airborne82 60 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dobór procesora do photoshopa i ogólnie programów związanych z obróbkązdjęć. jak wiadomo na rynku mamy dwie firmy produkujące procesory -Intel oraz AMD.Intel - mocne pojedyńcze rdzenie z w miare dużą ilością wątków/rdzeni (4/8 czasami wiecej ), AMD słaby pojedyńczy rdzeń ale dobry wzastosowaniach wielowątkowych powyżej 8 wątków. Wy jako fotografowie coużywacie i co preferujecie jeśli chodzi o wybór procesora i dlaczego?Wedle tych testów TEST PS CCIntel ma często sporą przewage. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Wy jako fotografowie co używacie i co preferujecie jeśli chodzi o wybór procesora i dlaczego? Toś pojechał Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Toś pojechał Z czym pojechałem? Nazywając użytkowników fotografami? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 22 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Uderzając w poważne tony. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 22 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 @@cooger A tak w odpowiedzi bardziej na pytanie... z mojego doświadczenia, ostatni update do LR u mnie robi różnicę, ale to ze względu na to, że jest w stanie łyknąć więcej pamięci, oczywiście różnica jest zauważalna tylko przy eksporcie. Odnośnie samej edycji, zauważyłem, że jednak ma pewne znaczenie to której karty używam Intel vs. Quadro i w niektórych operacjach, a zwłaszcza na plikach sklejonych z kilku (rozmiar obrazu 40-100 Mpix) a może milisekundy ale jednak szybciej gdy używam Quadro. Jak chodzi o CPU to na jednym lapku mam 3920XM a na drugim 6500U i jednak na 3920XM mimo, że to starsza konstrukcja i generalnie sprzęt ma kilka lat to praca wydaje się szybsza. Ciężko tu będzie porównywać, bo 3920 to 4/8 i to taki jakby nie bylo high-end, a 6500U 2/4, ale obawiam się, że jak w wielu innych podobnych zastosowaniach, po 1. MHz. Ale to wciąż myślę, że w sporej mierze zależy od softu i wielkości obrazu, bo mam jeszcze Mac-a z 4558U i na tym używałem Iridient Dev. i do dziś mi się wydaje, że był najwydajniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts