patryk414 3 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Zawsze instaluję system z płyty CD np:win10 dzięki temu mogę zrobić format każdej partycji itp.. Ale po instalacji mam wielki kłopot bo muszę zawsze wgrywać setki aktulizacji do systemu (twa to kilka godzin ) i tu jest moje pytanie : Nie da się tego jakoś skrócić ? Jak wy instalujecie system ? Edytowane 5 Stycznia 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Chyba się nie da inaczej. Ewentualnie możesz zainstalować raz, zainstalować wszystkie aktualizacje (i ewentualnie sterowniki, ale przy zmianie sprzętu to się posypie) i zrobić obraz takiego systemu (nie jestem pewien jakim narzędziem, Internety podpowiedzą). Ale jak za pół roku będziesz "instalował" ten system, to i tak będzie trzeba instalować aktualizacje z tego pół roku. Po części MS to załatwia wypuszczając Service Packi, ale z łatwością i czasochłonnością instalacji też jest różnie. Najlepiej mieć płytkę instalacyjną już z SP. Kiedyś instalowałem goły system (Win7 albo Vista, nie pamiętam) a potem szła płyta z samym SP. Instalacja SP trwała 3-4 razy dłużej niż instalacja samego systemu. Też mnie to denerwuje, np. wczoraj na świeżo instalowanym Windows 7 SP1 się instalowało 147 aktualizacji, przewiduję, że dziś będzie druga tura i kolejne dziesiąt łatek. W sumie nie zagłębiałem się nigdy w to, czy można to ułatwić lub przyspieszyć. Może teraz spróbuję coś poszukać i poczytać - jak coś znajdę to się podzielę. P.S. patrząc na stopkę sugeruję zmienić procesor Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Bartek Żak Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 W przypadku W10 użyj Media Creation Tool - zawsze będziesz miał najnowszą wersję, do której system dociągnie tylko ostatnie łatki. wczoraj na świeżo instalowanym Windows 7 SP1 się instalowało 147 aktualizacji Dla Windows 7 masz coś takiego jak "convenience rollup" - czyli z grubsza SP2 pod inną nazwą: https://support.microsoft.com/en-us/help/3125574/convenience-rollup-update-for-windows-7-sp1-and-windows-server-2008-r2 Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 czyli mam wgrać system z płyty i po instalacji najpierw wgrać Media Creation Tool który zainstaluje tylko najnowsze aktulizacje Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 czyli mam wgrać system z płyty i po instalacji najpierw wgrać Media Creation Tool który zainstaluje tylko najnowsze aktulizacjeMasz ściągnąć programik Media creation tool on ściągnie ci obraz systemu utworzy np pendrive'a z którego zainstalujesz system i będziesz miał najnowszą wersję systemu odrazu po instalacji. Dociagnie ewentualnie jakieś mniejsze łatki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jak kolega wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) To W10 u Media Creation Tool pobiera czysty obraz systemu w wersji jaką posiadam w formacie .isc z serwera Microsoft ? Edytowane 13 Stycznia 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts