Sentymentalny 78 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dobry wieczór, Jak powszechnie wiadomo Pascale nie wspierają sygnału analogowego (brak konwertera), więc gdy ma się monitor jedynie z wyjściem D-Sub, to zwykła 'przejściówka' zda się na nic. Aktualnie poszukuję kabla, o długości 1,5m lub więcej, z wbudowanym konwerterem. I teraz trzy pytania: 1. Który rodzaj wybrać: DisplayPort- D-Sub? HDMI - D-Sub? DVI-D - D-Sub? Ma to jakieś znaczenie? Nie jestem w temacie kompletnie i nie wiem czy nie istnieje coś w stylu np. "konwertery DVI - VGA to najgorsze co może być, lepiej brać te z HDMI". 2. Który konkretnie kabel wybrać, bo przeglądając oferty rozstrzał cenowy jest spory (od 30-40 zł do grubo ponad 100). Zależy mi oczywiście na jak najlepszej jakości, ale tak ślepo brać od razu najdroższy też nie wypada. Wolę najpierw zasięgnąć rady przodków ekspertów z tego forum. 3. To pytanie tyczy się ogólnie tego, czy warto brać długi kabel z wbudowanym konwerterem, czy lepiej zaopatrzyć się w takie krótkie cuś (https://www.morele.net/kabel-gembird-hdmi-d-sub-0-15m-czarny-a-hdmi-vga-04-980933/). Pisząc "warto" nie chodzi mi o cenę, lecz o szeroko rozumianą jakość w tym przypadku. Generalnie tłumaczyłem sobie, że im mniej złącz, tym lepiej, stąd pomysł o długim kablu. PS Za rady "lepiej kup se nowy monitor" serdecznie dziękuję, ale nie będą one pomocne. Cytuj Link to post Share on other sites
sokar11 22 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Produkt który wrzuciłeś w linku powinien działac bez problemu. Nie ma różnicy czy to bedzie konwerter z HDMI czy DVI-D bo to są te same sygnały cyfrowe które trzeba zamienić na analog. Pamiętaj także że każda taka konwersja to strata na jakości obrazu, jedni to widzą inni nie. Cytuj Link to post Share on other sites
raf123 2 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Ja tam mam z gtx 1060 i hula jak talala Cytuj Link to post Share on other sites
marek8967 26 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Unikaj hdmi vga. Kup dp vga, a nie stracisz na jakości obrazu Cytuj Link to post Share on other sites
iamnotreal 193 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Nie ma znaczenia typ złącza, tylko jakość samego konwertera. Tak na logikę, to jest dokładnie ten sam sygnał przecież. Cytuj Link to post Share on other sites
marek8967 26 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Nie do końca, kup taki i taki i porównuj dokładnie na takich samych barwach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts