aliwi2014 0 Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Witam wszystkich . Borykam sie od paru dni z problemem w grach zakupilem nowa karte graficzna i myslalem ze bedzie ok mianowicie mam naprawde jak dla mnie wystarczajaco duzo fps 50-75 w grach na ultra np Wiedzmin 3 gta V far cry primal itp. ale Trapi mnie jedna kwestia spadki nigdy nie przekraczaja nizej jak 50 fps a momentami w grach zauwazam zwolnienie gry badz mala zacinka w wiedzminie jest to np w miastach badz wioskach gdzie sa ludzie itp. w far Cry primal losowo. Nadmienie ze zawsze ustawiam bez ograniczenia fps i v-sync jest wylaczony testowalem tak i tak i to samo. Dlatego chcialbym sie zwrocic do panstwa o mala porade co moze byc przyczyna i co wymienic badz sprawdzic. Moj sprzet; procesor fx 8350 pamiec:16gb ram ddr3 zasilacz:corsair vs450 450w 80 plus box monitor samsung syncmaster s24c570 full hd 2 dyski systemowy WDC wd5000aads-00s9b0 dodatkowy st3500320as 500gb sata II karta: gtx 1060 6gb msi armor plyta glowna Gigabyte ga 990xa ud3 Windows 10 Edytowane 19 Lutego 2018 przez aliwi2014 Cytuj Link to post Share on other sites
Deomortis 72 Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Moim zdaniem procesor jest wąskim gardłem. Sprawdź obciążenie procesora podczas gry w trakcie tych spadków i poza nimi. Jeśli sięga 100% możesz pomyśleć o podkręceniu. Z niektórymi opcjami graficznymi możesz zejść z ultra na wysokie. Sam tak robiłem w Wiedźminie gdy miałem FX-6300. Wizualnie różnicy nie zauważyłem a klatek się robiło znacznie więcej. edit: Wymiana to niestety wymiana całej podstawki, płyta, ramy, procek. Kosztowna zmiana. ale najpierw sprawdź obciążenie. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Deomortis Cytuj Link to post Share on other sites
aliwi2014 0 Napisano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Moim zdaniem procesor jest wąskim gardłem. Sprawdź obciążenie procesora podczas gry w trakcie tych spadków i poza nimi. Jeśli sięga 100% możesz pomyśleć o podkręceniu. Z niektórymi opcjami graficznymi możesz zejść z ultra na wysokie. Sam tak robiłem w Wiedźminie gdy miałem FX-6300. Wizualnie różnicy nie zauważyłem a klatek się robiło znacznie więcej. edit: Wymiana to niestety wymiana całej podstawki, płyta, ramy, procek. Kosztowna zmiana. ale najpierw sprawdź obciążenie. no wlasnie najlepsze to ze siega to obciazenie 50% procesora czasami 80% , Karta ciagle ma 99% nie wiem czy to nie nazywa sie stuttering co u mnie mam. mysle ze nie musze zmniejszac grafiki bo pokazuje nie mniej jak 40fps , i pytanie co moze powodowac takie cos i czy mozna jakos sprawdzic czy dana karta współgra z procesorem ale mysle ze 8350 jest wystarczajacy do gtx 1060 6gb Cytuj Link to post Share on other sites
Deomortis 72 Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Wszystkie rdzenie są na 50-80%? Czy to sumarycznie obciążenie procesora? Może być tak że dwa rdzenie jadą na 100% a reszta na 30% i można się spodziewać stutteringu właśnie. Powodów stutteringu może być wiele, procesor, doczytywanie z dysku w trakcie, sterownik. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts