MapetN1 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam Zamierzam kupić nowy monitor do gier ( CS GO, LOL, Fortnite, Pubg). Przejrzałem już forum od góry do dołu i nie uzyskałem zadowalającej mnie odpowiedzi dlatego zakładam ten topic. Chciałem kupić monitor który posłuży mi do w/w tytułów budżet jakim dysponuję to 2500 zł, nie wiem czy jest sens kupowanie monitora z G-Sync.? Zależy mi na tym aby mieć przynajmniej te 144 Fps w CS GO ( najwięcej czasu spędzam przy tym tytule) aby miało sens kupowanie monitora 144 hz, zastanawiam się również czy 27 cali i rozdzielczość 2560 x 1440 wpłynie znacząco na spadki Fps i czy do CS GO nie jest to za duży monitor( może ktoś posiada jakieś 27 i gra w cs go?). Sprzęt jaki posiadam jest następujący: - Intel I7 8700K -16 giga ramu - płyta od MSI -Grafika geforce gigabyte gtx 1070TI Bardzo proszę o pomoc bo już mam dosyć szukania ;(. Dodam iż mam jeden monitor na oku mianowicie https://www.x-kom.pl/p/267147-monitor-led-27-289-dell-s2716dg-czarny.html Cytuj Link to post Share on other sites
tidies 6 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Za duży nie jest, 1440p na 27" to jakość jak 1080p na 24". Pamietaj, że w Csa duża większość gra na 4:3 ponieważ wszystko jest większe a rozgrywka bardziej płynna. Także na 27" może wydawać się to dość duże aczokolwiek masz 14 dni na zwrot jak nie podpasuje. Wtedy weźmiesz 24" W nowych grach 1070ti nie wykręci więcej niż 100fps także 1440p jest trochę zdradliwe, bo 144hz będzie się lekko marnować Dell robi świetne monitory, używa bardzo dobrych matryc więc kolory na TN nie są aż tak tragiczne. Chociaż Monitory ma trochę droższe niż konkurencja np. AOC Ten Dell jest ogółem jednym z lepszych wyborów w tej cenie Możesz też się zastanowić nad szczególnie że 32" 1440p na matryca VA https://www.x-kom.pl/p/351450-monitor-led-32-i-wiekszy-aoc-agon-ag322qcx-curved.html 144hz, Curved na 32" już robi różnicę, matryca VA więc kolory będą zadowalające. Matryca TN niektórym kłuje w oczy bo mimo iż producent użyje lepszej jakości matrycy to i tak kolory są dalekie od np. monitorów z AMVA po 500zł Uprzedzam tylko proszę nie wyjeżdzaj że 4ms to jakiś gorszy xD Opóźnienie ma takie jak inne monitory 1ms Akurat taki spoko kompromis między 144hz i dobrymi kolorami Edytowane 9 Stycznia 2018 przez tidies Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 nowych grach 1070ti nie wykręci więcej niż 100fps także 1440p jest trochę zdradliwe, bo 144hz będzie się lekko marnować Witam No nie będę miał zapewne 144 hz ale, najbardziej zależy mi na CS jeżeli chodzi o gry. Resztę gier będę zapewne odpalał z G-Syn własnie dlatego po to kupuje monitor z tą opcją bo nie tylko gram w CS:). Cytuj Link to post Share on other sites
Gussy 0 Napisano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witaj, Ja osobiście gram na 16:9 i full hd, ale 1440p to już chyba trochę przesada do tej gry . Mam i7 6700k i msi gtx 1070 - w csie mam 300+ fpsów. Monitor mam Dell S2716dg - ten który podałeś. Do csa g-synca nie potrzebujesz, bo i tak osiągniesz więcej niż 144 fps, aczkolwiek możesz mieć włączony i w grze ustawić limit klatek np na 140 więc g-sync będzie cały czas aktywny. Do innych gierek rozdzielczość 2k z monitorem 27" jest kozak, tym bardziej, że g-sync działa elegancko i nie uświadczysz żadnych zacięć, tylko płynna rozgrywka. Na forum jest temat o ustawieniu kolorów oraz wgraniu profili do monitorka, po ustawieniu tego kolory są o niebo lepsze od fabrycznych ustawień, więc jest to mus który trzeba zrobić po wyjęciu z pudełka. Możesz również zobaczyć sobie Asus rog PG278QR, jest jakieś 200 zł droższy od tego della ale ma bardziej gamingowy wygląd oraz opcję 165 hz. Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Na forum jest temat o ustawieniu kolorów oraz wgraniu profili do monitorka, po ustawieniu tego kolory są o niebo lepsze od fabrycznych ustawień, więc jest to mus który trzeba zrobić po wyjęciu z pudełka. Witam Zakupiłem już tego Della, ale walczę z kolorami , możesz mi podesłać jakiś odnośnik do tematu związanych z ustawieniem profili i kolorów?. Co do tego Asus rog PG278QR, zastanawiam się własnie nad nim mocno zawsze mogę zwrócić tego della i dopłacić ale czy warto ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gussy 0 Napisano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Pewnie 1)w opcjach monitora Dell: 1a) wchodzisz w opcje i klikasz pierwsza opcje po lewej (takie jakby 3 kółeczka - Preset modes) Wybieram tam Custom Color Masz Opcje RGB, gdzie ustawiasz: R - 100% G - 89% B - 81% 1b) wchodzisz w opcje i klikasz 3 opcje od lewej (taka ikona monitora) Tam ustaw: Brithtness 25% Contrast 100% 2) Sciągasz profil ICC z -> http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/dell_s2716dg.icc Potem wchodzisz do katalogu: C:\Windows\system32\spool\drivers\color Wklejasz tam profil ICC. Potem panel sterownia -> Zarządzanie kolorami Jedziesz zgodnie z obrazkami z linka http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm#games z działu: Install and Activate an ICC Profile 3) Klikasz prawym klawiszem myszki na pulpicie, wchodzisz w Panel Sterownia NVIDIA: Druga opcja od góry, czyli -Wyświetlanie -> Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu (w grach to też będzie działać ) Potem -> 2. Wybierz sposób ustawienia koloru. -Użyj ustawień NVIDIA Jasność: 47% Kontrast: 80% Gamma: 0.93 Potem -> 3. Zastosuj następujące ulepszenia: Cyfrowa poświata: +70% Odcień: +4 Zastosuj i jedziesz Niestety nie wiem jak zapisać ustawienia NVIDIA w taki sposób aby zawsze po ponownym włączeniu PC były wgrane. Trzeba przejść ręcznie do Wyświetlanie -> Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu: wybrać: Inne aplikacje sterują ustawieniami kolorów a potem znowu: Użyj ustawień NVIDIA (oczywiście ustawienia będą zapisane ale dopiero wtedy będą ponownie wgrane ) Oczywiście można wszystkimi ustawieniami dowolnie sobie sterować. Jedynie tak podobnie sobie ustawiłem jak monitor obok IPS Nie bójcie się grac w Full HD na tym monitorze wiadomo QHD jest wyraźniejsze, ale nie ma dużej różnicy między monitorem Full HD a monitorem QHD i graniem w 1080 Dla przykładu na moim poprzednim monitorze Eizo FHD, grałem w QHD i było rzeczywiście wyraźniej, a powrót do natywnej rozdzielczości 1080 był gorszy. W przypadku monitora QHD i rozdzielczości 1080 w grach jest nawet lepiej niż na monitorze z natywnym FHD Takie moje odczucia Proszę Co do tego Asusa to nie wiem bo nie mam Poszukaj sobie na forum, zapewne jest nie jeden temat odnośnie tego modelu. Zawsze masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Pouatawialem sobie wszystko i powiem szczerze iz monitor naprawdę spełnia moje oczekiwania. Myślę iz nie ma sensu juz bawić sie w zwroty ponieważ w tej cenie nie znajdę nic lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
tonysopr4no 4 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Pouatawialem sobie wszystko i powiem szczerze iz monitor naprawdę spełnia moje oczekiwania. Myślę iz nie ma sensu juz bawić sie w zwroty ponieważ w tej cenie nie znajdę nic lepszego. czytałem o tym sporo bo też zamierzam go kupić i raczej nie ma sensu wymieniać. Dość, że 200zł drożej to 165hz działa tylko w określonych warunkach, czyli praktycznie masz 144 tak jak w tym. Monitory dell mają też opinie mniej awaryjnych. Wygląd to już oczywiście kwestia gustu, mi osobiście bardziej podoba się minimalizm i elegancja Della. Zastanawiam się tylko czy Dell czy ten samsung https://www.morele.net/monitor-samsung-lc27hg70qquxen-978483/ Jak oceniasz działanie g-sync? I ogólnie jak wrawżenia z porównania do starego monitora? Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 czytałem o tym sporo bo też zamierzam go kupić i raczej nie ma sensu wymieniać. Dość, że 200zł drożej to 165hz działa tylko w określonych warunkach, czyli praktycznie masz 144 tak jak w tym. Monitory dell mają też opinie mniej awaryjnych. Wygląd to już oczywiście kwestia gustu, mi osobiście bardziej podoba się minimalizm i elegancja Della. Zastanawiam się tylko czy Dell czy ten samsung https://www.morele.net/monitor-samsung-lc27hg70qquxen-978483/ Jak oceniasz działanie g-sync? I ogólnie jak wrawżenia z porównania do starego monitora? Stary monitor jaki miałem to był Dell 2430T więc 144 hz już wcześniej przerabiałem, co do G-Sync robi robotę naprawdę bardzo fajna opcja jak nie ma się stałych fps w bardziej wymagających tytułach. Zastanawiam się cały czas czy nie wymienić tego Della na jakiś 24,5 calowy 144 hz z rozdzielczością full hd ponieważ grając w cs na rozdzielczości wqhd widać spadki fps ( zmieniając rozdzielczość wygląda to dosyć kiepsko) więc mam teraz zagwozdkę, Cytuj Link to post Share on other sites
tonysopr4no 4 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak by moim priorytetm był cs to bez kombinowania i przepłacania kupiłbym benq zowie albo odpowiednik AOC. Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak by moim priorytetm był cs to bez kombinowania i przepłacania kupiłbym benq zowie albo odpowiednik AOC. Ale własnie o to chodzi że nie tylko gram w cs: D, do tego dochodzi PUGB, frotnite, lol i jakieś single, ale najwięcej czasu spędzam przy CS. Cytuj Link to post Share on other sites
tonysopr4no 4 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) do wszystkich tych gier competitive potrzeba tego samego (płynność, szybka reakcja), a od zagrania na takim monitorze w single player też Ci oczu nie wypali. ~24 cali full hd https://www.morele.net/monitor-aoc-g2460pg-661811/ szybki, z g-sync albo np. https://www.morele.net/monitor-acer-predator-xb252qbmiprzx-977828/ szybki, g-sync, więcej bajerów. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez tonysopr4no Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Ok ale na tym delu nie bede miał tego samego co oezy tych monitorach ktore wymieniles? Tez ma szybki czas reakcji. Ok ale na tym delu nie bede miał tego samego co przy tych monitorach ktore wymieniles? Tez ma szybki czas reakcji i chyba płynność?. Cytuj Link to post Share on other sites
tonysopr4no 4 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Będziesz miał to samo + przypuszczalnie lepsze kolory niż na tamtych, to jest rozwiązanie na: Zastanawiam się cały czas czy nie wymienić tego Della na jakiś 24,5 calowy 144 hz z rozdzielczością full hd ponieważ grając w cs na rozdzielczości wqhd widać spadki fps ( zmieniając rozdzielczość wygląda to dosyć kiepsko) więc mam teraz zagwozdkę, Cytuj Link to post Share on other sites
MapetN1 0 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) To chyba nie ma sensu jednak g-sync będzie robił robote. Jak zmienie rozdzielczość na full HD grając w tego cs nie ma tragedii Edytowane 14 Stycznia 2018 przez MapetN1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts