tlkj86 34 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Szukam smartfona do testowania oprogramowania/stron internetowych w wersji mobile. Zależy mi na tym, aby telefon posiadał czystego Androida (bez nakładek) i dość długie wsparcie (aktualizacje). Cena lepiej aby nie przekroczyła +/- 500PLN więc używane modele też wchodzą w grę. Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nie ma telefonów z "dość długim wsparciem". Telefony google mają wsparcie przez 2 lata. Skoro chcesz kupić telefon za 500zł (używany), to już dawno po wsparciu, Cytuj Link to post Share on other sites
tlkj86 34 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 No dobra, moim faworytem jest coś pokroju Motoroli Moto G5 -> ale wciąż analizuję ten (i niemal bliźniaczy) model (G5s). Podobno Android jest NIEMAL czysty, na starcie 7.0 lub 7.1 i jeżeli maja 2 lata wsparcia, to został jeszcze rok-półtora roku. Mylę się? Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jak chcesz mieć długie wsparcie prawie czystego androida w telefonie do 500zł to zostaje ci tylko jedna opcja - wybrać model który ma oficjalne wsparcie Lineageos (czyli jest u nich na stronie) https://download.lineageos.org/ Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 i jeżeli maja 2 lata wsparcia, to został jeszcze rok-półtora roku. Mylę się? To jest teoria, a w praktyce jak producent postąpi... Tanie telefony często są pomijane w aktualizacjach, bo producenci skupiają się na flagowcach: https://www.tablety.pl/android/2017-09-15/motorola-moto-android-8-0-oreo/ Tak więc gwarancji żadnych nie ma i można tylko śledzić zapowiedzi, albo czekać. Jednak czy do testowania stron i apek musi być najnowszy android? Co do LineageOS, jest to wsparcie nieoficjalne, ale faktycznie do starych telefonów można wgrać najnowszego androida. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tlkj86 34 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jednak czy do testowania stron i apek musi być najnowszy android? Chodzi o specyfikację... że zapewnia się wsparcie do najnowszej wersji i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W specyfikacji najczęściej jest minimalna wersja androida, np. 4.4+. Bardzo rzadko się zdarza, żeby aplikacja nie działała na najnowszym androidzie. Chodzi mi o to, że na pewno masz jakiś telefon z androidem i żeby niepotrzebnie nie wydawać kasy tylko dla testów. Można by też mieć znajomego z najnowszym systemem i poprosić go o przetestowanie aplikacji czy "odpali". Cytuj Link to post Share on other sites
tlkj86 34 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Mam dość nietypowy projekt, na ktorym zapewniamy wsparcie przeglądarek, Android i iOS do max 1 wersji wstecz stąd na chwilę obecną jest to Android 6.0, ale wkrótce będą 7.0 i nowsze. Z iOS nie mam problemu, z przeglądarkami również, ale chcę dokupić urządzenie pod Androidem, aby otrzymywalo wsparcie jeszcze z rok chociażby. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Aktualnie najnowszy Android to 8.1 więc 6.0 to nie o jedną wersje starszy od aktualnego tylko o 4 wersje. 7, 7.1, 8, 8.1. W Androidzie 6.0 jest API level 23 a w 8.1 API level 27 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Justyna86 1 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) Moim zdaniem sprawa jest bardzo prosta. Tylko Nokia 3 spełnia te wymagania jeśli chodzi o nowe telefony. Przy używanych flagowcach za 400 pln nie będzie oficjalnego wsparcia co oczywiste. Telefon jest bardzo kiepski ale możliwe, że się nada i jest to bezpieczniejszy i tańszy wybór niż moto e4 plus. Znajdziesz pewnie b brandy o lepszych podzespołach spełniające kryteria ale poza zagadkowym wsparciem jest jeszcze pytanie na ile ten Android jest w nich 'czysty' i stabilny, bo wbrew pozorom coś co wygląda na czystego Androida może być mocno zmodyfikowane od strony technicznej, być może będziesz chciał szukać b brandów jednak to zależy od tego na ile ważne ważne jest działanie systemu w sposób zgodny z referencyjnym. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Justyna86 1 Cytuj Link to post Share on other sites
piwot 86 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Ja polecał bym jednak wybrać coś co ma wsparcie od LineageOS, to jest najsensowniejsze wyjście. Nic Ci po krótkich aktualizacjach producentów. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek5035 196 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 za 500zł nie kupisz ale za około 900zł masz Xiaomi Mi A1, który powinien długo dostawać aktualizacje, niezły aparat, bardzo dobra wydajność w tej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Niestety ale w przypadku Mi A1 Xiaomi już zapowiedziało ze to "długo" wynosi 18 miesięcy od premiery czyli jeszcze jakieś półtory roku. Cytuj Link to post Share on other sites
mortimer89 28 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ale dlaczego do rzeczonych testów koniecznie potrzebny czysty andek, bez nakładek producentów? To mocno zawęża Twój zakres poszukiwań - z "nieczystymi" andkami możesz w tej kwocie spokojnie nabyć np Redmi 5A,. Cytuj Link to post Share on other sites
tlkj86 34 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Chodzi o wyeliminowanie problemów z nakładką producenta podczas testów automatycznych aplikacji Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts