czacza131 0 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam Wymieniałem obudowę i przy okazji zamieniłem chłodzenie procesora na wodne Be Quiet Silent Loop 240mm... Kabel zasilania jednego wiatraka wpiąłem do kości CPU Fan a zasilanie pompy pod inną wolna wtyczkę do wiatraków na płycie głównej...drugi wiatrak wpiąłem do wolnej kości od zasilania wiatraków z tyłu obudowy... Przy włączaniu komputera zapala mi się błąd CPU Fan error...wyłączyłem w biosie wchodzenie do Biosu przy błędach przez F1 i komputer startuje normalnie... Wszystkie wiatraki chodzą , pompa chyba też (temp. procka tak 30-35) ale jak pozbyć się tego błędu? Płyta P979Pro Procesor I7 3820 Obudowa Be Quiet Dark Base 900 Pro Dziękuje i Pozdrawiam Sebastian Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Kabel zasilania jednego wiatraka wpiąłem do kości CPU Fan Powinieneś tu wpiąć zasilanie pompki. Cytuj Link to post Share on other sites
czacza131 0 Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Powinieneś tu wpiąć zasilanie pompki. ...czytałem na necie że zrobić tak jak zrobiłem...ale na początku było tak jak pisałeś i też był ten błąd...poza tym na mojej płycie nie ma 3-pinowego wejścia , więc podpiołem tąpompke pod 4pinowe- tak może być ??? Pozdrawiam ...podłączyłem tak jak pisałeś , zmieniłem obroty w Biosie na CPU fan na turbo aby było stałe napięcie i chyba wszystko ok...wiesz może jak sprawdzić czy całe chłodzenie chula ok...??? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 W zakładce od wentylatorów wyłącz monitorowanie cpu fan 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Pokaż screena z HWiNFO zakładka Sensors. Tak jak @Patryk T, po wyłączeniu monitorowania powinieneś mieć stałe obroty na pompce. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
czacza131 0 Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 W zakładce od wentylatorów wyłącz monitorowanie cpu fan ...gdzie jest ta zakładka...mam windows 10...możesz mnie pokierować ? Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 gdzie jest ta zakładka...mam windows 10 Monitorowanie CPU FAN Wyłączasz w biosie, a program HWiNFO z zakładki Sensors uruchamiasz w systemie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Masz płytę asusa, także jak wejdziesz w bios, klikasz f7 aby przejść do advanced mode, klikasz w zakładkę monitor i tam bierzesz ustawiasz dla cpu_fan ignore 2 Cytuj Link to post Share on other sites
czacza131 0 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Masz płytę asusa, także jak wejdziesz w bios, klikasz f7 aby przejść do advanced mode, klikasz w zakładkę monitor i tam bierzesz ustawiasz dla cpu_fan ignore Witam Dzięki zrobiłem CPU Fan Control - disable. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Be Quiet Silent Loop 240mm.. A silent loop nie zaleca aby te pompki były zasilane z moleksa ? To nie jest ta pompa co sie zaciera jak napiecie poniżej 12 v ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
czacza131 0 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 A silent loop nie zaleca aby te pompki były zasilane z moleksa ? To nie jest ta pompa co sie zaciera jak napiecie poniżej 12 v ? Witaj Dzieki za odpowiedz , możesz wyjaśnić prostym językiem jak dokładnie to podłączyć...? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Be Quiet zaleca „Proszę eksploatować pompę tylko przy napięciu 12 woltów" Regulatory napięcia nie powinny być używane. Jednocześnie w instrukcji są wpisy „Podłącz pompę do płyty głównej i Podłącz wentylator do płyty głównej" Płyta gł. maksymalną obsługiwaną moc wentylatora ma 1A i 12W czyli napięcie 12V, co powinno być utrzymane przy wyłączonym CPU FAN Edytowane 15 Stycznia 2018 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts