Skocz do zawartości

czy zasilacz mi pada?

Recommended Posts

witam,posiadam nastepująca konf.kompa athlon X2 +3800 2 ghz,4gb ram,ati radeon 4770,2 dyski twarde,nagrywarke dvd,odtwarzarke dvd,karte dzwiękową sound blaster ,płytę główną asus m2npv,zasilacz tagan 380WAT,ostatnio podczas grania głównie miałem kilkusekundowe zwieszki obrazu i dzwięku,a także problem wystepował podczas odtwarzania plików mp3 z dysku-na kilka sekund zwiecha dzwięku...odpaliłem progamik speedfan i wyszło ze napiecia +12v podczas gry skacze od 11,52-11.39v .co to oznacza?czy jest to dopuszczalna granica?czy zasilacz do wymiany

a jakiej to firmy jest zasilacz?? Ile go już masz?? kupiłeś go nowego?? czy czuć z niego swąd palonego plastiku po pracy??

Kurde może jestem złym prorokiem ale chyba wiem jaki masz zasilacz i jakiej firmy.. :[ punkt dla tego kto zgadnie o czym myślę ;) a dwa dla mnie jeśli mam rację :):?:

No przecież napisał, że to TAGAN. Firma solidna więc pewnie to nei zasilacz, no ale różnie bywa - trzeba sprawdzić.

Jeśli nie masz miernika to na temat zasialcza nie możemy prorokować, pójdziemy od du*y strony i sprawdzić trzeba pozostałe komponenty.

Na początek czy próbowałeś przeinstalować windę? (windows jeśli ktoś tego nei zna :[ )

zasiłka tagan 380w pisałem,winda była reinstall,od 2 dni mie mam zwieszke czyzby to była wina jakiegos kodeku?bo mi filmy niektóre i koncerty nie działały ,teraz juz działaja..czy to ma jakis odnosnik w grach czy tez nie?

sprawa jest oczywista że to zasilacz, 380W na taki system to stanowczo za mało i fakt że to jest TAGAN nic nie pomoże.

zasilacz ileś czasu sobie dawał radę ale przestał i tyle.

pierwszy lepszy kalkulator mocy do kompa pokaże Ci ze powinieneś mieć do takiego sprzetu minimum 500W zasiłkę.

żeby nie było że źle doradziłem proponuje pożyczyć od jakiegoś kolegi 600W zasilacz i włączyć jakąś grę i po testować 2-3h żeby mieć pewność.

ale to jest zasilacz na 99%

ja bym radził 600W szczególnie ze róznica w cenie w większości modeli pomiędzy 600 a 500 jest nie duża (chodź to kwestia względna )

masz płytę asusa więc daje Ci jeszcze linka do strony asusa do obliczania mocy zasilacza ->

http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=pl-pl

możesz sam sobie obliczyć :[

btw jak pracowałem w serwisie to 90% przypadków zepsutych kompów było spowodowane przez zasilacze

Ehm..

Athlon X2 3800+ - 65W

HD4770 - 80W

Dwa dyski - 2 x 15W

Dwa napędy CD / DVD - 2 x 15W (podczas wypalania)

Karta dźwiękowa - nawet nie wiem ile, pewnie z 10-15W

Płyta główna - około 30W

Zakładając maksymalne obciążenie komponentów jednocześnie - co nigdy nie nastąpi - zestaw pobierze wtedy około 250W, a nawet mniej, bo dałem wartości zaokrąglone w górę. Ja tutaj nie widzę potrzeby stosowania zasilacza mocniejszego niż porządne, markowe 350W.

Nie wiem, skąd się u was wzięło te "500W to minimum do tego zestawu".

Ten Tagan spokojnie wystarczyć jeśli chodzi o moc, inna sprawa, że może on po prostu padać - najlepiej pożyczyć inny zasilacz i sprawdzić.

EDYCJA:

Sprawdziłem tego Tagana , wytrzyma 216W na linii 12v

No jeśli ma taką słabą 12-kę, to bardzo możliwe, że pracując przez dłuższy czas przy bardzo wysokim obciążeniu (z 80-90%) mógł po prostu tego nie wytrzymać.

ja napisałem to że 500W jest minimum więc może wyjaśnię dlaczego tak myślę.

Zgodzę się z powyższym podliczeniem wszystkie rzeczy łącznie mają tam max pobór 250W

doliczając do tego 4Gb w DDR2 + wszystkie wiatraczki w obudowie które tam są + urządzenia podłączone do USB (mysz, klawiatura, może drukarka,skaner ect) to nazbiera nam się spokojnie ze 100W i to takie 100W co jest praktycznie cały czas pobierane.

Czyli już w stresie możemy mieć z 350 W

można kupić więc markową zasiłkę 400W i mieć nadzieje że nie ma się w kopie żadnego pożeracza mocy (mam tu na myśli jakiś 10 letni dysk bardzo grzejący się czy nagrywarkę DVD który zamiast 15 bierze 50W a już taki widziałem) no nie ważne wiadomo rosądnie jest mieć te 100W więcej.

A jak się już kupuje zasilacz 500W to warto dołożyć te 30-40 zł i kupić 600W :D ale to tak jak mówiłem wcześniej tylko moja opinia ;P

ale tak jak piszą najlepiej sprawdzić przed zakupem :wariat:

doliczając do tego 4Gb w DDR2 + wszystkie wiatraczki w obudowie które tam są + urządzenia podłączone do USB (mysz, klawiatura, może drukarka,skaner ect) to nazbiera nam się spokojnie ze 100W i to takie 100W co jest praktycznie cały czas pobierane.

1. Pamięć - może z 2-3W weźmie przy maksymalnym obciążeniu

2. Wentylatory - biorą po 3-4W (popatrz sobie z tyłu jaki mają pobór prądu w A, pomnóż to przez 12V i zobaczysz, że mam rację)

3. Mysz, klawiatura - biorą bardzo mało, porty USB są w stanie dostarczyć max 500 mA / port - czyli tyle co nic, poza tym to leci z linii +5V

4. Drukarka, skaner - ponieważ port USB nie może dostarczyć dużo energii (o czym pisałem wyżej), to mają zewnętrzne zasilacze

Jeszcze jakieś genialne teorie o tych ciężkich watach pobieranych przez komputer?

Jak nie wierzysz, to miernik w dłoń, obciąż komputer i sprawdź, ile ciągnie - tylko pamiętaj, że to pobór z gniazdka, a nie zasilacza i musisz to pomnożyć przez sprawność (jak nie wiesz ile, to załóż, że wynosi 75%).

Rysioo to chyba ma sklep i żeni zasilacze, dlatego tak promuje pomysł zbyt mocnej zasiłki z niepotrzebnym zapasem mocy. Skąd się bierze to parcie na waty??

Racja. Zresztą warto przypomnieć - zasilacz który ma ponad 100W niewykorzystanego zapasu mocy (tj jego realna moc=600W np a komp ciągnie 450np) po prostu się psuje. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W :wariat:

Racja. Zresztą warto przypomnieć - zasilacz który ma ponad 100W niewykorzystanego zapasu mocy (tj jego realna moc=600W np a komp ciągnie 450np) po prostu się psuje. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W :wariat:

Kolejna bzdura. Niby czemu miałoby mu to zaszkodzić?

Zasilaczowi owszem szkodzi za małe obciążenie, ale wtedy, kiedy jest bliskie 0...

- większość zasilaczy ma najlepszą sprawność w okolicach 50% obciążenia.

- zasilacz mniej obciążany pożyje dłużej, zapewniam

- i będzie cichszy i chłodniejszy przy mniejszym obciążeniu

Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W :wariat:

procek napisal wstep i rozwiniecie, ja tylko dodam, ze zasilacze sie starzeja i zuzywaja- po prostu. w zwiazku z powyzszym 5 letni bedzie slabszy niz ten sam- nowy. zaleznosc od tego w jakich warunkach pracuja jest tym wieksza, im tanszy zasilacz sie kupuje. w markowych produktach za wieksza kase praktycznie nie ma wiekszego znaczenia czy zasilacz pracuje na 50% czy 90% mocy (jesli chodzi o ich mtbf).

Tagan 380W posiada granice mocy szczytowej 450W a linia +12V to aż 264W, gdzie platforma testowa nvision z radeonem pobierała w całości 255W a trzeba zaznaczyć że mieli bardzo prądożerny procesor z TDP na poziomie 130W....