patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Witam prosiłbym kogoś o pomoc, a mianowicie chodzi mi o chłodzenie o wlatywanie zimnego powietrza do budy, oraz wylatywanie ciepłego. Jeżeli ktoś się zna na tym to prosiłbym o dobór budy + 2x wentylatory z wlatywaniem zimnego powietrza, oraz 2x wylatywanie ciepłego. Jeżeli potrzebne to procesor i5 4690k, gtx 970, płyta z97 Pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2018 przez patrykweed Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A ile pieniędzy możesz na to przeznaczyć i jaka jest model Twojej płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A ile pieniędzy możesz na to przeznaczyć i jaka jest model Twojej płyty głównej? https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-PC-MATE Jakbym się zmieścił w granicach 400-500 zł to byłoby fajnie Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tanią, a naprawdę przyzwoitą obudową jest SilentiumPC Gladius M35 (około 200 zł), posiada ona wbudowany kontroler prędkości obrotowej wentylatorów, do którego możesz podpiąć ich 5.W zestawie są 2, więc dokupujesz jeszcze 3x 120 mm, nawet SilentiumPC Sigma Pro 120 (około 25 zł / szt), podpinasz je pod kontroler, ustawiasz obroty na minimum. Komputer jest wtedy niesłyszalny, a zapewnioną masz super cyrkulację powietrza. Do tego chłodzenie na procek SilentiumPC Fortis 3 i masz cichy, chłodny, super wentylowany komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tanią, a naprawdę przyzwoitą obudową jest SilentiumPC Gladius M35 (około 200 zł), posiada ona wbudowany kontroler prędkości obrotowej wentylatorów, do którego możesz podpiąć ich 5. W zestawie są 2, więc dokupujesz jeszcze 3x 120 mm, nawet SilentiumPC Sigma Pro 120 (około 25 zł / szt), podpinasz je pod kontroler, ustawiasz obroty na minimum. Komputer jest wtedy niesłyszalny, a zapewnioną masz super cyrkulację powietrza. Do tego chłodzenie na procek SilentiumPC Fortis 3 i masz cichy, chłodny, super wentylowany komputer. A co byś powiedział na chłodzenie macho na procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Thermalright Macho 120 jest, owszem, nieco wydajniejszy od SPC Fortis, ale Twój procesor nie należy do szczególnie ciepłych, dodatkowo nie masz możliwości podkręcenia go, także różnica będzie raczej pomijalna, a Macho jest prawie dwukrotnie droższy. Darowałbym sobie. Polecam przejrzeć testy, np Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Thermalright Macho 120 jest, owszem, nieco wydajniejszy od SPC Fortis, ale Twój procesor nie należy do szczególnie ciepłych, dodatkowo nie masz możliwości podkręcenia go, także różnica będzie raczej pomijalna, a Macho jest prawie dwukrotnie droższy. Darowałbym sobie. Polecam przejrzeć testy, np Mój procesor jest do podkręcania to jest i5 4690k i właśnie chcę go podkręcić do 4.5, a co do ciepłych to mam go prawie 2 lata nie wymieniałem pasty i w idle bez podkręcania wynosi 40-50 stopni Ps. w temacie źle napisałem i5 4690 napisałem, a mój procesor to i5 4690k Edytowane 31 Stycznia 2018 przez patrykweed Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No to już sobie w zasadzie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No to już sobie w zasadzie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. No pastę właśnie dzisiaj zamawiam i wymieniam i powiedz mi po nałożeniu pasty trzeba odczekać jakiś czas, czy od razu komputer włączyć ? Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Na nic nie trzeba czekać - smarujesz, zakładasz, upewniasz się, że docisk jest odpowiedni i chłodzenie się nie rusza, po czym włączasz kompa od razu. Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Na nic nie trzeba czekać - smarujesz, zakładasz, upewniasz się, że docisk jest odpowiedni i chłodzenie się nie rusza, po czym włączasz kompa od razu. Ok dzięki, do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Co do wentylatorów, daj dwa na front, jeden wylotowy z tyłu i jeden na topie zaraz nad chłodzeniem procesora. Więcej niż dwa na topie nic nie da. Cytuj Link to post Share on other sites
patrykweed 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Co do wentylatorów, daj dwa na front, jeden wylotowy z tyłu i jeden na topie zaraz nad chłodzeniem procesora. Więcej niż dwa na topie nic nie da. Ok dzięki będę pamiętać o tym Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Na marginesie, CPU warto wygrzać po świeżej paście, czyli odpalić jakiś program, nawet podstawowy OCCT i zostawić na godzinkę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts