Rembi 5 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Witam, chciałbym zapytać który z tych procesorów będzie mocniejszy? Chciałbym zrobić upgrade Dell'a E5500. Obecnie siedzi tam Intel T4400. X9100: 3.06 GHz, FSB 1066 MHz, L2 6 MB mogę kupić za ok. 60zł, używany Q9100: 2.26 GHz, FSB 1066 MHz, L2 12 MB mogę kupić za ok. 110zł, podobno nowy X9100 jest dwurdzeniowy ale ma wyższe taktowanie, Q9100 czterordzeniowy ale teoretycznie chyba ciut wolniejszy. Laptopa używam do offica, internetu i chciałbym od czasu do czasu zagrać w csa 1.6. Na obecnym procesorze rozgrywka jest raczej mało komfortowa.Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2018 przez Rembi Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Zacznijmy od tego, że mało prawdopodobne, by którykolwiek z tych dwóch ruszył. Bo jeśli producent laptopa nie przewidział na rynek urządzenia z takim procesorem to nie zadziała, bo nie będzie mikrokodu zawartego w BIOS do jego obsługi. Najmocniejszy na który jest szansa, że ruszy to Core2Duo P8700. Po drugie procesor i być może przyspieszy pracę, ale w grach poprawy jakieś wielkiej nie będzie gdyż zintegrowany układ GMA 4500MHD ma na dzień dzisiejszy problem z obsługą wideo FHD. Edytowane 9 Lutego 2018 przez CrisPell Link to post Share on other sites
Rembi 5 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Zakupiłem procesor Core 2 Duo T9800, zobaczymy co z tego wyjdzie Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nie chcę tutaj krytykować ale generalnie jest to bezsens dokładać procesor za 150zł do lapka wartego 300zł Lepszym rezultatem było sprzedanie obecnego i kupienie jakiegoś na i3. Link to post Share on other sites
Rembi 5 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Pewnie masz rację ale tutaj bardziej w grę wchodzi przywiązanie do tego komputera. Jest w idealnym stanie, dołożyłem mu dysk ssd, 4gb ram teraz czekam na procesor i myślę że jeszcze trochę mi posłuży zwłaszcza że jest to mój drugi komputer. W zasadzie teraz spełnia swoje zadanie ale jestem ciekaw czy lepszy procesor coś zmieni w kwestii cs'a chodź mocno ogranicza go zintegrowana karta graficzna, po za tym jest to według mnie sprzęt idealny. Link to post Share on other sites
CzOlO 16 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Ciekawostka taka, ze pomimo tego ze te CPU nie byly w ofercie DELLa z tym lapkiem, to przynajmniej jeden (X9100) jest na pewno kompatybilny z tym modelem. Jest spora szansa ze quad tez by zatem ruszyl, ale nie wiadomo jak z sekcja zasilania i chlodzenia. http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_%28chipsets%29/GM45_Express.html Jest tez kilka informacji na chinskich forach od osob ktore go zamontowaly i smigaja na nim. Edytowane 11 Lutego 2018 przez CzOlO Link to post Share on other sites
Rembi 5 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Dokładnie informacjami z tej strony sugerowałem się szukając kompatybilnych procesorów q9100 fajnie wypada w benchmarkach i jest tani, ale bałem się że z 4 rdzeniowym procesorem mogą być jakieś problemy i oba początkowo brane pod uwagę procesory mają większy pobór mocy - 45W w porównaniu do t4400 czy t9800 które ciągnął 35W. Mogłyby się przegrzewać, dlatego wybrałem bezpieczniejszą chodź ciut droższą opcję.Aczkolwiek jeżeli będę się nudził i miał wolne pare złotych to spróbuję pobawić się z q9100 Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Miłość jest ślepa, jesteś jak macron, lubisz starsze Sumujac to co wydałeś na tego laptoka plus kasa z ewentualnej sprzedaży, kupił byś coś szybszego Link to post Share on other sites
Rembi 5 Napisano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Ech... Jakbyś czytał ze zrozumieniem to napisałem że ten laptop służy mi jako drugi komputer typowo do pracy biurowej w której śmiga aż miło. Office, 3 otwarte karty w chrome, i kilka innych dupereli a laptop chodzi bez zająknięcia. Dla niektórych jednak liczą się chyba tylko cyferki. Co do ramu i dysku miałem to za darmo z demontażu laptopów które nie przetrwały w naszej firmie. Więc kosztowało mnie to aż 0zł. Procesor T9800 jest już na swoim miejscu, wszystko działa poprawnie. To były dobrze wydane pieniądze Temat można zamknąć Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2018 przez Rembi Link to post Share on other sites
Recommended Posts