marcin21164 60 Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Siemka, potrzebuję zasięgnąć rady odnośnie stworzenia sieci internetowej w domu jednorodzinnym o dwóch kondygnacjach. Sieć będzie oparta o LTE, nie mam innej możliwości w tej lokalizacji. Chciałbym aby w każdym pokoju było gniazdko z dostępem do internetu, wiem że WiFi można ale to będzie stabilne rozwiązanie, przynajmniej wewnętrznie bo prędkość będzie różna w zależności od warunków na dworze, operatora etc. Na pewno na jednej i drugiej kondygnacji stały by routery WiFi po jednym dla dobrego zasięgu na komórki i drukarkę. Reszta sprzętu jak konsole, PC i TV po kablu. Zastanawiam się czy nie zrobić tego na zasadzie że od źródłowego routera Huawei B525 pociągnę po kablu do routera na górę, tylko czy jest taka możliwość i czy nie trzeba do tego jakiegoś specjalnego routera (chyba acces point) ? Zarobić kabel czy podłączyć to to nie problem, gorzej z konfiguracją bo nigdy takowego czegoś nie robiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Chcesz wiedzieć jak to powinno być tak naprawdę prawidłowo zrobione? Od każdego gniazda ciągniesz w jeden konkretny punkt domu kable. Kable zakańczasz w patch panelu. Patch panel wisi w szafie w której jest też switch. Łączysz patch panel ze switchem. Pod switch podpinasz router dostarczający internet. Jeśli chcesz mieć AP dla każdej kondygnacji to przewidujesz również gniazda dla niech i je podłączasz. Za serwer DHCP robi router dostarczający internet. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Dzięki za instrukcję, mogę sobie to uprościć zamiast gniazdek i switcha pojechać z powerlinem? Miałbym taką możliwość a nie musiałbym się bawić z dodatkowym wierceniem etc. Jakieś konkretne wybrać? Na jakiej zasadzie one działają bo każde piętro ma swój obwód ale prąd ciągnie z jednego licznika. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Liczyłeś koszty? Od strony technicznej - gniazda mogą być na różnych obwodach (za różnymi bezpiecznikami) byleby na jednej fazie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie liczyłem bo nawet nie wiem jaki switch wybrać aby nie wieszał się jak takie tanie z media czy innych saturnów. Równie dobrze mógłbym powerlinem puścić sygnał na górę i od AP (chce wzmocnić jedne WiFi aby każdy mógł drukować) do gniazdek podzielić sygnał kablem od niego. Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Liczyłeś koszty? Od strony technicznej - gniazda mogą być na różnych obwodach (za różnymi bezpiecznikami) byleby na jednej fazie. A dlaczego na jednej fazie? A... już wiem Edytowane 20 Lutego 2018 przez dario83 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 21 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Od strony technicznej - gniazda mogą być na różnych obwodach (za różnymi bezpiecznikami) byleby na jednej fazie. Wszystko działa jak należy, jedynie zasięg WiFi z B525 słabawo. Taki repeater wystarczy? https://www.x-kom.pl/p/403929-access-point-tp-link-re360-lan-80211a-b-g-n-ac-1200mb-plug-repeater.html czy coś lepszego w okolicy 200zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Repeater ale do czego? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 21 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 WiFi, bo ten z B525 sygnał słaby u góry w pokojach jest. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 22 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Słabo to widzę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 19 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Odświeżam bo po dłuższym czasie czas to zrobić. Jest switch, gniazdka kupione też. Pytanie następujące o krosowanie kabli i użycie patch panelu, switch ma funkcję wykrywania kabli jakie ma podłączone. Mogę zatem puścić proste kable switch do gniazdka i potem do urządzenia czy gdzieś musi być kabel krosowany? Czy w tej sytuacji muszę użyć patch panelu ? W sumie co on robi bo nie do końca rozumiem Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Wszystko proste w jednym standardzie. Patchpanel zakancza kable. Krosowane kable stosowalo sie gdy laczylo sie dwa komputery bez switcha lub robilo uplink na switchach bez mdi/mdx. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts