juggler 27 Napisano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witajcie! Co byście wymienili w moim komputerze, żeby poprawić jego osiągi? Ogólnie jego sprawność jest OK, ale część sprzętu jest już leciwa. Dodatkowo szykuję się do paru nowych gier (AC Origins, Hitman, Far Cry 5) i chciałbym w nie zagrać możliwie komfortowo przy możliwie wysokich ustawieniach w rozdzielczości 1920x1200 (tak, rozdzielczość "zawodowa"). Grałem w BF1 i byłem niezbyt zadowolony z tego, jak gra działała. Ale nie myślcie tylko o grach. i5 750 3,3 GHzDFI t3eH9 (chipset P55) 8 GB RAM 1600 MHz Asus Strix GTX 960 2 GB SSD Samsung Evo 250 GB SATA3 HDD 500 GB SATA2 XFX 550 W Kilka myśli: 1. Płyta główna ma chyba jakieś problemy w kartą sieciową, bo raz na jakiś czas traci połączenie (pomijając beznadziejny router od UPC). 2. SSD jest na SATA3, a płyta ma tylko SATA2 - dużo tracę w tym miejscu? 3. Pamięci raczej wystarcza nawet wtedy, gdy równolegle z ilomaś programami uruchomiona jest jakaś współczesna gra. 4. Mam dysk zewnętrzny na USB 3.0, a płyta ma tylko USB 2.0 - dużo tracę w tym miejscu? Budżetu to bardzo nieprecyzyjne kilkaset złotych. Jak wydając możliwie niewiele poprawić sytuację? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 SSD jest na SATA3, a płyta ma tylko SATA2 - dużo tracę w tym miejscu? Nie tak dużo Mam dysk zewnętrzny na USB 3.0, a płyta ma tylko USB 2.0 - dużo tracę w tym miejscu? Tu praktycznie nic nie tracisz. Budżetu to bardzo nieprecyzyjne kilkaset złotych. Jak wydając możliwie niewiele poprawić sytuację? Problemem jest to, że trzeba myśleć i o zmianie CPU jak i o zmianie GPU. Rozważasz zakup używek ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ja to bym podkręcił proca, dokup lepsze chłodzenie (np. NH-D14 dla największej pewności) i jechane, później tylko zmiana całej platformy zostaje. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Właściwie to myślę tylko o używanych podzespołach. Przejście na platformę z socketem 1155 miałoby sens? Dosyć fajnie wygląda procesor i5 3570k. Które chipsety umożliwiają podkręcanie? Druga rzecz, o której myślę to zamiana karty graficznej też na GTX 960, ale z 4 GB pamięci. To by się dało dość tanio zorganizować. Jeszcze pytanie: czy zestaw mocujący chłodzenie Thermalright dla socketu 1156 będzie się nadawał do nowszych podstawek, czy również w tej materii Intel "złośliwie" wykonał minimalną zmianę jak z liczbą pinów? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts