Skocz do zawartości

Karta graficzna 300-400 zł, CS, LOL, Fortnite

Recommended Posts

Część.

Poszukuje karty graficznej do komputera znajomego , ponieważ poprzednia GTX 660 przestała działać, a z tego powodu, że została zakupiona jako używana, następną wolałbym nowa, lub używaną, ale z jakąś gwarancją, aby uniknąć znowu takiej sytuacji.

Jestem świadomy, że to nie najlepszy moment na kupowanie karty graficznej, ale już dość długo znajomy czeka z zakupem.

Będę grał w gry typu CS, Fortnite, LOL, Euro Truck Simulator, Assassin’s Creed

Mój budżet to 300-400 zł.

Parametry komputera:

Płyta główna Asus M4N68T-M LE V2

RAM 4GB DDR3
Procesor AMD Phenom II x4 840
Zasilacz Antec VP500PC

Z góry dzięki za pomoc.

Jak ma być jakiś progres to 1050 tyle że za 400 to ciężko. Wczoraj była nowa na forum za 430 chyba. Tańsze to GT 1030 ale jednak to jest słabsza karta. Ewentualnie rx460/560 że wskazaniem na nowszą.

Chociaż patrząc na kompa to szukaj 1030 jak najtańszej, z dsub jeśli monitor nie ma wejscia cyfrowego.

Edytowane przez jakub1t

Hmm... płacić 300 pln za słabszą kartę tylko po to żeby była to średni deal, serio :/

A może by tak sprzedać płytę, proca oraz ram znajomego i przytulić APU Raven Ridge razem z iVegą?

Jeden z warunków to gwarancja , a za 300-400 to ciężko coś lepszego skoro gtx660 zaczynają się od 300 . 

@Up wiesz - takie APU pod AM4, myślę, też by było z gwarancją. To nie jest jeszcze taki stary znowu produkt ;)

Ty tak na poważnie ? Przecież takie apu nawet najmocniejsze aktualnie dostępne to a12 9800 koszt z płytą i ramem to grubo ponad 1000zł  , a wydajność gorsza od gtx660 . Nowych jeszcze nie widziałem . A swój zestaw za ile sprzeda ? za 200 , 250 ?

@Jakub, pisałem wyraźnie o jakie konkretnie APU mi chodzi (s. AM4 z Integra z rodziny Vega), premiera 12 lutego.

@Kochany, ja w liście podanej przez autora widzę potencjalnie JEDEN tytuł AAA (jeżeli kolega ma AC:Origins na myśli), poza tym same tytuły e-sportowe (symulator pomijam).

Wydajność: jeżeli iVega faktycznie, jak deklarują twórcy, trzyma 30+ FPS w W3 @1080p to jest to poziom DOKŁADNIE gt 1030, koledzy.

Koszt platformy:

* Ryzen 3 2200G - $99 (350 pln z podatkami, ma zastąpić Ryzen 3 1200)

* MSI A320n - 200 pln

* 1x4 GB DDR4 2400MHz (np Crucial) - 190 pln

Zakładając, że ma 400 pln w gotówce i obecny złom puści za 220-250 pln to jest blisko budżetu. Dalej, jest baza do dalszej rozbudowany (AM4), sprzęt jest nowy.

Za dwa tygodnie będzie wysyp testów APU z rdzeniami Vega. Pożyjemy, zobaczymy.

Edytowane przez Rebelmind

ty serio mu w obecnych czasach do grania (już nawet nie w AAA) 4gb proponujesz? :D to ja mamusi w biurowym zastanawiam się , czy na conajmniej na 6 nie wskoczyć, bo 4 do systemu 64 bit to przy kilku otwartych kartach , płatniku i excelu to tak na styk

Edytowane przez k0chan

@Up,z tego co widzę to on już w tej chwili jedzie na 4GB Ramu. Jedyna różnica że tym razem Vega mu pewnie z 1GB zabierze.

EDIT: dopiero teraz widzę, że autor pisał o gtx 1050 kilka postów wyżej. To już jednak jest konkret względem integry.

Żadna integra, to tego zestawu najlepszy będzie Gf 1050. Ja bym się nie napalał tylko dozbierał to 20-40 zł i kupił kartę z długą gwarancją. Nie głupim pomysłem byłby zakup Gf 1050ti , nawet na raty zero procent. ( niestety najtańszego widzę za 650zl, ale tylko najtańsze się oplaca). Dobrym pomysłem jest też dołożenie 4 gb ram.

Dla mnie też gtx 1050 (tym bardziej Ti) są z oczywistych względów o wiele lepszym wyborem, tyle że wcześniej była mowa o budżecie 400 + gw.

Nawet zakładając odchylenie o 50 PLN to nadal jest o tę 100 za mało względem gtx 1050, że o mocniejszej karcie nie wspomnę.

Nie przekreślajcie APU już na starcie tylko dlatego, że ma Vege na pokładzie. Testy już niedaleko.

EDIT: @Up a to teraz ja zapytam, czy ty serio uważasz, że w parze z gtx 1050 2R/4W Pentium G będzie odjeżdżal identycznie sparowanemu R3 4R/4W?

Żadna integra, to tego zestawu najlepszy będzie Gf 1050. Ja bym się nie napalał tylko dozbierał to 20-40 zł i kupił kartę z długą gwarancją. Nie głupim pomysłem byłby zakup Gf 1050ti , nawet na raty zero procent. ( niestety najtańszego widzę za 650zl, ale tylko najtańsze się oplaca). Dobrym pomysłem jest też dołożenie 4 gb ram.

Gdzie można kupic 1050ti za 650zł ? Teraz widze ceny po 799 ;(

EDIT: @Up a to teraz ja zapytam, czy ty serio uważasz, że w parze z gtx 1050 2R/4W Pentium G będzie odjeżdżal identycznie sparowanemu R3 4R/4W?

wczesniej nie mówiłeś nic o sparowaniu z gtx1050 tego apu, więc tak, uważam że pentak z 1050 będzie odjeżdzał sporo takiemu apu ;)