Skocz do zawartości

Sata Error Win 10


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez edymion,

Recommended Posts

Xeon 5650, Asus Rampage II gene, zasialcza CUBE II max 700 watt, HDD 2TB Seagate (system) + 2TB Hitachi

 

Windows 10 pro N

 

Kochani mam problem - mianowicie od kilku tygodni (system tez ma kilka tygodni) pojawia mi się blue screen, zrzut pamięci przechodzi do końca i następuje automatyczny restart po blue screenie. Pojawia sie normalnie ekran startowy z logo płyty, test i komunikat SATA 1 ERROR. W biosie wszystkie dyski są widoczne. Najlepsze ze po fizycznym wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu wszystko działa prawidłowo. Problem pojawi się po odpaleniu jakiejś gry tak mniej więcej po 2-3 godzinach i znowu to samo. Pomyślałem, ze to problem aktualizacji Win 10. W dniu wczorajszym postawiłem nowy system i wydawało się, że jest ok ale nie jest bo w końcu skończyło się tym samym tylko po 4 godzinach. System czysty bez aktualizacji - jedyne co pograłem to poprawkę "Pakiet funkcji mediów dla systemu w wersji Windows 10 N" (nie pamiętam symbolu poprawki) oraz "Media Feature Pack dla wersji N systemu Windows 10 wersji 1703"

Dysk przepinałem pod inne porty SATA i zawsze to samo SATA 1 (2,3 itp) ERROR. Dyski mam podpięte sata 1 (system), sata 2 + dvd na sata 5. w Biosie ustawiony AHCI. Sterowników żadnych nie instalowałem ani do płyty ani do grafy - tylko directX + visual basic;.

Zastanawiam się czy to wina dysku czy z win 10 coś się gryzie. Zastanawia to, że po odcięciu zasilania wszystko wraca do normy. Miał ktoś podobny przypadek?

Edytowane przez edymion
Link to post
Share on other sites

Aktualizowałeś bios i inne sterowniki płyty głównej pod win 10 ? Niestety producent nie wspiera win10 i może być różnie. Na poprzednim systemie nie miałeś takich kłopotów ?

Edytowane przez jarrino
Link to post
Share on other sites

Aktualizowałeś bios i inne sterowniki płyty głównej pod win 10 ? Niestety producent nie wspiera win10 i może być różnie. Na poprzednim systemie nie miałeś takich kłopotów ?

Nie aktualizowałem - i tez się nad tym zastanawiałem. Pod Win 7 miałem inne kwiatki posypana struktura plików, problem z mbr itp ale ponaprawiane i nie było więcej problemów. Podgram dziś bios i dam znać jak to wygląda.Sterowników do płyty pod Win 10 nie ma ale to mnie akurat u Asusa nie dziwi.

Link to post
Share on other sites

Sprawdził bym zasilacz miernikiem bo po latach te 700W podejrzewam to tylko na nalepce jest.

http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v

Jak ma możliwość niech sprawdzi na innym markowym zasilaczu.

Poda jaki model płyty, może ma inne porty obsługiwane przez jakiś osobny chip na płycie głównej?

Link to post
Share on other sites

A no racja jest napisane, mea maxima culpa.

Sprawdzi w instrukcji obsługi który port SATA zawiaduje kontroler JMicron JMB363 podłączy dysk i zrobi testy.

Błędami dysku twardego może sypać również z powodu uszkodzonej taśmy SATA jak i błędów pamięci RAM.

Odpisze jakie pamięci RAM ma.

Do testowania polecam uruchomiony z poziomu BIOS( trzeba ustawić kolejność uruchamiania) wypakowany na przenośnej pamięci USB lub płycie DVD program MemTest ( na kompilacji Hiren's Boot/Sterlec był ten program).

Link to post
Share on other sites
  • Rozwiązanie

tasme przed sekunda wymienilem, podpialem takze zasilanie z innego odczepu, przelozylem grafe na drugi slot pci-e - oba sa x 16 wiec nie ma znaczenia - ze wzgledu na umiejscowienie tuz nad kontrolerem i przylaczami sata, zainstalowalem jakims cudem sterowniki JMicron i przelecialem dysk narzedziem sea toolsem i wszystko oki. dodam ze blad wywala pod obciazeniem. dzis komp chodzil na wolnych obrotach 6 godz i nic a przy tomb raiderze wywalil sie, tak samo przy civ VI. Pamiatki mam samsunga ddr 3 - 1333 mhz (przelozylem wg zalecen na odopowiednie banki pamieci).. zestaw nie podkrecony . i ni cholery nie mam pomyslu- narazie potestuje po zmianach j.w i dam znac a najwyzej sciagne jutro mem test i polece jeszcze tym. Pozostanie tylko pomiar napiecia zasilacza i postawienie systemu na drugim dysku.

i dzieki za podpowiedzi:)


Panowie dzięki.Problem stanowił HDD seagate 2TB. Po czynnościach z poprzedniego wpisu dysk zaczal wydawac dzwięk: nie to pisniecie ni to zgrzyt. Po zainstalowaniu systemu na hitachi i uruchomieniu systemu, win 10 zaczal sam go z siebie naprawiac - po tych operacjach dysk padl całkowicie - bios się zawieszał przy sprawdzaniu dyskow. Uwazam watek za zamknięty. Dysk jest odpięty - porty sata sprawdziłem na sprawnym dysku. Bogu dziękuję za to że miałem backup:)))))))

Edytowane przez edymion
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...