heavol 0 Napisano 6 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Cześć, mam stare głośniki 2.0, są za ciche dla mnie. Poszukuje zestaw do 1000 zł. Nie wiem czy lepiej wybrać wersję 2.1 czy 5.1, bo jestem amatorem w tej kwestii, ale zależy mi na jakości. Głośniki mają być głównie do oglądania filmów, słuchania muzyki, ewentualnie do jakiś gierek. Na pewno nie mogą być ciche. Karta dźwiękowa to audiotrak prodigy cube black edition. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Robert2137 46 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam, Polecam ranking http://www.hi-fi.com.pl/pliki/systemowe/ranking.pdf każdy znajdzie coś dla siebie. ,,wybrać wersję 2.1 czy 5.1 "- 5.1 zestaw oferuję dzwięk przestrzenny czyli większy realizm odczuwania dźwięków z filmów strzałów itp dla fanów oglądania filmów zatem jak znalazł. Zestaw 2.1 nie oferuję czegoś takiego. Druga kwestia jeszcze żeby uzyskać efekt 5.1 po za głośnikami oczywiście film musi być nadawany z tym standardem. Zazwyczaj masz info o filmie jakiego standardu dźwięk jest nadawany. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 2.0 są za ciche? widocznie nie słuchałeś Microlab Solo 7c. I te bym polecał. Ew. 6c jeśli muszą być mniejsze lub 9c jeśli chcesz wydać więcej (nie wiem jaka różnica w jakości między 7 a 9). Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Taka że 9 są gorsze. Są ciche bo pewnie są badziewie. Do i1k wybór za wielki nie jest albo c7 albo edifier r2730. Lub jakieś stare vintage i wzmak do tego ale będzie ciężko Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie bardzo wiem od kiedy maksymalna głośność jest związana z tym czy zestaw jest stereo czy wielokanałowy... Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie bardzo wiem od kiedy maksymalna głośność jest związana z tym czy zestaw jest stereo czy wielokanałowy... Jak się ma jakieś pierdziawkowate 2.0 to można potem mieć jakieś mylne przekonanie, że wszystkie 2.0 są słabe i potrzeba subwoofera, żeby to "jakoś" grało. Na moje "jakoś" to właśnie gra z subem, a żeby mieć jakość zamiast jakoś to fajnie mieć dobre 2.0 jako baza. Potem jacyś fani basu mogą dołożyć suba Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Ja bym pomyślał raczej odwrotnie - 1000pln rozłożone na 2 to 500pln a 1000pln na 6 to 166pln. A to oznacza, że stereo jest 3x lepsze od 5.1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 2.0 są za ciche? widocznie nie słuchałeś Microlab Solo 7c. I te bym polecał. Ew. 6c jeśli muszą być mniejsze lub 9c jeśli chcesz wydać więcej (nie wiem jaka różnica w jakości między 7 a 9). Głośniki z których korzystam, są bardzo stare, jak ustawie volume na maxa to jeden mi przygasa, czasem wręcz go nie słychać... Nigdy dźwięk nie był dla mnie ważny i zawsze jak miałem cokolwiek kupować to znajdowało się coś innego. Ostatnio oglądałem jakiś film i irytowało mnie to, że słabo słyszałem dialogi. A że jak coś kupuje to przedkładam jakość nad cenę, stąd mój post. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 IMO jak masz wystarczająco dużo miejsca to bierz Solo7c, to naprawdę spore głośniki i z głośnościa nie mają problemu. Pozostałą część budżetu przeznacz na DAC-a (jak tylko do kompa to doskonały będzie FX-Audio FX01). Solo 9c nie bierz, solo 7c + DAC zagra znacznie lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Spoko, fajne oba z wyglądu, mam na myśli solo 7c i edifier r2730. Pytanie które lepsze i martwi mnie to czemu są takie duże... Pokój mam spory ale biurko już nie I czy potrzebny jest DAC w obu przypadkach (DAC czyli wzmacniacz ?) Z tego co wiem to w mojej dźwiękówce mam DAC jakiś Wolfston czy jakoś tak... Zapomniałem dopisać, że środki mam ale szkoda mi wydać więcej niż 1k na głośniki bo audiofilem nie jestem i raczej nie będę. Edytowane 9 Lutego 2018 przez heavol Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Każdy znajomy tak mówi do póki do mnie nie przyjedzie posłuchać. Edifier maja wbudowany dac'i (dac to nie wzmacniacz) można go obejść i podłączyć zewnętrzny po rca zagrają wtedy lepiej. Chcesz mieć bas to przetwornik musi mieć odpowiednią wielkość. Zawsze możesz skręcić z MDF jakieś podstawki pod głośniki. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Jak masz dobra dzwiekowke to dac nie jest potrzebny. A wielkość... żeby grać nie może być małe... fizyki nie przeskoczysz. Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 A do Audiotraka Prodigy Cube Black Edition, potrzebny mi będzie lepszy DAC ? Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Prodigy to dac z wbudowanym wzmakiem kombo takie 2in1 Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Czyli, jeżeli zdecyduję się na powyższe propozycje to Prodigy pociągnie nowe głośniki na dobrym poziomie? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Oczywiście. Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 To w takim razie moje ostatnie pytanie. Które wybrać Microlab solo 7c czy Edifier r2730 ? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Kwestia gustu, nie posłuchasz to się nie dowiesz ktore ci bardziej pasują. Ja edifierow bym nie brał ze względu na trojdroznosc - uważam ze się nie sprawdza w tanich głośnikach. Solo to 2,5 drogi i to wg mnie lepsze rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Kolejna kwestia że na c7 trzeba mieć miejsce muszą być sporo odsunięte od ściany ze względu na br z tyłu Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Imo 20-30cm wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Zależy od pomieszczenia ale może być za mało tyle to edifiery musiałem odsunąć fokale teraz prawie 30cm odsunięte mam. Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Zdecyduję się na solo 7c. Lepiej będą wyglądały na podłodze, bo na biurku to nawet edifierów nie postawie... Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, czy przy podłączeniu solo 7c razem ze słuchawkami AKG k550 MKII pod Prodigy mogą wystąpić spadki mocy w sensie, że sprzęt podłączony będzie ciszej grał? To może jest głupie pytanie, ale miałem taki problem na zintegrowanej karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nic takiego nie powinno się wydarzyć bo na Cube masz niezależne wyjście liniowe i jack na słuchawki. Cytuj Link to post Share on other sites
heavol 0 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ok, dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ok, dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia. Pozdrawiam Żadne zamykanie przyjdzie sprzęt to napisz jak wrażenia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts