Skocz do zawartości

Internet na kartę w domu? I router na kartę SIM ~100 zł?

Recommended Posts

Moja obecna sytuacja z internetem wygląda tak, że chciałbym zmienić dostawcę i czekam aż będzie możliwość podpięcia się do światłowodu Orange dlatego szukam rozwiązania tymczasowego (plany są takie, że w 2018 roku ten światłowód będzie ale kiedy dokładnie to już nie bardzo). Skoro nie pasuje mi podpisywać oferty na ten rok czy dwa, z jakimś lokalnym dostawcą skoro w planach i tak czekam aż Orange wreszcie udostępni mi swój internet to pomyślałem, że dobrą opcją będzie zakupienie karty SIM LTE i korzystaniu z niej jako domowego internetu. Wybór padł na ten moment na nju Mobile 40 GB za 29 zł/miesięcznie (to jeszcze nie jest klepnięte, rozglądam się za ofertami).

Niestety nie wiem ile internetu zużywam na komputerze w tym czasie, w grę wchodzi przeglądanie internetu, oglądanie filmów na YT (w FullHD), a także granie online w Rainbow Six Siege przez co zależy mi także na sensownej prędkości i pingach.

Obecny internet jest kapryśny, na ten moment mam te 21 pingu, i 20 mb/s downloadu na 2,5-3 mb/s uploadu (przed chwilą robiony speedtest, około godziny 12) i taka prędkość jest w miarę zadowalająca ale wieczorami i w losowych momentach dnia potrafi być niewesoło na tyle, że zwykłe strony potrafią ładować się po parę minut. Myślę, że takie stałe (wiem, że to zależy od wielu czynników i nie oczekuję, że ciągle będą się utrzymywały na takim poziomie ale chciałbym nie mieć z tym problemu) prędkości jak najbardziej by mi pasowały przez ten okres.

Stąd też moje pytanie - czy w moim przypadku takie rozwiązanie tymczasowe ma w ogóle rację bytu, a jeśli ma to prosiłbym także o podanie jakiegoś sensownego routera do ~100, maksymalnie ~150 zł.