Magellan 13 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Siemka, w najbliższym czasie będe wymieniał chłodzenie CPU i mam pare pytań A mianowicie : -Wybór padł na SPC Fortisa To chłodzenie ma Heatpipy centralnie stykające się z CPU Nakładając paste rozprowadzić ją normalnie po CPU czy na chłodzenie też i na łączeniu dać troche więcej pasty?? -Dołączona pasta wystarczy do 2 nałożeń?? -Czyszcząc CPU ze starej pasy wyczyścić go Alkoholem Izopropylowym czy może być np. benzyna do odtłuszczania?? i czy podstawke od chłodzenia też odtłuścić czy nie trzeba?? Cytuj Link to post Share on other sites
moriss 83 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 1. Fajny cooler 2. Pasę rozprowadź równomiernie na CPU i połóż na to cooler. 3. Pasta spokojnie starczy ci na 2 razy. 4. Starą pastę możesz ściągnąć zwykłą ściereczką ( ja robię to ręcznikiem papierowym) chyba, że jest bardzo zeschnięta, to możesz użyć: spirytusu, denaturatu, benzyny ekstrakcyjnej lub nitra. 5. Na podstawce od chłodzenia jest nalepka ochronna, ja zerwałem ją chwilę przed nałożeniem i nawet nie dotykałem podstawki, więc myślę, że nie jest to konieczne. Pozdrawiam . Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nakładasz cienką warstwę tylko na procesor (grubsza warstwa nie poprawia lecz pogarsza sprawę-proc bardziej by się grzał). Nie wiem jaka to pasta i w jakiej jest ilości ale wydaje mi się, że na ogół wystarcza na kilka użyć Możesz użyć alkoholu izopropylowego, spirytusu, wódki (ostatniego środka trochę szkoda). Nie ryzykuj z benzyną. Podstawki nie musisz czyścić Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ok dzięki za pomoc A takie pytanie z ciekawości Dlaczego odradzasz Benzyne?? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Wydaję mi się, że może wchodzić w reakcję z materiałami użytymi na płycie głównej gdybyś przypadkowo gdzieś chlapnął Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 izopropanol jest tani, łatwo dostępny, skuteczny i w pełni bezpieczny nie kombinuj z innymi środkami jak nie ma potrzeby Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nakładasz cienką warstwę tylko na procesor (grubsza warstwa nie poprawia lecz pogarsza sprawę-proc bardziej by się grzał). Nie wiem jaka to pasta i w jakiej jest ilości ale wydaje mi się, że na ogół wystarcza na kilka użyć Możesz użyć alkoholu izopropylowego, spirytusu, wódki (ostatniego środka trochę szkoda). Nie ryzykuj z benzyną. Podstawki nie musisz czyścić Co znaczy grubsza warstwa ? przecież jak nałoży za dużo to i tak mu wyciśnie na zewnątrz i zostanie tyle pasty ile powinno. I nie ma czegoś takiego jak za dużo pasty możesz jedynie nałożyć za mało A swoją drogą zobacz ile producenci walą tej pasty na rdzeń Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Gucio prawda... Poczytajcie sobie jak nakłada się pastę na chłodzenie z HTD... Nakładasz bardzo cienką warstwę na procesor i dodatkowo "szpachlujesz" połączenia HP ze stopą coolera. Tym sposobem masz pewność, że stopa chłodzenia będzie odprowadzała ciepło całą swoją powierzchnią i nie powstaną bomble powietrza co jest możliwe w sposobie morrisa. Jeżeli nałożysz za mało pasty na sam procesor wtedy w szczelinach między HP, a stopą może zostać powietrze co bardzo utrudni odprowadzanie ciepła chłodzeniu... I istenieje coś takiego jak za dużo pasty na procesorze. Pasta ma jedynie wypełnić mikro nierówności stopy coolera i IHSu procesora. Jeżeli nałożysz jej za dużo może zadziałać wręcz jak izolator. Zresztą sam zobacz na swoim procesorze i dopiero wprowadzaj ludzi w błąd... Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Czyli najpierw nałożyć na Fortisa aby pasta powchodziła między szczeliny potem to co nie wejdzie ściągnąć palcem i na CPU dać A co jeśli BOX przykleił się do procesora?? jak go odkleić aby nie wyrwać CPU z gniazda?? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 ściągnąć palcem żadnym palcem, tylko wcześniej wyczyszczoną i odtłuszczoną szpachelką zrobioną z czegoś sztywnego i elastycznego zarazem, jak np karta telefoniczna A co jeśli BOX przykleił się do procesora?? jak go odkleić aby nie wyrwać CPU z gniazda?? rozgrzać radiator (czy to przez uruchomienie kompa czy suszarką do włosów), a następnie delikatnie "odkręcić" Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 pisząc palcem miałem na myśli jakąś folie nałożoną na palca A jakim sposobem najlepiej rozprowadzać paste?? folią na palcu, Kartą telefoniczną czy uciętym patyczkiem do uszu?? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Kartą telefoniczną- najrówniej rozprowadzisz pastę. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A jakim sposobem najlepiej rozprowadzać paste?? folią na palcu, Kartą telefoniczną czy uciętym patyczkiem do uszu?? zależy od pasty, a konkretnie jej konsystencji, rzadsze pasty doskonale rozprowadzają się systemem palec-w-folii, podczas gdy gęste, jak STG-2 trzeba "rzeźbić" za pomocą szpachelki Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Wydaję mi się, że może wchodzić w reakcję z materiałami użytymi na płycie głównej gdybyś przypadkowo gdzieś chlapnął Nie może i nie wejdzie w reakcję, jeśli będzie to benzyna ekstrakcyjna, można też użyć nafty z apteki. Spiryt, czy inny mocny alkohol to chyba najgorszy pomysł - przyspiesza korozję. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Gucio prawda... Poczytajcie sobie jak nakłada się pastę na chłodzenie z HTD... Nakładasz bardzo cienką warstwę na procesor i dodatkowo "szpachlujesz" połączenia HP ze stopą coolera. Tym sposobem masz pewność, że stopa chłodzenia będzie odprowadzała ciepło całą swoją powierzchnią i nie powstaną bomble powietrza co jest możliwe w sposobie morrisa. Jeżeli nałożysz za mało pasty na sam procesor wtedy w szczelinach między HP, a stopą może zostać powietrze co bardzo utrudni odprowadzanie ciepła chłodzeniu... I istenieje coś takiego jak za dużo pasty na procesorze. Pasta ma jedynie wypełnić mikro nierówności stopy coolera i IHSu procesora. Jeżeli nałożysz jej za dużo może zadziałać wręcz jak izolator. Zresztą sam zobacz na swoim procesorze i dopiero wprowadzaj ludzi w błąd... Pasta ma jedynie wypełnić mikro nierówności stopy coolera i IHSu procesora. i ma szybko przekazać ciepło do coolera (zależne od jakości/zastosowanej pasty) która ma działać jako przewodnik między tymi dwoma. Więc moim zdaniem metoda ta się nie sprawdza nakładając mało pasty a tu są efekty: http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/17c4fe71.jpg http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/9ec25cf8.jpg http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/30169723.jpg Gdy nałożysz więcej pasty tzn. na cpu i radiator (oczywiscie z głową tak by nie kipiało po dociśnięciu radiatora) mamy pewność,że mikro szczeliny są zapełnione i ciepło odprowadzane z całej powierzchni prawidłowo. Jak ktoś zmieniał paste na fabrycznym cpu lub gpu to zauważyli ile producenci nakładają pasty,że aż kipi,oni raczej nie stosują się do zabiegu użycia małej ilości pasty Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Jak już będe miał Fortisa i będzie wystarczająco dużo pasty w zestawie to zobacze gdzie będe miał niższe temp Cienka warstwa na CPU czy cienka warstwa na Fortisie i na CPU Cytuj Link to post Share on other sites
b1tzz 0 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Co do Fortisa, najlepiej daj pasek po całej długości CPU, tak aby HPy były równolegle do paska, wtedy ładnie się rozkłada pasta i widać spadek temperatur. Posiadam już jakiś czas Spartana - podstawka praktycznie ta sama co Fortis i zdążyłem to ogarnąć Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Co do Fortisa, najlepiej daj pasek po całej długości CPU, tak aby HPy były równolegle do paska, wtedy ładnie się rozkłada pasta i widać spadek temperatur. Posiadam już jakiś czas Spartana - podstawka praktycznie ta sama co Fortis i zdążyłem to ogarnąć Takie nałożenie zaowocuje albo upapranym pastą socketem, albo za mała ilością pasty na stopce przez co przekaz ciepła nie będzie odbywał się całą jej powierzchnią, albo bomblami powietrza. Zresztą było już wiele testów na temat takich sposobów smoistnego rozprowadzania pasty i na żadnym nie wypadło to za dobrze... Iwses - to co pokazałeś to wina tylko i wyłącznie krzywego IHSa, a nie za małej ilości pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Paste będe nakładał tak jak najlepiej wypada w testach czyli rozprowadze sam paste po CPU Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 23 Marca 2011 Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Co do Fortisa, najlepiej daj pasek po całej długości CPU, tak aby HPy były równolegle do paska, wtedy ładnie się rozkłada pasta i widać spadek temperatur. Posiadam już jakiś czas Spartana - podstawka praktycznie ta sama co Fortis i zdążyłem to ogarnąć Takie nałożenie zaowocuje albo upapranym pastą socketem, albo za mała ilością pasty na stopce przez co przekaz ciepła nie będzie odbywał się całą jej powierzchnią, albo bomblami powietrza. Zresztą było już wiele testów na temat takich sposobów smoistnego rozprowadzania pasty i na żadnym nie wypadło to za dobrze... Iwses - to co pokazałeś to wina tylko i wyłącznie krzywego IHSa, a nie za małej ilości pasty. jak krzywy IHS to i mało pasty chyba nie Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Ale to nie jest wina małej ilości pasty bo tej na podanych wyżej zdjęciach było w sam raz. Wina leży po stronie ludzików którzy zaprojektowali IHS. Jednym słowem skaszanili robotę i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
MartinXFX 0 Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 mam pytanie ktore dla niektorych moze wydac sie smieszne lub proste lecz licze na pomoc :> a wiec posiadam plyte Asus P8P67 Pro i chlodzenie megahalem + wentyl gelid wind . Obecnie wentyl ktory chldzi procka jest podpiety do panelu NZXT Sentry LX lecz doszedl mi nowy wentyl i musze podpiac go do plyty... Wentyl z procka jest 3 pinowy a na mobo CPU_FAN lecz 4 pinowy wiec odpada podlaczenie. Obok jest PWR_FAN1(3pin) i na samym dole CHA_FAN2(3 pinowy) za cholere nie wiem do czego sa. Czy ten wentyl z megahalema mam podlaczyc pod PWR_FAN1? W sumie znalazlem tak jak sie domyslalem.. CHAsiss - obudowa. PoWeR - zasilanie (czesto oznacza sie w ten sposob zasilanie wiatraka proca, lub dodatkowego wiatraka obudowy). Czyli mozna podpiac do PWR_FAN1 smialo :> Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Możesz podpiąć pod każde wejście tylko musisz podpiąć czarny do czarnego itp. PWM to znaczy że PC sam steruje obrotami z CHA to że ty sterujesz napięciem, a CPU to jak jest wysoka temp CPU to jeśli jest tam wentyl to PC daje ten wentyl na wyższe obroty Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts