deadlife5 0 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam.Mój obecny sprzęt który chciałbym wymienić:CPU: AMD FX-6300 3.5GHzMOBO: MSI 970A-G43Sprawa wygląda tak że na tym setupie siedzę już jakieś 3/4 lata. Zastanawiałem się już od dłuższego czasu żeby kupić FX-8350 ale tak po paru dniach zastanowienia i czytania opinii, recenzji oraz przeglądaniu niezliczonych testów, benchmarków itd. naszła mnie myśl żeby zmienić ten zestaw na coś innego dla odmiany czyli duet oparty o Intela. Widziałem w wielu testach że jednak Intele wychodzą lepiej jeżeli chodzi o wydajność w grach (bo tylko do tego głównie używam mojego PC, sprawdzałem różne Intele które są w moim zasięgu cenowym i każdy z nich miał lepszą wydajność od fx-8350). Bardzo lubię podkręcać sprzęt i jeżeli zaproponujecie jakiś procesor z odblokowanym mnożnikiem to byłoby super ale jednak nie jest to moim priorytetem.Zastanawiam się nad:CPU: Intel Core i3-8100 3.6GHz ew. może coś z serii i5 hmmmMOBO: MSI Z370 (różne wersje są ale np. A-PRO lub M3 lub Gaming Plus)(Podane tutaj są znalezione na allegro i każdy z nich jest nowy, jeżeli znajdziecie coś lepszego w tej kwocie ale używka też będzie ok ) Oczywiście nie upieram się przy żadnym z nich, po prostu takie znalazłem i wydają się ciekawe. Dość istotną kwestią było by również aby płyta główna była na takiej podstawce na którą w przyszłości mogę wrzucić jakiegoś mocniejszego Intela. Proszę was o jakąś rade oraz jakieś konkretne propozycje.Dodatkowo podam jeszcze pozostałe podzespoły które obecnie mam:Grafika: Radeon HD7950 3GBRAM: G.SKILL RipjawsZ 2x4GB + Samsung 1x8GB (kupiłem po taniości ) Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Z tego co czytam na forum, to każdy poradzi Ci poczekać do wiosny na nowe AMD. CO do wyboru i3 i z370 to jest to pomysł O'K, za jakiś czas wymienisz na i7 i lepszą grafę. Tylko dochodzi koszt RAM dlatego w tej cenie 1000 to nic nie kupisz. RAM lepiej powyżej 2666MHz a cały zestaw to pewnie nowy wyjdzie 1200-1400 zł. CO do używek to jestem sceptykiem, nie warto kosztem 200-300 zł ryzykować. i3-460-500 zł płyta 500-700 no i pamięć 360-420 za 2X4GB. Kieszeni nie oszukasz. A jeśli lubisz kręcić to lepiej lepszą płytę, te parę złoty dodać żeby było ładniej, lepiej i na dłużej. Ewentualnie coś na DDR3 mnożna pokombinować i wtedy zbijesz cenę, pozostanie cena nowej grafiki np. 1080 . Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Kiedy zamierzasz kupować? Już teraz czy dopiero się orientujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
deadlife5 0 Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Z tego co czytam na forum, to każdy poradzi Ci poczekać do wiosny na nowe AMD. CO do wyboru i3 i z370 to jest to pomysł O'K, za jakiś czas wymienisz na i7 i lepszą grafę. Tylko dochodzi koszt RAM dlatego w tej cenie 1000 to nic nie kupisz. RAM lepiej powyżej 2666MHz a cały zestaw to pewnie nowy wyjdzie 1200-1400 zł. CO do używek to jestem sceptykiem, nie warto kosztem 200-300 zł ryzykować. i3-460-500 zł płyta 500-700 no i pamięć 360-420 za 2X4GB. Kieszeni nie oszukasz. A jeśli lubisz kręcić to lepiej lepszą płytę, te parę złoty dodać żeby było ładniej, lepiej i na dłużej. Ewentualnie coś na DDR3 mnożna pokombinować i wtedy zbijesz cenę, pozostanie cena nowej grafiki np. 1080 . Właśnie tak się zastanowiłem i stwierdziłem żeby trochę dołożyć i zakupić zestaw i3-8350K + ASRock Z370 Extreme4 (trochę zacisne pasa). RAMów na razie w ten koszt nie wliczam ale to spokojnie Najwyższa pora w końcu na DDR4 się przesiąść Jeżeli chodzi o grafikę to myślę że dopiero w przyszłości wymienię bo na chwilę obecną świetna jest, tak wiem dosyć stara ale w miarę wydajna Kiedy zamierzasz kupować? Już teraz czy dopiero się orientujesz? Tak w przeciągu około miesiąca może krócej. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 : MSI Z370 Tak w przeciągu około miesiąca może krócej. Rzekomo powinny się pojawiać w pierwszym kwartale 2018 tańsze płyty główne. Zaoszczędziłbyś może ~150-200zł, i3 i tak nie podkrecisz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Zastanów się nad i3 8100, to jednak 300zł mniej niż za 8350. Na dziś będzie O'K ale to tylko 4 rdzenie i 4 wątki, za rok dwa może do gier okazać się mało. Zarówno 8100 jak i 8350 będzie malizna a wtedy kupisz jakiś i7 i zawsze te trzy stówki się przydadzą. Albo można wykorzystać je na kupno szybszej pamięci, lepszej płyty, to zawsze wydatek bardziej przyszłościowy niż procek czy grafika. A jak poczekasz za namową lewiis i oszczędzisz te 200-300zł na płycie to razem będzie ze 600zł a z taką kasą to można już pytać ile Warszawa kosztuje . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
crazzyiwan 12 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Zależy też do czego Ci nowy komputer. Jak ostro grasz w gry to i5-8400 jest lepszy i bardziej przyszłościowy. Jak okazyjnie grasz albo w ogóle jak ja to i3-8100 jest rewelacją tak jak pisze kolega powyżej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
deadlife5 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Zastanów się nad i3 8100, to jednak 300zł mniej niż za 8350. Na dziś będzie O'K ale to tylko 4 rdzenie i 4 wątki, za rok dwa może do gier okazać się mało. Zarówno 8100 jak i 8350 będzie malizna a wtedy kupisz jakiś i7 i zawsze te trzy stówki się przydadzą. Albo można wykorzystać je na kupno szybszej pamięci, lepszej płyty, to zawsze wydatek bardziej przyszłościowy niż procek czy grafika. A jak poczekasz za namową lewiis i oszczędzisz te 200-300zł na płycie to razem będzie ze 600zł a z taką kasą to można już pytać ile Warszawa kosztuje . Prawdę mówiąc odkąd kupiłem mój obecny sprzęt czyli jakieś 3/4 lata temu to nie miałem problemów z odpalaniem najnowszych tytułów, prawda że 6 rdzeni (czasem na low się grało - mimo tego ładnie gry wyglądały jeżeli chodzi o grafikę), ale Intel z drugiej strony ma każdy pojedynczy rdzeń wydajniejszy niż AMD (problem będzie jedynie z wielowątkowością jak myślę). Prawdę mówiąc to oszczędzanie nie jest moją mocną stroną ;D Ale to fakt że lepiej by było zainwestować w coś przyszłościowego, chociaż rynek IT w tak szybkim tempie się rozwija i zmienia że za rok już ten sprzęt stary będzie ;D Zależy też do czego Ci nowy komputer. Jak ostro grasz w gry to i5-8400 jest lepszy i bardziej przyszłościowy. Jak okazyjnie grasz albo w ogóle jak ja to i3-8100 jest rewelacją tak jak pisze kolega powyżej. i5-8400 znacznie ponad mój budżet nawet ten podwyższony ;D W gry gram różnie, czasem najnowsze tytuły piłuje, a czasem dopadnie mnie nostalgia i gram w te starsze gry - z którymi mam bardzo miłe wspomnienia swoją drogą. Dzięki za waszą pomoc i opinie, zastanowię się jaką by tu decyzję podjąć, prawdę mówiąc to chciałbym coś zmienić czyli dla odmiany na Intela się przesiąść. Jeżeli chodzi o 8350 to pomyślałem o nim z racji na to że mógłbym go podkręcić w przyszłości gdyby zaszła taka konieczność lub potrzeba Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje czy też sugestie to piszcie śmiało, zawsze warto rozważyć więcej za i przeciw Edytowane 9 Stycznia 2018 przez deadlife5 Cytuj Link to post Share on other sites
crazzyiwan 12 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopłata do 8350k jest spora niż rezultat. Wolałbym już dopłacić do 8400. Za 2 lata będę nad tym dumał. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Też tak mi się wydaje, dopłata do 8350 to ponad połowa ceny 8100 a przyrost wydajności 10 może 20%. Jednak w moim mniemaniu lepiej 8100 i za 2 lata sprzedać (mniej się straci na odsprzedaży) i wtedy kupić i7. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
deadlife5 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Też tak mi się wydaje, dopłata do 8350 to ponad połowa ceny 8100 a przyrost wydajności 10 może 20%. Jednak w moim mniemaniu lepiej 8100 i za 2 lata sprzedać (mniej się straci na odsprzedaży) i wtedy kupić i7. Jednak masz racje Tak zrobię. Dzięki wielkie wam za pomoc jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zgodnie ze staropolskim"Dobrze Ci radzę, rób jak uważasz" Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Rzekomo powinny się pojawiać w pierwszym kwartale 2018 tańsze płyty główne. Zaoszczędziłbyś może ~150-200zł, i3 i tak nie podkrecisz. Czy przypadkiem i3 8350k nie ma odblokowanego mnożnika? https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i3_8350k_prawie_jak_core_i5_7600k 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ma, ja pisałem o Intel Core i3-8100 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Była też wzmianka autora o i3 8350k i trochę zwątpiłem. Ok dzięki Lewiis Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts