jeffo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 witam,posiadam nastepująca konf.kompa athlon X2 +3800 2 ghz,4gb ram,ati radeon 4770,2 dyski twarde,nagrywarke dvd,odtwarzarke dvd,karte dzwiękową sound blaster ,płytę główną asus m2npv,zasilacz tagan 380WAT,ostatnio podczas grania głównie miałem kilkusekundowe zwieszki obrazu i dzwięku,a także problem wystepował podczas odtwarzania plików mp3 z dysku-na kilka sekund zwiecha dzwięku...odpaliłem progamik speedfan i wyszło ze napiecia +12v podczas gry skacze od 11,52-11.39v .co to oznacza?czy jest to dopuszczalna granica?czy zasilacz do wymiany Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zmierz napiecia miernikiem to będzie można cos wstępnie napisać, bo miernik wbudowany w płytę to jest jest beznadziejny. Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 nie posiadam miernika Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 a jakiej to firmy jest zasilacz?? Ile go już masz?? kupiłeś go nowego?? czy czuć z niego swąd palonego plastiku po pracy?? Kurde może jestem złym prorokiem ale chyba wiem jaki masz zasilacz i jakiej firmy.. punkt dla tego kto zgadnie o czym myślę a dwa dla mnie jeśli mam rację Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 No przecież napisał, że to TAGAN. Firma solidna więc pewnie to nei zasilacz, no ale różnie bywa - trzeba sprawdzić. Jeśli nie masz miernika to na temat zasialcza nie możemy prorokować, pójdziemy od du*y strony i sprawdzić trzeba pozostałe komponenty. Na początek czy próbowałeś przeinstalować windę? (windows jeśli ktoś tego nei zna ) Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 zasiłka tagan 380w pisałem,winda była reinstall,od 2 dni mie mam zwieszke czyzby to była wina jakiegos kodeku?bo mi filmy niektóre i koncerty nie działały ,teraz juz działaja..czy to ma jakis odnosnik w grach czy tez nie? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pożycz zasilacz od znajomego to sprawdzisz czy to przypadkiem jego wina, ale wątpię. W drugiej kolejności stawiałbym płytę główną. Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 sorry, nie doczytałem. Ja też myślę że to coś z płytą. A może coś Ci nie łączy?? Wszystko masz dobrze powtykane?? o kable zasilajace mi chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 wszystko wpiete podpiete na maxa,od 2 dni nic sie nie dzieje?cud?kodeki ? własnie odpaliłem gre stalker2 czyste niebo,nastapila zwiecha i restart kompa,czy to wina linni +12v???? Cytuj Link to post Share on other sites
Rysioo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 sprawa jest oczywista że to zasilacz, 380W na taki system to stanowczo za mało i fakt że to jest TAGAN nic nie pomoże. zasilacz ileś czasu sobie dawał radę ale przestał i tyle. pierwszy lepszy kalkulator mocy do kompa pokaże Ci ze powinieneś mieć do takiego sprzetu minimum 500W zasiłkę. żeby nie było że źle doradziłem proponuje pożyczyć od jakiegoś kolegi 600W zasilacz i włączyć jakąś grę i po testować 2-3h żeby mieć pewność. ale to jest zasilacz na 99% Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 600w?chyba za duzo.sądze ze w zupełnosci styka 500w a i zqapas bedzie z 50 Cytuj Link to post Share on other sites
Rysioo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja bym radził 600W szczególnie ze róznica w cenie w większości modeli pomiędzy 600 a 500 jest nie duża (chodź to kwestia względna ) masz płytę asusa więc daje Ci jeszcze linka do strony asusa do obliczania mocy zasilacza -> http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=pl-pl możesz sam sobie obliczyć btw jak pracowałem w serwisie to 90% przypadków zepsutych kompów było spowodowane przez zasilacze Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Do tego zestawu nic więcej niż dobre 450W nie trzeba (600W to lekka przesada). Corsair VX450 lub OCZ SXS500. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Sprawdziłem tego Tagana , wytrzyma 216W na linii 12v, powinien styknąć do tego zestawu bo prądożerny to nie jest, a jeśli chodzi o ewentualną wymianę to nawet Modecom MC-350 wystarczy (300W na linii 12v). Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ehm.. Athlon X2 3800+ - 65W HD4770 - 80W Dwa dyski - 2 x 15W Dwa napędy CD / DVD - 2 x 15W (podczas wypalania) Karta dźwiękowa - nawet nie wiem ile, pewnie z 10-15W Płyta główna - około 30W Zakładając maksymalne obciążenie komponentów jednocześnie - co nigdy nie nastąpi - zestaw pobierze wtedy około 250W, a nawet mniej, bo dałem wartości zaokrąglone w górę. Ja tutaj nie widzę potrzeby stosowania zasilacza mocniejszego niż porządne, markowe 350W. Nie wiem, skąd się u was wzięło te "500W to minimum do tego zestawu". Ten Tagan spokojnie wystarczyć jeśli chodzi o moc, inna sprawa, że może on po prostu padać - najlepiej pożyczyć inny zasilacz i sprawdzić. EDYCJA: Sprawdziłem tego Tagana , wytrzyma 216W na linii 12vNo jeśli ma taką słabą 12-kę, to bardzo możliwe, że pracując przez dłuższy czas przy bardzo wysokim obciążeniu (z 80-90%) mógł po prostu tego nie wytrzymać. Cytuj Link to post Share on other sites
Rysioo 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja napisałem to że 500W jest minimum więc może wyjaśnię dlaczego tak myślę. Zgodzę się z powyższym podliczeniem wszystkie rzeczy łącznie mają tam max pobór 250W doliczając do tego 4Gb w DDR2 + wszystkie wiatraczki w obudowie które tam są + urządzenia podłączone do USB (mysz, klawiatura, może drukarka,skaner ect) to nazbiera nam się spokojnie ze 100W i to takie 100W co jest praktycznie cały czas pobierane. Czyli już w stresie możemy mieć z 350 W można kupić więc markową zasiłkę 400W i mieć nadzieje że nie ma się w kopie żadnego pożeracza mocy (mam tu na myśli jakiś 10 letni dysk bardzo grzejący się czy nagrywarkę DVD który zamiast 15 bierze 50W a już taki widziałem) no nie ważne wiadomo rosądnie jest mieć te 100W więcej. A jak się już kupuje zasilacz 500W to warto dołożyć te 30-40 zł i kupić 600W ale to tak jak mówiłem wcześniej tylko moja opinia ;P ale tak jak piszą najlepiej sprawdzić przed zakupem Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 doliczając do tego 4Gb w DDR2 + wszystkie wiatraczki w obudowie które tam są + urządzenia podłączone do USB (mysz, klawiatura, może drukarka,skaner ect) to nazbiera nam się spokojnie ze 100W i to takie 100W co jest praktycznie cały czas pobierane.1. Pamięć - może z 2-3W weźmie przy maksymalnym obciążeniu 2. Wentylatory - biorą po 3-4W (popatrz sobie z tyłu jaki mają pobór prądu w A, pomnóż to przez 12V i zobaczysz, że mam rację) 3. Mysz, klawiatura - biorą bardzo mało, porty USB są w stanie dostarczyć max 500 mA / port - czyli tyle co nic, poza tym to leci z linii +5V 4. Drukarka, skaner - ponieważ port USB nie może dostarczyć dużo energii (o czym pisałem wyżej), to mają zewnętrzne zasilacze Jeszcze jakieś genialne teorie o tych ciężkich watach pobieranych przez komputer? Jak nie wierzysz, to miernik w dłoń, obciąż komputer i sprawdź, ile ciągnie - tylko pamiętaj, że to pobór z gniazdka, a nie zasilacza i musisz to pomnożyć przez sprawność (jak nie wiesz ile, to załóż, że wynosi 75%). Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Rysioo to chyba ma sklep i żeni zasilacze, dlatego tak promuje pomysł zbyt mocnej zasiłki z niepotrzebnym zapasem mocy. Skąd się bierze to parcie na waty?? Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Rysioo to chyba ma sklep i żeni zasilacze, dlatego tak promuje pomysł zbyt mocnej zasiłki z niepotrzebnym zapasem mocy. Skąd się bierze to parcie na waty??Racja. Zresztą warto przypomnieć - zasilacz który ma ponad 100W niewykorzystanego zapasu mocy (tj jego realna moc=600W np a komp ciągnie 450np) po prostu się psuje. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Racja. Zresztą warto przypomnieć - zasilacz który ma ponad 100W niewykorzystanego zapasu mocy (tj jego realna moc=600W np a komp ciągnie 450np) po prostu się psuje. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W Kolejna bzdura. Niby czemu miałoby mu to zaszkodzić? Zasilaczowi owszem szkodzi za małe obciążenie, ale wtedy, kiedy jest bliskie 0... - większość zasilaczy ma najlepszą sprawność w okolicach 50% obciążenia. - zasilacz mniej obciążany pożyje dłużej, zapewniam - i będzie cichszy i chłodniejszy przy mniejszym obciążeniu Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale już po roku zaczynają zachodzić w nim negatywne zmiany i z czasem może się zwyczajnie zepsuć. Z głową panowie, z głową a nie walić nie wiadomo ile W procek napisal wstep i rozwiniecie, ja tylko dodam, ze zasilacze sie starzeja i zuzywaja- po prostu. w zwiazku z powyzszym 5 letni bedzie slabszy niz ten sam- nowy. zaleznosc od tego w jakich warunkach pracuja jest tym wieksza, im tanszy zasilacz sie kupuje. w markowych produktach za wieksza kase praktycznie nie ma wiekszego znaczenia czy zasilacz pracuje na 50% czy 90% mocy (jesli chodzi o ich mtbf). Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 awięc przejdzmy do sedna,wymieniać czy zostawic tagana 380w? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Najpierw sprawdź komputer na innym zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 awięc przejdzmy do sedna,wymieniać czy zostawic tagana 380w? wymieniac. jest po prostu za slaby do Twojej konfiguracji, 216W na linii 12V to dosc malo, jak ma jeszcze pare lat to pewnie i tych 200W nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
jeffo 0 Napisano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Tagan 380W posiada granice mocy szczytowej 450W a linia +12V to aż 264W, gdzie platforma testowa nvision z radeonem pobierała w całości 255W a trzeba zaznaczyć że mieli bardzo prądożerny procesor z TDP na poziomie 130W.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts