patryk414 3 Napisano 14 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Właśnie skończyłem staż jako grafik komputerowy i szukam pracy: Dostałem właśnie propozycje zrobienia prywatnego projektu z warszawy za którego mam dostać 150zł , I tu mam pytanie jak wykonam ten projekt i dostanę te pieniądze to czy pod koniec roku trzeba się z tego rozliczyć z urzędem . Czy przy prywatnych zleceniach nie trzeba się rozliczać (jakie są zasady) ? Edytowane 14 Lutego 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
anarchist 60 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jeśli nie wystawiasz faktury ani paragonu to nie jest to wykazane i wtedy nie ma bo i po co? Ja tak to rozumiem. Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Musisz: Opieka nad cudzym dzieckiem lub czworonogiem, pilnowanie, sprzątanie, remont cudzego mieszkania, odśnieżanie podwórka - takie usługi też są świadczone na podstawie umowy, tyle że ustnej. Może to być np. umowa zlecenia lub umowa o dzieło. Przy umowie o dzieło (art. 627 kodeksu cywilnego) przyjmujący zamówienie zobowiązuje się osiągnąć z góry ustalony rezultat, niekoniecznie zresztą materialny (np. zorganizowanie przyjęcia ślubnego). Zlecenie natomiast to umowa o staranne wykonanie pewnych czynności prawnych lub usług, lecz bez konkretnego rezultatu (art. 734 § 1 k.c.). Każdy zleceniobiorca czy wykonawca dzieła powinien rozliczać się z fiskusem z osiągniętych przychodów. Podatek płaci się w formie comiesięczych zaliczek. Ale gdy prace zleca osoba fizyczna można pominąć zaliczki i całość swoich dochodów rozliczyć raz - do końca kwietnia następnego roku podatkowego, kumulując je uprzednio z innymi dochodami. Warunek: usługi muszą być świadczone rzeczywiście okazjonalnie, a nie z zamiarem prowadzenia stałej, zorganizowanej działalności gospodarczej. Osoba świadcząca okazjonalne usługi na rzecz osób fizycznych składa zeznanie podatkowe na formularzu PIT-36. Powinna zsumować wszystkie zapłaty otrzymane w poprzednim roku i wpisać je jako przychód z tzw. innych źródeł (część D, pkt 1.8.). w poz. 77 formularza. Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zgodnie z przepisami to chyba powinieneś im to wykonać na podstawie umowy o dziełu lub zlecenie, a na koniec roku rozliczyć w pozycji 47 na pit 37. Doradziłbym coś ale byłoby to namawianie do przestępstwa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Wystarczy przeczytać wyżej. Umowa ustna też zobowiązuje. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) to nawet jak bym zrobił jedno zlecenie/prywatne w roku ,to i tak muszę się z tego rozliczyć ? Edytowane 15 Lutego 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
kakarotosongo 21 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Jak tego nie wykażesz (wystawisz rachunku/faktury) to z czego chcesz się rozliczać? Edytowane 15 Lutego 2018 przez kakarotosongo Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) no ale jaki jakiś grafik,programista robi jakieś zlecenie to przecież nie wystawia rachunku/faktury za zrobienie jakieś ulotki ,lub strony . Tylko czeka na przelew bankowy Edytowane 15 Lutego 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
kakarotosongo 21 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 A jak znajomy mietek pomaluje ci pokój za 100 to myślisz ze z tego sie rozlicza? Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) no nie ,ale jak dostanę te pieniądze przelewem bankowym (tu mogą mnie wytropić - nie pracuje a dostaje pieniądze nie wiadomo skąd ) Edytowane 15 Lutego 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) To, że nie chcesz się rozliczyć to jedno, to, że wg prawa musisz to drugie. Jak ta pseudo firma, której żal du**ę ściska nie potrafi zapłacić podatku od 150zł (zastanawiał bym się czy Tobie w ogóle zapłaci) to ona też nie wykaże, że poniosła żadnego kosztu związanego z Twoją usługą to nie mają po czym dojść. Zapewne przelew dostaniesz z prywatnego konta lub kasę do łapki. Edytowane 15 Lutego 2018 przez orbik Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 tylko skąd mam wiedzieć co ta pseudo firma chce zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
anarchist 60 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ty nie wykażesz, oni ni wykażą. I nikt o tym nie wiem poza wami. Nikt nie płaci podatku i po sprawie. Jak ktoś wyżej napisał. Poprosisz sąsiada, Mietka czy kolegę aby za stówkę pomalował Ci pokój. To CI pomaluje i nikt nic od tego nie zapłaci. 150PLN w skali roku jest niewykrywalne. Oczywiście państwo by chciało aby od wszystkiego płacić podatki (bo dba o swój, nie Twój interes) ale realne życie to realne życie. Przelewy poniżej pewnej kwoty (ni pamiętam już jakiej) nie sa monitorowane. Na jedno 150 PLN w roku nikt nie zwróci uwagi. Mogłeś dostać kaskę od rodziców. Edytowane 16 Lutego 2018 przez anarchist 1 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mogłeś dostać kaskę od rodziców. to stwierdzenie jest tak debilne, ze szkoda gadać. konto masz przypisane do osoby/firmy. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) ok Edytowane 16 Lutego 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts