Gussy 0 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Witam, mam pytanie odnośnie G-syncu, a mianowicie jak sprawdzić czy on działa? Mam włączone w opcjach nvidii, lecz czy jest jakiś test lub coś w tym stylu, żeby sprawdzić czy działa on poprawnie? Mój monitor to Dell s2716dg. Kiedyś miałem test G-sync pendulum, jak go włączam to są 3 opcje, V-sync on, V-sync off i g-sync on. Pierwsze dwie opcje mogę zaznaczyć i faktycznie widać różnicę, natomiast gdy próbuję zaznaczyć g-sync to automatycznie przeskakuje z powrotem na v-sync off Czy jest możliwe, że coś się spaliło/ zepsuło i g-sync nie działa? Kabel podłączony DP, rozdzielczość ustawiona 2k 144hz Cytuj Link to post Share on other sites
pumex 2 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 W Asusie PG348Q mam licznik FPS, który działa tylko przy aktywnym G-Sync - jak cyferki się zmieniają tzn, że działa . W innych ASUSach z G-Sync też jest taka opcja. Ja gołym okiem jestem w stanie zauważyć włączony g-sync dopiero przy niskim framerate. Powyżej ok. 70fps nie widzę różnicy . Cytuj Link to post Share on other sites
armani 10 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Te całe synki pewnie nic nie dają, skoro żeby sprawdzić czy jest jest włączony można tylko - sprawdzić czy jest włączony czyli nic nie widać, ale w opcjach/w monitorze Jest na ON Edytowane 7 Stycznia 2018 przez armani Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Te całe synki pewnie nic nie dają, skoro żeby sprawdzić czy jest jest włączony można tylko - sprawdzić czy jest włączony czyli nic nie widać, ale w opcjach/w monitorze Jest na ON jesli nie wiesz jak dziala g-sync i jakie spelnia on zadanie to prosze, nie odzywaj sie w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Ktoś kto miał do czynienia z G-sync będzie wiedział że to działa a ktoś kto nie miał to zawsze będzie mówił że to tylko napis na monitorze za 200$ Z ciekawości pobałem Pendulum i działają wszystkie 3 opcje. Do testu posłużyłem się lapkiem z sygnaturki z matrycą 120HZ G-sync oraz zwykłym monitorem 60Hz TN nic nie umiejącym, tearing jest widoczny od razu. Jeśli nie działa ci 3 opcja to pewnie coś jest nie tak, albo kabel albo coś z konfiguracja. Napisz coś więcej o sprzęcie i kablu. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez prohans Cytuj Link to post Share on other sites
Gussy 0 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 No właśnie w Asusach wiem, a w moim Dellu niestety nie ma takiej opcji ale chyba działa, bo włączyłem GTA V i RiviaTuner żeby pokazywało fpsy i miałem cały czas od 120-140 fps w różnych lokacjach. CPU - i7 6700k, GPU - gtx 1070. WIęc chyba takiej ilości fpsów sam ten sprzęt by nie wyciągnął Cytuj Link to post Share on other sites
armani 10 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) jesli nie wiesz jak dziala g-sync i jakie spelnia on zadanie to prosze, nie odzywaj sie w tym temacie.Zrób sobie ślepy test i daj znać jak Ci poszło, a jako specjalista odezwij się w temacie. Ps. Nie denerwuj się że się odezwałem w temacie, jakoś poczułem że nie możesz mi tego zabronić Edytowane 7 Stycznia 2018 przez armani Cytuj Link to post Share on other sites
Gussy 0 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Ktoś kto miał do czynienia z G-sync będzie wiedział że to działa a ktoś kto nie miał to zawsze będzie mówił że to tylko napis na monitorze za 200$ Z ciekawości pobałem Pendulum i działają wszystkie 3 opcje. Do testu posłużyłem się lapkiem z sygnaturki z matrycą 120HZ G-sync oraz zwykłym monitorem 60Hz TN nic nie umiejącym, tearing jest widoczny od razu. Jeśli nie działa ci 3 opcja to pewnie coś jest nie tak, albo kabel albo coś z konfiguracja. Napisz coś więcej o sprzęcie i kablu. Hmm a już myślałem, że wszystko jest ok mi ta opcja z G-sync nie działa, nie mogę jej włączyć tam w dolnym lewym rogu jest opcja zmiany tego testu na Show Test Pattern - przelatuje pionowy pasek zamiast tego wahadła. W tym trybie jak włączam tą opcję G-sync to cały ekran robi się czerwony na sekundę i wraca do V-sync off Monitor Dell s2715dg, kabel Displayport który był załączony do monitora. W ustawieniach mam włączony g-sync dla trybu pełnoekranowego. Monitor ustawiony jako pierwszy. Synchronizacja pionowa mam ustawione - użyj ustawienia aplikacji 3D Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Gussy Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Tylko G-sync nie służy do tego aby sprzęt wyciągał ci większa liczbę klatek bo w sumie jak by miał to zrobić . G-sync służy do tego aby w dużym skrócie poprawić jakość wyświetlanego obrazu poprzez eliminację teraringu czyli rozchodzenia się obrazu, minimalizacji opóźnień i zacinania. Jeśli piszesz że masz 120-140 fps to muszę ci powiedzieć że przy takim monitorze jaki posiadasz i wyłączonym G-sync a włączonym V-Sync to tearingu możesz nie zobaczyć. Możesz go także nie zobaczyć przy wyłączonym V-Sync. Bo cała magia tej technologii jest widoczna w przypadku kiedy mamy np matryce 144Hz a 60 fps, 60Hz i 30fps, lub odwrotnie. G-Sync technicznie to wymieniony standardowy skaler z monitora na dedykowany układ FPGA z własna pamięcią, czyli w sumie praktycznie komputer . Taki układ pozwala na opóźnienie wyświetlania konkretnej klatki do momentu aż kolejna nie zostanie wyrenderowana i wysłana do niego. Normalny monitor wyświetla od razu to co dostanie i w momencie kiedy dostaje 2 razy więcej klatek niż jest w stanie wyświetlić to może dochodzić do zacięć albo rozrywania ekranu, po prostu jest wyświetlana cześć kolejnej klatki jeśli jeszcze wcześniejsza nie została w całości wyświetlona. Aby to wyeliminować wymyślono V-sync które synchronizuje liczbę renderowanych klatek z wyświetlanymi. Niestety to się nie sprawdza tzn w statycznych scenach to się może sprawdza ale w dynamicznych niestety nie. Generalnie to działa tak że spowalnia ci GPU aby renderowało ten np 60fps ale jak masz dynamiczna scenę to się okazuje że układ najpierw zwolnił do połowy z taktami a na następna klatkę potrzeba więcej mocy obliczeniowej no i jest generalnie kupa bo się to desynchronizuje. Dlatego powstał G-sync, Freesync jest rozwiązaniem konkurencyjnym i nie jest ono "darmowe" bo również wymagało opracowania nowych skalerów i konkretnych matryc. Aby rozwiązanie było certyfikowane pod G-sync to matryca musi umieć wyświetlać "płynnie" obraz w częstotliwości od 30 do np te 144 klatek. Freesync w specyfikacji pozwala na działanie od 9 do 240fps przy czym za bardzo nie umiem sobie wyobrazić dynamiki sceny nierozrywanej przy 9fps dlatego na temat Freesync się nie wypowiadam do póki tego nie zobaczę Wracając do tematu to jeśli nie masz możliwości włączenia 3 opcji w teście to prawdopodobnie G-sync ci nie działa. Być może problem z kablem albo coś ze sterownikami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gussy 0 Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Włączyłem g-sync a wyłączyłem v-sync i widać rwanie klatek, więc to V-sync sobie działał i nie było widoczne za bardzo to rwanie a g-sync nie działa Monitor mam już około pół roku i pamiętam, że na początku w tym pendulum działała mi ta opcja z g-sync, więc lipa, będę oddawał na gwarancje. Powiedz mi jeszcze, skoro monitor normalnie działa, jest 144hz to czemu mogła by być to wina kabla? Edit: Dobra znalazłem nie wiem jak to się stało, ale w Panel sterowania nvidia -> zarządzanie ustawieniami 3D -> nie mialem opcji G-sync tylko stałe odświeżanie. Możliwe, że kabel się obluzował czy coś i ta funkcja się zmieniła. Teraz jak wypiąłem kabel i podłączyłem to pojawiła mi się opcja G-sync W teście pendulum działa już wszystko normalnie. Dzięki za pomoc, mimo późnej godziny Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Gussy Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Zrób sobie ślepy test i daj znać jak Ci poszło, a jako specjalista odezwij się w temacie. Ps. Nie denerwuj się że się odezwałem w temacie, jakoś poczułem że nie możesz mi tego zabronić nie nazwałem siebie specjalista, ale mam g-sync i wiem jak działa widzę to gołym okiem przy słabszej konfiguracji poniżej 60k/s gra nie rwie, Wiedźmin jest najprostszym przykładem, ale jeśli masz problemy ze wzrokiem to zainwestuj w okulistę i wówczas podejmij się na nowo obejrzenia działania jak to mówisz "synków" Cytuj Link to post Share on other sites
armani 10 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 @up zgadzam się, że przy słabszej konfiguracji, ale co powyżej 100fps, bo jak już kładziemy za monitor ponad 3 kafle, to raczej nie gramy na karcie za 1/4, czyli np 1050TI. Co do okulisty, to jeśli już tak się o mnie troszczysz, to możesz mi gdzieś opłacić badania i kupić okulary. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts