego zasilacz jakoś działa. Wydaje się, że jest to wina jedynie wentylatora, a punkt przywracania systemu mógł być tylko zbiegiem okoliczności. Zasilacz ma już z 3,5 roku i pracuje codziennie przez około 12 godzin na dobę. Zanim zdecyduję się kupić nowy zasilacz chciałbym najpierw znaleźć przyczynę usterki. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 A jakie są wyniki pomiaru napięć miernikiem zasilacza według procedury z artykułu zamieszczonego w moim pierwszym poście w linku? A propos poprzedniego mojego wpisu zapomniałem dodać po przywróceniu domyślnych ustawień w BIOS, trzeba wczytać profil XMP dla pamięci RAM. Najpierw trzeba się upewnić od podstaw czy jest prawidłowe zasilanie komputera, potem gdy będzie pewność co do stabilności zasilania można kombinować np z uruchamianiem w minimalistycznej wersji (tj procesor jedna kość RAM monitor podłączony do płyty głównej i testowanie) itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Ktoś17 0 Napisano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Znalazłem jakiś stary miernik, ale chyba jest zepsuty. Nawet jeśli byłaby to wina wentylatora, to nie chce mi się bawić w jego wymianę. Nowe zasilacze są tanie, więc po prostu zamówiłem nowy. Jeśli chodzi o BIOS (UEFI), to nic tam raczej nie zmieniałem, a chyba samo się tam nic nie mogło przestawić. Więc chyba przywrócenie domyślnych ustawień nic nie zmieni. Czy czasem profil XMP nie podkręca pamięci RAM? Nie jestem pewien, czy związane jest z tym pewne ryzyko, tak jak w przypadku podkręcania procesora lub karty graficznej. Edytowane 7 Marca 2018 przez Ktoś17 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts