phillix 121 Napisano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Cześć, dziś złożyłem bebechy na nowej obudowie Gladius M35W. Dokupiłem 2x Sigma pro PWR, więc mam 4x takie same wentylatory, obieg negatywny. Na procesorze Enermax Cluster, grafika to Gigabyte Windforce Radeon 7950. Płyta główna ASUS P7P55D-E LX. Wszystko przeczyściłem z kurzu, procesor niepodkręcony. Na testach obudowa z tymi wentylatorami działała cichutko, niesłyszalnie, a u mnie buczy strasznie, jakby miała zaraz odlecieć. Zwykłe wentylatorki podłączyłem do kontrolera obudowy ( 3 pin ), a PWR do płyty głównej. Bardzo proszę o pomoc. Załączam wykres z obrotami: http://i65.tinypic.com/k4bf4x.png Cytuj Link to post Share on other sites
vrona32 10 Napisano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 czy sprawdzałeś które wentylatory są źródłem hałasu? Te pod płytą czy te pod kontrolerem obudowy, a może wentylator zasilacza? Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Najbardziej hałasuje jeden Sigma Pro z PWM 4 pin podłączony pod 3 pinowe wejście na płycie oznaczone 'PWR_FAN'. Gdy go odłączę jest dużo ciszej. Drugi taki tam wentylator PWM jest podłączony pod 3 pinowe wejście obok CPU, AUX bodajże. Działa cicho. Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 spróbuj skręcić obroty w biosie patrząc po obrotach to chodzą chyba na maxa albo speedfana użyj Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 W BIOSie nic nie mogę zmienić, nawet RPM na CPU. Problem rozwiązany, wentylator pracował na PWR_FAN, a tam podobno zawsze jest 100%. Znalazłem wolne złącze CHA_FAN, podłączyłem i jest okej. Działa cichutko. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts