yaramy 4 Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Dzień dobry Mam taki problem mianowicie po skończeniu grania w jakąkolwiek grę i jej wyłączeniu monitor się jakby wyłącza? Dioda się na nim świeci, czas płynie obraz nie wraca, guzik nie pomaga jedyne co wtedy działa to odłączenie i podłączenie zasilania. Ktoś zna może rozwiązanie tego problemu? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Dobry wieczór. Możliwe problemy zasilaniem, jak ma możliwość działanie monitora sprawdzi u sąsiada/znajomego z sprawną instalacja elektryczną z uziemieniem. Czy w pod klawisz Start Ustawienia (trybik) System wyświetlacz, zakładka Ekran na dole karty link wyświetl właściwości karty, w nowym okienku właściwości karty graficznej i monitora w zakładce Monitor ma wybraną wyświetl częstotliwość i ustawione 144 Hz ? (Widok pod Windows 10). W odpowiedzi poda jakie ma podzespoły, i jakimi kablami jest podłączony monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
yaramy 4 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Dodam, że problem występuję także w przypadku alt+tab w grach, obraz nie przejdzie na pulpit czy przeglądarkę tylko będzie ciemny póki nie zostanie przywrócony na grę. Podzespoły:CPU: I5-4690K | Cooler: Spartan HE912 LT | MOBO: MSI Z97-G43 | GPU: MSI GeForce GTX 970 4G | RAM: Hyperx Savage 2400Mhz 2x4GB | PSU: Corsair RM550X | SSD: Crucial MX200 | HDD: Seagate Barracuda 1TB + Hitachi HDP725050GLA360 500GB | W ustawieniach jest 60Hz, kabel to DVI. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez yaramy Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) By uzyskać 144 Hz będzie musiał podłączyć przewód Display Port, bo na HDMI jest max 120 Hz ( przynajmniej na moim monitorze). Czy testował monitor u kogoś jak pisałem by wykluczyć problemy z zasilaniem. Z innych opcji to instalacja najnowszych sterowników do karty graficznej ( chyba wczoraj wyszła najnowsza wersja 390.77). Oczywiście bez instalacji gaming experience bo ten dodatek sporo potrafi narobić kłopotów. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez MESSER Cytuj Link to post Share on other sites
yaramy 4 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Tylko, że moim celem jest możliwość użycia alt+tab oraz wyłączenia gry bez utraty obrazu (problem nie występuje gdy gra jest włączona w oknie bez ramek). Co do testowania monitora sprawdzę wieczorem, czy to coś zmieni u znajomego. Jaki jest wpływ na to Hz? Aktualnie gram w gry gdzie i tak używam 60Hz. (Aktualizuję właśnie sterowniki, zobaczymy) Edytowane 30 Stycznia 2018 przez yaramy Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jak skrót do przełączania miedzy oknami, to chyba wina systemu/ustawień? Na poczatku wydawało mi się że może być to problem z sprzętem, i dlatego proponowałem sprawdzanie monitora gdzie indziej. Co do klatek i odświeżania w grach i nie tylko. Ja dla sprawdzenia uruchomiłem starą Age of Empire III (RTS z 2007r.) i tam żadnej blokady nie ma w opcjach jak pisałem wyżej ustawiłem max 144 Hz i w sterowniku by wyświetlało 144 klatek na sekundę. Bez problemów było również w stareńkim Battlefield 1942 (2002 r.) Trochę szkoda mieć panel 144 Hz i działać tylko na 60 Hz, nawet na pulpicie wydaje mi się że jest o wiele lepsza płynność kursora, i oczy nie bolą od dłuższego oglądania ( co również zależy od odpowiednich ustawień monitora). Cytuj Link to post Share on other sites
yaramy 4 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Nie utrzymuje nawet stałych 90 klatek w MMORPG więc 144Hz się mija z celem. Teraz pobawię się odłączę główny monitor, użyję dwóch innych, może to coś da. Jak kupiłem monitor w sierpniu tak system mam od dłuższego czasu i problem pojawił się dopiero po zmianie monitora. Może to mieć coś wspólnego z podłączonymi jednocześnie dwoma monitorami? Dodam że gdy przy wyłączaniu gry włączę drugi to na nim obraz jest normalnie, nic nie znika. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez yaramy Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Tego akurat nie powiem mam kartę AMD więc jak bym podłączył na próbę przez HDMI jako drugi monitor, TV to nie pomogę bo inny producent chipu karty graficznej inne sterowniki. Jeszcze próbował bym zamienić miejscami monitory ( jako pierwszy drugi jako drugi pierwszy) Możliwe że jest jakiś błąd w sterowniku w związku z przełączaniem okien z dwoma monitorami. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie yaramy 4 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Aktualnie wygląda to tak: @Edit:Aktualizacja sterowników nie pomogła, testuję dalej. Wyłączyłem monitor główny 24GM i zostawiłem tylko drugi, problem nie wystąpił. Przestawiłem przy podłączonych dwóch monitorach drugi monitor jako ten główny i włączyłem grę, problem nie wystąpił. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez yaramy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts