Skocz do zawartości

Internet Orange do 80Mb/s czy warto?

Recommended Posts

Witam. 

Właśnie kończy mi się umowa z lokalnym dostawcą internetu u którego posiadam stabilne 14Mb/s (po radiu, stale utrzymują że więcej radio nie jest w stanie wyciągnąć) za 75 zł miesięcznie. Niestety w żadnym wypadku ta prędkość mnie nie zadowala. Orange jest jedynym operatorem który poza tym lokalnym jest w stanie dostarczyć mi internet. Czytałem wiele opinii dot. internetu w Orange i w sumie już sam nie wiem co mam myśleć. Dodam że Orange jest w stanie podłączyć mnie po miedzi. 

Czy ktoś miał doświadczenia z tym internetem i czy warto go wziąć? Z góry dziękuję za opinie ;)

Pozdrawiam.

Witam sam wlasnie przeszedlem na neostrade od Orange i powiem ze jestem bardzo zadowolony a wzialem tylko podstawowa predkosc czyli do 10 a w speedtest pokazuje ok 12 Mb wiec jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wczesniej mialem Lte i srednio to u mnie dzialalo ogolnie na minus a tu stala predkosc i brak limitow.

• Popieram 1

Każdy inny internet jest lepszy od radiowego pod względem stabilności połączenia i prędkości. Tak jak napisał kakarotosongo, to jak będziesz w miarę blisko centrali (kilkaset metrów), to osiągniesz pełną prędkość. Dowiedz się na infolinii o odległość od centrali. 

• Popieram 1

Dookoła troje moich sąsiadów ma neta z Orange. Dla każdego działa Inaczej :D Jeden ma 40Mb/s, drugi 80Mb/s a trzeci już tylko 20Mb/s. Trochę to śmieszne zważywszy na to, że ten który ma 20Mb/s ma najbliżej do centrali a ten który ma 80Mb/s ma najdalej z nas :D

Od bodaj 8 lat mam u siebie neostradę, obecnie korzystam z FunBoxa. Umowę mam do 80 MB/s, w praktyce osiąga 40-50 MB/s, ale to wina odległości od skrzynki przekaźnikowej. Połączenie mam stabilne, sporadycznie zdarzały się spadki prędkości - ale wówczas był telefon na infolinię, zgłoszenie i bardzo szybko wizyta technika, który poprawiał coś w skrzynce przekaźnikowej i wszystko wracało do normy.

Swego czasu wybrałem neostradę, bo oferta była atrakcyjna (do tego w pakiecie musiałem wziąć telewizję - z której nie korzystam, ale ten pakiet cenowo był korzystniejszy niż bez telewizji). Od ponad roku mam umowę w ramach Orange Love - w tym mam neostradę, telefon stacjonarny, telewizję (z której nie korzystam) i telefon komórkowy. Miesięcznie - niecałe 90 zł.

Ogólnie jestem zadowolony, choć tak jak zauważył @kakarotosongo - w umowie jest zapis do 80 MB/s - i wówczas, jeśli będzie bodaj minimum 23 MB/s - to Orange potrafi się na to powoływać. Choć oczywiście jak to się u mnie parę razy zdarzyło, gdy miewałem poniżej tych bodaj 23 MB/s  - wizyta technika przywracała wtedy wszystko do normy - i było to bezpłatne. 

Generalnie - kabel jest pewniejszy.

Edytowane przez rebus
  • Popieram 2

Dowiedz się na infolinii Orange, jaki byłby koszt pakietu w ramach Orange Love. W rozmowie możesz też się zapytać, czy byłby możliwy jakiś rabat. Aha, do telewizji w pakiecie Orange Love dają oczywiście dekoder.

Aha, zapomniałem napisać, że ja wziąłem sobie jakiś podstawowy pakiet telewizji (bo i tak z niej nie korzystam), dlatego też płacę miesięcznie niecałe 90 zł. Czy teraz też jest możliwość wyboru liczby kanałów telewizyjnych? Może aż 102 kanały to niepotrzebnie...

Powiem jeszcze tak: w ciągu tych 8 lat, jak mam neostradę, spadki prędkości internetu i zgłaszanie tego przez infolinię - wystąpiły może 3 albo 4 razy. Po złożeniu zgłoszenia na infolinii - technik już następnego dnia był u mnie w domu i wszystko przywracał do normy. Więc te 3-4 razy przez 8 lat - to chyba niedużo. Poza tym - wcale może nie będziesz miewał spadków prędkości...

Aha, w telefonie komórkowym mam oczywiście LTE, Orange oferuje tę usługę. Myślę, że powinieneś się zdecydować na tę neostradę i Orange. Nowy telefon komórkowy to też fajna rzecz ;-)

Dopytaj się też, jak wygląda sprawa ze światłowodem. Bo jeśli masz możliwość w domu, że podłączą Ci neostradę - to albo teraz, albo za jakiś czas - będzie możliwość podłączenia do światłowodu. 

Edytowane przez rebus
  • Popieram 1

Światłowód mają podobno w planach na najbliższe lata. W każdym razie dziękuję za opinię :) Najbardziej bałem się tego że połączenie będzie strasznie zrywało. Kolega 2 dni przed napisaniem tego tematu mówił mi że gdy tylko odpali jakąś grę przez neta od razu zrywa mu połączenie i musi czekać 2-3 min na przywrócenie. To mnie zachęciło do poczytania na ten temat :D

Kolega 2 dni przed napisaniem tego tematu mówił mi że gdy tylko odpali jakąś grę przez neta od razu zrywa mu połączenie i musi czekać 2-3 min na przywrócenie.

To musi mieć jakiegoś pecha. Jeśli mu tak często zrywa - to niech zrobi zgłoszenie na infolinię. Przyjdzie technik, zobaczy to "zrywanie" - i naprawi. Jeśli faktycznie mu tak często zrywa połączenie - to bez dyskusji musi to być usunięte, to nie jest kwestia niskiej prędkości.

• 6 lat później...

Ja posiadam orange 80mb/s kablowy i powiem tak ten internet to jakiś koszmar na umowie mam światłowód którego niemam... już pomijając ten fakt internet jest tragicznie nie stabilny przy ściąganiu czegoś jak nie przerwie pobierania to jest jakiś cud może transfer mam całkiem dobry ale co chwile go odłącza granie lub oglądanie to również ciągłe przerwy dramat... tak więc stanowczo nie polecam już lepiej chodzi mi internet z karty sim plusa lub t-mobile... :-(