Skocz do zawartości

Co by tu zmodernizować? i5 750, GTX 960 2 GB

Recommended Posts

Witajcie!

Co byście wymienili w moim komputerze, żeby poprawić jego osiągi? Ogólnie jego sprawność jest OK, ale część sprzętu jest już leciwa. Dodatkowo szykuję się do paru nowych gier (AC Origins, Hitman, Far Cry 5) i chciałbym w nie zagrać możliwie komfortowo przy możliwie wysokich ustawieniach w rozdzielczości 1920x1200 (tak, rozdzielczość "zawodowa"). Grałem w BF1 i byłem niezbyt zadowolony z tego, jak gra działała. Ale nie myślcie tylko o grach.

i5 750 3,3 GHz
DFI t3eH9 (chipset P55)

8 GB RAM 1600 MHz

Asus Strix GTX 960 2 GB

SSD Samsung Evo 250 GB SATA3

HDD 500 GB SATA2

XFX 550 W

Kilka myśli:

1. Płyta główna ma chyba jakieś problemy w kartą sieciową, bo raz na jakiś czas traci połączenie (pomijając beznadziejny router od UPC).

2. SSD jest na SATA3, a płyta ma tylko SATA2 - dużo tracę w tym miejscu?

3. Pamięci raczej wystarcza nawet wtedy, gdy równolegle z ilomaś programami uruchomiona jest jakaś współczesna gra.

4. Mam dysk zewnętrzny na USB 3.0, a płyta ma tylko USB 2.0 - dużo tracę w tym miejscu?

Budżetu to bardzo nieprecyzyjne kilkaset złotych. Jak wydając możliwie niewiele poprawić sytuację?

SSD jest na SATA3, a płyta ma tylko SATA2 - dużo tracę w tym miejscu?

Nie tak dużo

Mam dysk zewnętrzny na USB 3.0, a płyta ma tylko USB 2.0 - dużo tracę w tym miejscu?

Tu praktycznie nic nie tracisz.

Budżetu to bardzo nieprecyzyjne kilkaset złotych. Jak wydając możliwie niewiele poprawić sytuację?

Problemem jest to, że trzeba myśleć i o zmianie CPU jak i o zmianie GPU. Rozważasz zakup używek ?

Właściwie to myślę tylko o używanych podzespołach.

Przejście na platformę z socketem 1155 miałoby sens? Dosyć fajnie wygląda procesor i5 3570k. Które chipsety umożliwiają podkręcanie?

Druga rzecz, o której myślę to zamiana karty graficznej też na GTX 960, ale z 4 GB pamięci. To by się dało dość tanio zorganizować.

Jeszcze pytanie: czy zestaw mocujący chłodzenie Thermalright dla socketu 1156 będzie się nadawał do nowszych podstawek, czy również w tej materii Intel "złośliwie" wykonał minimalną zmianę jak z liczbą pinów?