lukyeti 2221 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam nie spodziewałem się że trafi mi się taki problem jeszcze niedawno chwaliłem dyski seagata a tu dzisiaj taki zonk:( grałem w coda BO była niezła zadyma i komp się zwiesił (dałem chyba za małe napięcie przy podkręceniu do 4x3,6) więc dałem reset i po restarcie było taki jakby krótkie spięcie (takie pyk) w okolicach dysku no i system już nie wstał, bios nie widzi dysku kapa na maksa resetowałem bios na płycie nic to nie dało macie jakieś pomysły jak odzyskać dane z tego dysku? maiłem tam zdjęcia małej i prace z uczelni żony ...będzie wkurwienie Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Skoro BIOS nie widzi dysku to jest trup. Jedyne co to do profesjonalnego serwisu odzyskującego dane możesz to oddać, ewentualnie producent Ci odzyska jeśli zapłacisz. Sprawdź jeszcze elektronikę dysku czy nie jest jakiś element upalony jak mówiłeś, że coś tam pstrykło. Jeśli padł jakiś element na płytce drukowanej to może jakiś dobry elektronik by Ci to sklecił do kupy Cytuj Link to post Share on other sites
Cobesh 4 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 A komputer widzi inny dysk? Jak widzi to dysk papa jak nie to do sprawdzenia kabel, a jak nie pomoże to kontroler podziękował. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 no inny dysk chodzi i to drugi taki sam też seagate 250gb resetowałem bios, zmieniałem tam różne ustawienia bo może jakiś kontroler sata się przestawił czy coś no ale skoro jeden dysk widzi i nie ma z nim problemów wypada na to że dysk padł fizycznie, próbowałem też z płytki z winem naprawić system ale lipa nic nie dało się zrobić mam na niego jeszcze na 2 lata gwarancji ale te dane mnie interesują co na nim są Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 temat do zamknięcia dysk wysłany do seagate w ramach gwarancji wrócił po 7 dniach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts