Skocz do zawartości

CrossFire 6950

Recommended Posts

Mam pytanko. Czy duża różnica będzie w układzie CrossFire gdy jeden slot pci ex chodzi 16x a drugi 4x. Niż na płycie która obsługuje crossfire w trybie x8. Czy dodanie drugiej karty ma sens w takim układzie. Płyta to Asus M4A87TD EVO a procesor Phenom II X4 955 BE OC 3,8 GHz. Zasilacz OCZ Fatal1ty 750W. Pytam, iż mogę od kumpla za połowę ceny wyrwać tą kartę.

Z tego co widzę, ta płyta ma 2xPCI-E x16, więc spokojnie możesz dać drugiego HD6950. Przyrost wydajności w grach, które wykorzystują CFX będzie do 80%, więc warto zwłaszcza jeśli możesz ją mieć za pół ceny. :pajac: Jeśli masz wersję 2GB to możesz odblokować ja do HD6970, a wtedy to już w ogóle będzie kosmos. :D

E: 1.Poprawka, drugie złącze PCI-E pracuje z prędkością x4 ( komputronik wprowadził mnie w błąd)

2. Z tego opisu http://primakomp.pl/p/74/7791/asus-m4a8 ... ty-pc.html wynika, że ta płyta nie obsługuje SLI ani CF, więc nie wiem, czy z tej drugiej karty coś wyjdzie.

Crossfire obsługuje bynajmniej tak twierdzi ASUS http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=YA ... templete=2

Zawsze mogę ją wziąć i sprawdzić czy 2 pójdą. Pytanie tylko jak bardzo płyta ograniczy to rozwiązanie? Ewentualnie w przyszłym miesiącu rozejrzałbym się za jakąś nie drogą płytą np. AsRock 870 Extreme3. Obsługuje Crossfire w trybie x8

Co do procesora to też nie mam pojęcia czy nie ograniczy. Jedną kartę ciągnie dobrze.

:D Intel blee hehehe

I tak czekam na buldożera. Ale co to za procesory będą i jaka wydajność to się okaże???

A jakby jakiś phenom x6 np. 1090 coś by to pomogło??? Bo kolega ma taki na ożenke razem do karty

Poczekajmy na testy to się zobaczy co to za moc bedzie....

A tak w ogóle to za ile dokładnie ją kupujesz? Bo tak jak mówi @Torture z wydajnością nie będzie za pięknie, ale skoro mówisz, że za pół ceny to rozumiem, że za ~500zł tak? To wtedy to się opłaca. Zawsze możesz też sprzedać to mobo dołożyć jakieś 150-200zł ( zależy za ile je puścisz ), kupić jakieś z obsługą CF 8x/8x i gitara. :D

E: Co ja gadam :pajac: , jak dobrze trafisz i sprzedaż ją za np. 250zł to niecałą stówkę dołożysz do AsRock'a 870 Extreme 3 i wszystko będzie śmigać aż miło.

A tak w ogóle to za ile dokładnie ją kupujesz? Bo tak jak mówi @Torture z wydajnością nie będzie za pięknie, ale skoro mówisz, że za pół ceny to rozumiem, że za ~500zł tak? To wtedy to się opłaca. Zawsze możesz też sprzedać to mobo dołożyć jakieś 150-200zł ( zależy za ile je puścisz ), kupić jakieś z obsługą CF 8x/8x i gitara. :)

E: Co ja gadam :P , jak dobrze trafisz i sprzedaż ją za np. 250zł to niecałą stówkę dołożysz do AsRock'a 870 Extreme 3 i wszystko będzie śmigać aż miło.

Dobrze gada, polać mu. :)