Skocz do zawartości

Gra się zacina pomimo braku spadków FPS.

Recommended Posts

Witam :)

W momencie jak uruchomię grę która nie jest zbyt wymagająca (np. League of Legends). to przez pierwsze dwie minuty obraz gry się dziwnie przycina. Co najciekawsze dzieje się to w momencie gdy FPS'y są najwyższe (230-200). Po dwóch minutach klatki spadają do poziomu mniej więcej 150 i gra działa już płynnie. Pytanie z czego może to wynikać? W grach, gdzie fps nie przekracza 200 problem nie występuje. I nie, ustawienie limitu klatek w grze nie jest dla mnie rozwiązaniem. Tak, wiem że ludzie oko nie widzi więcej, a monitor ma 60 czy tam 75Hz ale ch&$%^&&j mnie to obchodzi, po prostu chcę wyeliminować wady mojego PC :-) 

pc:

Intel i5 - 2500

Radeon HD 6790

8 gb ram goodram

dysk WD black 150 gb (dosyć stary)

asrock h61m-s

seasonic ss-500gb 500W

Myślałem że może problemem jest monitor albo sygnał obrazu. Nie wiem skąd ta teoria, ale brak spadków fps w trakcie przycięć strasznie zbija mnie z tropu. Monitor mam wiekowy Eizo FlexScan L768 a łączę się poprzez vga.

Ja mogę zaproponować abyś sprawdził z jaką szybkością portu Pci-e. działa twoja karta graficzna. Ostatnio miałem podobny przypadek i okazało się że mój GTX 1060 działał z szybkością 8x pci-e. Gry od razu po uruchomieniu przycinały albo po paru minutach grania. Wymiana płyty na nówkę rozwiązała mój dziwny i odwieczny problem. Sprawdzisz to programem GPU Z lub CPU z w zakładce Mainboard na dole pokazuje z jakiego portu pci-e korzystasz i z jaką szybkością, powinno być 16x na 16x.