kamil814 0 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić monitor, który będzie głównie wykorzystany do grania, rzadziej do oglądania filmów, sporadycznie do jakieś grafiki. Szukam czegoś co będzie spełniało następujące kryteria: - przekątna min 24" - rozdzielczość min FullHD - taktowanie 144Hz Monitory z matrycą IPS raczej tu odpadają - ze względu na cenę. Na razie co wypatrzyłem - co wydaję mi się w miarę by mi odpowiadało to: - AOC G2770PF z matrycą TN Link - Drugi to Samsung C24FG70 z matrycą VALink Który z nich będzie rozsądniejszym zakupem, może znacie jakieś inne modele, którymi warto się zainteresować ? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez kamil814 Cytuj Link to post Share on other sites
stasek44 0 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja bym wybrał samsunga ze względu na matrycę VA. Swoją drogą to są dwie wersje tego monitora - pierwsza to ta, którą przedstawiłeś oraz druga, która różni się podstawką, a potrafi być tańsza, jednak z tego co się orientuje to ma mniejsze możliwości regulacji. Swego czasu trochę czytałem o tym samsungu i część ludzi narzeka na zakrzywienie w tym monitorze, argumentując tym, że 24" to zbyt mała przestrzeń, aby ją zakrzywiać. Aczkolwiek mi się wydaje, że to tylko zwykłe narzekanie nie mające poparcia w rzeczywistości. Zresztą nigdy nie przeczytałem żadnej opinii, ani komentarza na ten temat, który by jakikolwiek sensowny argument podawało w tej kwestii (że 24 cale to za mało, żeby zakrzywiać).Wracając do matrycy... IPS-ipeesem, ale przecież matryce VA też są niczego sobie i wcale nie postawiłbym znaku większości pomiędzy IPS a VA. Cytuj Link to post Share on other sites
lucjanos 38 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Pod względem jakości obrazu, a przede wszystkim kontrastu, ja postawiłbym tak VA>IPS. Popatrz sobie na porządną matrycę AMVA (od AUOptronics), to już nigdy nie będziesz mógł spoglądać na IPS. Sam posiadam Benq BL3200PT i gra mi się na nim rewelacyjnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Reyqer 66 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jeśli zdecydujesz się na samsunga to weź nowszą wersję (FG70 vs FG73) Pierwszy ma podobno problem z wyświetlaniem fioletowych artefaktów. Poza tym i kształtem nogi różnic brak. W morele Battlefronta dorzucająhttps://www.morele.net/monitor-samsung-lc24fg73fquxen-star-wars-battlefront-ii-979056/ Cytuj Link to post Share on other sites
kamil814 0 Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jeśli zdecydujesz się na samsunga to weź nowszą wersję (FG70 vs FG73) Pierwszy ma podobno problem z wyświetlaniem fioletowych artefaktów. Poza tym i kształtem nogi różnic brak. W morele Battlefronta dorzucają https://www.morele.net/monitor-samsung-lc24fg73fquxen-star-wars-battlefront-ii-979056/ W wolnej chwili poszukam jeszcze różnych opinii, ale model, który zaproponowałeś, posiada na w/w stronie 4 komentarze - wszystkie raczej negatywne, być może wadliwa seria. Zastanawia mnie też cena FG73 w mediaexpert jest za 1239, a FG70 za 1450 ? Cytuj Link to post Share on other sites
stasek44 0 Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jeśli zdecydujesz się na samsunga to weź nowszą wersję (FG70 vs FG73) Pierwszy ma podobno problem z wyświetlaniem fioletowych artefaktów. Poza tym i kształtem nogi różnic brak. W morele Battlefronta dorzucają https://www.morele.net/monitor-samsung-lc24fg73fquxen-star-wars-battlefront-ii-979056/ Ja z kolei słyszałem, że owe fioletowe artefakty dotyczą obu modeli, ale tylko tych z pierwszej rewizji, bo podobno odbyła się takowa i obecnie wszystkie są wolne od tego defektu. Przeczytałem taki komentarz pod jedną z recenzji tego monitora oraz na jakimś zagranicznym forum - niestety nie pamiętam jakim, bo to z pół roku temu było. I właśnie dlatego zastanawiają mnie te komentarze pod tym produktem z moreli, gdyż są dość świeże. Albo to co sprzedają to jakaś wadliwa seria, albo pierwsza rewizja i do tego wadliwa, albo po prostu to mit że Samsung przeprowadził lifting tego urządzenia i teraz jest wszystko cacy. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil814 0 Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Na pewno będę chciał też monitor obejrzeć na miejscu, za kilka dni będę w Katowicach, więc na pewno kilka sklepów z monitorami odwiedzę. Czy macie też jakieś rady w jaki sposób sprawdzić monitor pod względem wyświetlanego obrazu - oczywiście w warunkach sklepowych. Orientuje się ktoś dlaczego model FG70 (starszy ?) jest droższy od FG73 (młodszy ?). Swoją drogą w sklepie mediaexpert nastąpiła niezła podwyżka na modele FG70 - zarówno 24" i 27" poszły cenowo w górę. Jeszcze wczoraj 24" kosztował 1450 a dziś już 1700 zł. Ogólnie zdecydowałem się na FG73 24" z morele - aktualnie mają do końca stycznia promocje (kod rabatowy z newsletera) za 999 zł. W zestawie z tym monitorem dają również grę. Orientuje się jak to wygląda w przypadku późniejszych uszkodzeń - gwarancja ? Wymagają dołączenie gry do reklamowanego monitora? Pewnie też chwyt na anulowanie 14 dni na zwrot - większość pewnie by rozpakowała grę zaraz po otrzymaniu. Zamieszanie z ceną na mediaexpert się wyjaśniło (FG70 24") stara cena 1450 nowa 1700 promocja 1400 (I wtedy klient widzi promocje na 300zł, a nie 50zł.) Cytuj Link to post Share on other sites
tonysopr4no 4 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 część ludzi narzeka na zakrzywienie w tym monitorze, argumentując tym, że 24" to zbyt mała przestrzeń, aby ją zakrzywiać. Aczkolwiek mi się wydaje, że to tylko zwykłe narzekanie nie mające poparcia w rzeczywistości. chodzi raczej o to, że bez sensu jest dopłacać za zakrzywienie monitora 24" jako że przy tej wielkości nie robi różnicy. Aktualnie cena tego monitora jest bardzo korzystna i opłaca się go kupić ale jak byś miał dopłacić 400zł w porównaniu z płaskim monitorem 24" o tych parametrach to kaszana. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil814 0 Napisano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Zdecydowałem się na zakup monitora Samsung 24" FG73. Różnica między moim starym 21,5" Philipsem z matrycą TN jest ogromna przepaść. Patrzę na niego dopiero kilka dni, ale jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts