Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Postanowiłem ze złoże 2 kompa z początku nie miałem pomysłu pod jaki socket brać bo fundusze to około 100-200 zeta xDD Mobo ; ASRock 775Twins-HDTV <-- pod tego ponieważ ma ddr2 i pci ( a rzeczy pod ta są badzie tanie na allegro ) ;p (i tak będzie na nim stal 1rdzeniowy procek wiec r.2 nie będzie potrzebne ;p Procek ; Tak myślałem nad P4 ponieważ słyszałem ze fajnie sie kreca coś z seri P4 >630 ;] bo ma 2m cache około 50 zeta powinno starczyć Ram ; coś do 20 zloty na allegro powinno starczyć na 1gb 633mhz dysk ; jak na razie pozostanie stary WD Caviar SE 40 GB ( oby to nie był najwolniejszy podzespół w kompie bo jak tak to kicha) Co do zasilacza ; to chyba bez oc powinna starczyć jest to 300W szmelc *szmelc to oczywiście nazwa firmy ponieważ na obudowie nigdzie na nim nie kto go wyprodukował ;p ale to oczywiście tez pójdzie do wymiany myślałem o jakimś Modecom Feel 350W <-- starczy [bez oc / z oc] ? Grafa ; to zostawiłem na sam koniec ponieważ nie wiem co by było lepsze a pod pci karty są taniutkie jak barszczyk ^_^ ;d Może by tak brać jakiegoś GF8600 - GF9600 ? albo co z okolic HD2600- ? ale chyba te gf będą lepsze bo jak pamiętam to ati w tych latach konkurenci było dużo gorsze Na grafe to mógłbym nawet trochę popolować na allegro ponieważ z nią się nie spieszy ;p Czekam na opinie oraz wasze porady Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zamiast feela, który jest szmelcem, weź Deltę lub Fortrona 300-350W - to przynajmniej są dobre zasilacze, a koszt nieduży. Napisz ile masz dokładnie do wydania i jakie cześci chcesz kupić, bo np. kupisz GF9600 i już masz po budżecie (100-200zł). Napiszesz dokładnie co i jak to ci pomożemy Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 @Terrorek Co sie będziesz wysilał kolega torture złoży to samo tylko że za pięć dych Link to post Share on other sites
piotrek02 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 kolega torture zmniejsza koszt 10 razy... z 1000 na 100 ... czyli bedziesz mial to samo za 10 - 20 zl:D Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ale 300-350W by wystarczylo na ten zestaw ? ;d hmm no sam nie wiem ile kasy skołuje na grafe dlatego napisałem ze mogę nawet popolować ale na początek bd coś w granicach 50-70zeta może więcej ;d a pyzatym karty za 200zeta sie chyba nie opłaca kupować do tego zestawu ;p O to ten Kolega Torture to miły gość xDD ale ze w sensie on sprzedaje takie rzeczy czy co ? ;D @edit Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 @Terrorek Zerknij tu : http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/U ... -2067.html Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Przeczytaj toto się dowiesz Edit: multijumper był szybszy Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 aaaa to w takim razie żadna pomoc bo już wcześniej to czytałem ^_^ -ja nie ulepszam zestawu ja go kupuje od zera -nie mam w szafie żadnych podzespołów które by pasowały (jak są to mega stare) -moi kumple nie magazynują starych części od kompa jakby kolega Torture miał kupować jeszcze procesor płytę główną i grafe to by go nie wyszło 100/300 zeta ;d to jak z ta grafa jakiego GF lepiej by wziąść ? tak do max 70 ;d Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 za 70zł to szłąu nie ma, w takiej kwocie to polecam ci wziąć Radeona x-740XL - to jakieś 30zł na allegro- najbaridzej opłacalna tania karta graficzna na PCI-e, będziesz miał ciut więcej na i tak słabe części. Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ejeje ale ten co podales @_nick_ to on na takiego slabego wyglada ;d jakis odpowienik gf z seri 6xxx a za 50-70 to kupie chyba jakiegoś gf7900 albo gf-9600 ;d a ze slabe to ja wiem ;d za tyle kasy nie bedzie nic mocnego ;d Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Stary chcesz wydac na kompa 200zł i chcesz super wydajną kartę? Tak to nie ma, Popatrz na allegro całe kmpy jakei chodzą za 200zł to będziesz wiedział o co koman. za 50-70zł nie kupisz dobrej karty - zapomnij, może jak ic isę uda to weźmiesz może w tej cenie 7300GT. Pamiętaj jak mały budżet masz, na resztę podzespoły ci nie starczy. --- Edit: Dobra policzmy podstawowe komponenty: obudowa: za 20zł kupisz jakąś dobrą używkę zasialcz: 30zł minimum na coś przyzwoitego z okazji napęd DVD: z 15zł razem 65zł bez przesyłek na podstawę bez bazowych części, o ile masz mysz i klawiatruę, jak nie to +10zł Starczy ci na coś pokroju Athlon AMD SEMPRON 2600+ S.754, może z 512MB ramu, tanią płytę i kartę graficzną ... niestety AGP Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja mam kartę X800 radka, jest wbrew pozorom bardzo mocna, ciągnie wszystko przy rozdziałce 1280x1024 na min. detalach bardzo płynnie (konfig :arrow: profil), pod warunkiem, że gra nie wymaga Shader Model 3.0 lub wyżej planuję ją zmienić, i może będzie na sprzedaż, chociaż nie wiem, bo się znajomi na nią już zapowiedzieli, ale jak coś to jak zmienię to mogę Ci dać znać (dzisiaj powinienem wiedzieć czy zmieniam) pozdrawiam Link to post Share on other sites
Quantinum 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Terrorek - ja mam takie pytanie ...co onacza: xd ;d XD xDxD ale najwieksza zagadka jest dla mnie --- ;d o co chodzi? moze wyjde na ,,frajera'' bo nie jestem ,,cool'' bo nie uzywam takich symboli , ale do Pana , o co w tym chodzi? Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 @_nick_ Fakt mój błąd.. faktycznie napisałem ze składam kompa od 0 ale to miałem na myśli bebechy ( czyli klawiatura, mysz, monitor, obudowa, głośniki ) mam. Dlatego wole coś lepszego @zeratul Jeśli jednak nie zdecyduje się na kupno jakiegoś >GF8xxx i nadal bd mieć to bd zainteresowany @Quantinum hmm.. nie wiesz.. to poszukaj u wujka Google.. (chociaż faktycznie za dużo tego na-stukałem za co przepraszam ) ;d = gdzie po rozłożeniu na części pierwsze = : oraz D a ze pisząc ; miałem na myśli : a ze uw strona nie uznaje ; jako : to nie wyszło Wytłumaczyłem ? Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 @Terrorek nie znajdziesz w tym budżecie raczej 8600GT, niżej to jest chyba słabsze niż moja grafa tzn w budżecie się zmieścisz, ale będzie to powyżej 50% Twoich funduszy, chyba że masz jakieś "lewe" pieniądze dam znać jak będę wiedział, bo sprzedawca się coś nie odzywa, a miał mi dzisiaj powiedzieć co i jak pozdrawiam Link to post Share on other sites
Quantinum 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 tak , ale... mysle ze tego uzywaja idioci ktorzy chca byc fajni...i zeby sobie moze posty napykac moja prosba , pisz sobie tak na GG czy na fotce.pl , tak lubia takie , ale nie tu ok? Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 taa a ty jesteś niemiły -,- może nie pisałem specjalnie żeby być fajny albo żebyś mnie lubił ani nikt inny bo ja tu przyszyłem po poradę a nie dyskutować na temat " ;d xD ;p " jak chcesz o nich dyskutować to załóż gdzieś jakiś topić i się wyżal.. porostu ręka jakoś tak schodzi na te klawisze ;] już nie będę pasi ? z tego co poszukałem to X800 nie jest na poziomie GF8xxx używanego GF8500 GT dostaniesz za około 50 zeta spokojnie na allegro obsługuje mi shader model 4 i ma większe taktowanie to ja już nie wiem niech się ktoś wypowie ;] Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Płyta od nazaropeth'a, to już jakieś 45zł. Procka szukaj licytacji jakiejś brzydkiej, takie kończą się nisko. Ram poszukaj też licytacji na 667 (bo płyta i tak tyle obsługuje). Zasilacz trzeba jednak zaryzykować - ja bym wziął Feela III 300-350W, ale za mniej niż 50zł. Jak więcej to już nie warto i lepiej wziąć to co proponuje _nick_. Powiedzmy, że jest już 150zł, więc 50zł na grafikę. Ciężko tutaj, 7600GS może dałoby radę. Ewentualnie 8500GT, który wydajnościowo jest podobny, ale trochę nowocześniejszy. Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Terrorek napisz skąd jesteś może się jakoś dogadamy, ojciec ma sporo sprzętu w granicach twojego zainteresowania. Szczególnie pełno obudów Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zasilacz: viewtopic.php?f=34&t=2701 Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ... Zasilacz trzeba jednak zaryzykować - ja bym wziął Feela III 300-350W, ale za mniej niż 50zł. Jak więcej to już nie warto ... Za 50zł to ma 350-400W Deltę (a czasami nawet coś lepszego), która zjada tego feela na śniadanie, feel 300-350W nie jest wart więcej niż 15zł, więcej to marnowanie pieniędzy, a ja sam nie dałbym za niego więcej niż 3-5zł - wyjąłbym z niego może wiatrak a resztę wyrzucił. Naprawdę używana Delta lub fortron to najlepsze wyjście i zarazem tanie. Link to post Share on other sites
Terrorek 10 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 @19arek93 masz PW ;p ale chyba zawsze można z pomoca poczty bo Gdańsk troszkę daleko no zasilacz ten co podałeś niestety już nie jest aktualny ale mam namiary na fortona za 60zeta http://allegro.pl/item677988079_profesjonalny_fortron_fsp_350w_2xsata_pci_24pin.html lub http://allegro.pl/item675972259_fortron_fsp350_60tha_p_od_ss_wroclaw.html różnica 5 zeta a 2 rożne modele który byłby lepszy ? aa na allegro trochę popoluje to może złapie GF8600gts już nawet coś mam na oku tylko z przejściówka by trzeba Dzieki i pozdrawiam Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja nie wiem czy upolujesz nawet na allegro w zamierzonej cenie 8600 GT / GTS skoro tutaj masz 8500 GT i nigdzie nie ma za 50zł (chyba że licytacja, to żadna miara) http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=8500+gt pozdrawiam Link to post Share on other sites
copper 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 A nie lepiej jakąś płyte pod am2 najtańszą jaka jest i do tego athlon 3500+ i masz duuuuuużo chłodniejszy i wydajniejszy zestaw od tego P4 a cena taka sama. athlon 2.2GHz = P4 2.9GHz athlon x2 2.5GHz = P4 EE 3.75GHz Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 nazaropeth ma też płytę pod AM2, która obsługuje te procesory, ale: 1) Posiada tylko AGP 2) Wyjdzie drożej za procesor. Link to post Share on other sites
Recommended Posts