Skocz do zawartości

Prywatne zlecena i trzeba rozliczać ?

Recommended Posts

Właśnie skończyłem staż jako grafik komputerowy i szukam pracy:

Dostałem właśnie propozycje zrobienia prywatnego projektu z warszawy  za którego mam dostać 150zł ,

I tu mam pytanie jak wykonam ten projekt i dostanę te pieniądze to czy pod koniec roku trzeba się z tego rozliczyć  z urzędem  .

Czy przy prywatnych zleceniach nie trzeba się rozliczać (jakie są zasady) ?

Edytowane przez patryk414

Musisz:

Opieka nad cudzym dzieckiem lub czworonogiem, pilnowanie, sprzątanie, remont cudzego mieszkania, odśnieżanie podwórka  - takie usługi też są świadczone na podstawie umowy, tyle że ustnej. Może to być np. umowa zlecenia lub umowa o dzieło. Przy umowie o dzieło (art. 627 kodeksu cywilnego) przyjmujący zamówienie zobowiązuje się osiągnąć z góry ustalony rezultat, niekoniecznie zresztą materialny (np. zorganizowanie przyjęcia ślubnego). Zlecenie natomiast to umowa o staranne wykonanie pewnych czynności prawnych lub usług, lecz bez konkretnego rezultatu (art. 734 § 1 k.c.). Każdy zleceniobiorca czy wykonawca dzieła powinien rozliczać się z fiskusem z osiągniętych przychodów. Podatek płaci się w formie comiesięczych zaliczek. Ale gdy prace zleca osoba fizyczna można pominąć zaliczki i całość swoich dochodów rozliczyć raz - do końca kwietnia następnego roku podatkowego, kumulując je uprzednio z innymi dochodami.  Warunek:  usługi muszą być świadczone rzeczywiście okazjonalnie, a nie z zamiarem prowadzenia stałej, zorganizowanej działalności gospodarczej. Osoba świadcząca okazjonalne usługi na rzecz osób fizycznych składa zeznanie podatkowe na formularzu PIT-36. Powinna zsumować wszystkie zapłaty otrzymane w poprzednim roku i wpisać je jako przychód z tzw. innych źródeł (część D, pkt 1.8.). w poz. 77 formularza.

To, że nie chcesz się rozliczyć to jedno, to, że wg prawa musisz to drugie. Jak ta pseudo firma, której żal du**ę ściska nie potrafi zapłacić podatku od 150zł (zastanawiał bym się czy Tobie w ogóle zapłaci) to ona też nie wykaże, że poniosła żadnego kosztu związanego z Twoją usługą to nie mają po czym dojść. Zapewne przelew dostaniesz z prywatnego konta lub kasę do łapki.

Edytowane przez orbik

Ty nie wykażesz, oni ni wykażą. I nikt o tym nie wiem poza wami. Nikt nie płaci podatku i po sprawie. Jak ktoś wyżej napisał. Poprosisz sąsiada, Mietka czy kolegę aby za stówkę pomalował Ci pokój. To CI pomaluje i nikt nic od tego nie zapłaci. 150PLN w skali roku jest niewykrywalne. Oczywiście państwo by chciało aby od wszystkiego płacić podatki (bo dba o swój, nie Twój interes) ale realne życie to realne życie.

Przelewy poniżej pewnej kwoty (ni pamiętam już jakiej) nie sa monitorowane. Na jedno 150 PLN w roku nikt nie zwróci uwagi. Mogłeś dostać kaskę od rodziców.

Edytowane przez anarchist
  • Popieram 1