Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam skonfigurować nowy komputer, mam już dobrane poszczególne podzespoły i chciałbym się dowiedzieć czy taki wariant będzie optymalny, budżet to ok. 3000zł. Komputer przeznaczony do codziennego użytku i sporadycznego grania, głównie w RPG typu Wiedźmin, Risen czy nawet starsze tytuły jak Gothic.

- Intel Core i5-7400 4x3.0GHz - 3.5GHz turbo

- Chłodzenie SilentiumPC Spartan 3 PRO

- 8GB RAM DDR 4 2400MHz CL15 HyperX Fury Black

- SSD A-Data M.2 SU800 128GB

- HDD Toshiba P300 64MB cache 1TB 7200obr./min

- Płyta główna MSI B250 Krait Gaming

- MSI GeForce GTX 1050 TI GamingX 4GB DDR5 128-bit

- Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 550W V2 Gold

- Obudowa SilentiumPC Gladius M35W

- Nagrywarka ASUS DRW-24D5MT SATA

- Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit

Tak to mniej więcej wygląda, czy taki zestaw będzie pasował czy ewentualnie coś zmienić, dodam że budżet mam ograniczony i wydatek na i5 8 generacji raczej odpada, karta graficzna ma posłużyć jakiś rok czasu, na ten moment nie jestem w stanie dopłacić kilkaset zł na 1060 6GB.

To co wyżej to koszt ~3500zł.

dodam że budżet mam ograniczony i wydatek na i5 8 generacji raczej odpada

Niekoniecznie, przecież masz cztery rdzenie w postaci i3 8100 na Z370 - wydajność i5 7500.

Zestaw bez szału, wolny dysk SSD na TLC, nieopłacalny zasilacz, przepłacony model GPU.

1 x Asus GeForce GTX1050Ti Cerberus 4GB DDR5 128bit (1442/7008)1 x SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black1 x Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm1 x Intel Core i3-8100 /3.6GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x XFX TS 550W 120mm Gold1 x AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/1 x Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX1 x A-Data SP920 128GB SATA3 (540/160MB/s) MLC1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x Asus DRW-24D5MT SATA (black)

3531zł

Wydajniejszy CPU, szybki RAM w Dualu, SSD na kościach MLC z 5 letnią gwarancją, do tego stabilniejszy zasilacz na lepszych kondensatorach z 5 letnią gwarancją, obudowa ze szklanym panelem oraz WIN 10 w wersji BOX.

Dzięki za radę szczerze mówiąc nawet nie sprawdziłem, że i3-8100  jest tyle tańszy od tego i5-7400 a jednak jest bardziej przyszłościowy. A jeszcze jedno pytanko odnośnie karty graficznej, czy w przedziale do ok 1000zł znajdę coś lepszego od tego GTX 1050TI? Tak jak napisałem kartę będę wymieniał najszybciej ale czy na ten moment w tym przedziale cenowym to jest jedyny rozsądny wybór?

Edytowane przez 3ndurek
Cytowanie

W  cenie jednego tysia osobiście polecam używanego GTX 970.                                                                                                        Daje sobie świetnie radę w Wieśka trzeciego.   Na moim monitorze o rozdzielczości  2560 x 1080  wyciąga 50 FPS  przy ustawieniach wysokich.

Edytowane przez 3ndurek
Cytowanie

https://sklep.ntt.pl/komputery-do-gier/7203-komputer-ntt-game-w370g-w15.html#/55-system_operacyjny-windows_10

A co myślicie o tym zestawie? Nie jestem zwolennikiem "gotowców" ale ten wygląda całkiem przyzwoicie. 

Mała pomyłka, chodziło mi o ten zestaw https://sklep.ntt.pl/komputery-do-gier/7191-komputer-ntt-game-w370g-w03.html

Edytowane przez 3ndurek
Cytowanie

ak jak napisałem kartę będę wymieniał najszybciej ale czy na ten moment w tym przedziale cenowym to jest jedyny rozsądny wybór?

Mniej więcej kiedy ? Może lepiej będzie teraz dołożyć do CPU i5 i jechać na iGPU bądź na i5 + GT 1030 na przeczekanie.  

Karta ma posłużyć mniej więcej rok czasu jakby ceny były w miarę przyzwoite to chciałbym kupić nową na początku przyszłego roku

Jeszcze jedno pytanie czy jest szansa że w najbliższym czasie ceny kart graficznych spadną bo te obecne to jakaś pomyłka, może wstrzymać się jeszcze trochę aż te ceny trochę się unormują, jak myślicie? Oczywiście nie mówię tu o czekaniu aż do wakacji