Skocz do zawartości

Z DX10 na DX 11..

Recommended Posts

Cześć,

Chciałbym przesiąść się z mojego 88GT na coś w DX11 ale nie wiem jaka karta była by najoptymalniejsza pod względem cena/jakość do mojego zestawu (dane niżej). Nie mam w planach przez najbliższy rok bądź dwa ruszać platformy. Więc polećcie mi taką kartę która będzie dobrze współgrać z resztą moich bebechów.. :wariat: Chciałbym oczywiście wydać jak najmniej mogę przeznaczyć tak do 900 zł więcej bym nie chciał pakować w PC. Chciałbym po prostu cieszyć się z płynnej gry (wystarczy mi ok 30 klatek) w najnowszych tyt. pod dx11 jak crysis 2 czy dirt 3. Zastanawiałem się nad kartą 560TI czy byłby to dobry wybór ? jak się ją podkręci to dogania 570gtx..

CPU: Core 2 Quad q6600 (G0) [9x400/FSB1600 O/C 3600MHz] @ Thermalright Ultra-120 eXtreme / Mobo: Gigabyte: GA-EP35-DS3R

DDR2: 4 GB PATRIOT 1000Mhz / GPU: GF 8800GT 1.0 ns 512DDR3/256bit @ 720/1800/2000 V-mod @ 64GB/s @ Zalman VF1000 GALAXY PCI-E 2.0

HDD: ST3320620AS S-ata II / Zasilacz: Yesico SilentCool SC560-AS12CF / DVD: ASUS DRW-1814BLT Kierownica: Trust GM-3200

Mysz: Tracker TRM-132W / Klawiatura: Microsoft Natural Ergonomic 4000 / Monitor: 1: BENQ V2400W 2: Samsung TV LCD 32" / System: 7 Ultimate 64bit PL / XP PROF SP3 PL Notebook:Asus EEE 1201NL

3D mark 2006: ponad 15000 :o pkt (xp) / 3D mark VANTAGE: ponad 7000

Nvidia:

http://techplanet.pl/produkty/karty-gra ... 16825.html

http://techplanet.pl/produkty/karty-gra ... 18593.html

AMD:

http://techplanet.pl/produkty/karty-gra ... 18946.html

http://techplanet.pl/produkty/karty-gra ... 16935.html

Tego co widziałem to ten twój zasilacz powinien sobie poradzić, jednak dla pewności podaj ile ma mocy na lini 12V ( Powinna być jakaś naklejka informacyjna na nim) Pozdrawiam

http://img98.imageshack.us/img98/4070/11640678.th.jpg

Wolał bym jednak kupić coś nowszego żeby znowu karta wystarczyła mi na jakieś 2 lata tak jak poprzednia..

I czy to prawda, że Nvidia lepiej współpracuje z Intelem ? Na razie patrzę na 560ti bo za 800 zł z groszami już na allegro można coś kupić..

DX 11 to marketingowa papaka dla frajerów, ale chcąc nie chcąc jeśliśmy zmuszani do wymiany, a że ludzi to łykają to się sprzedają. Choć pełna teslacja wygląda jeszcze ciekawie, jednak jest odległa dla dzisiejszych kart graficznych .

http://img98.imageshack.us/img98/4070/11640678.th.jpg

Wolał bym jednak kupić coś nowszego żeby znowu karta wystarczyła mi na jakieś 2 lata tak jak poprzednia..

I czy to prawda, że Nvidia lepiej współpracuje z Intelem ? Na razie patrzę na 560ti bo za 800 zł z groszami już na allegro można coś kupić..

Z całą pewnością nvidia lepiej współgra z intelem niż z AMD, ale to nie oznacza, że Radeony współgrają gorzej :wariat: Z drugiej strony nv aktualnie ciągle potrzebuje mocniejszego proca by działać na pełnych obrotach niż AMD Radeon (przez co radeony są mniej wrażliwe na miejsca w grach gdzie żyłowany jest procesor). Kwestia taka co konkretnie preferujesz, bo grać można na każdej kombinacji.

Nie no w sumie fakt różnica pomiędzy dx9 a DX 11 jest znikoma masz racje gdyby nie telselacja to ciężko by było dostrzec różnice.. Czyli wg Ciebie nie warto inwestować w taką kartę ? W demie Crysis 2 przy ustawieniach full HD i opcji hardcore fpsy skakały od kilkunastu do 35 i jakoś jeszcze dało się grać..

Up:

Nie ukrywam że lubię nacieszyć oko dobrą grafiką i w grach zazwyczaj jak tylko mogę gram na najwyższych ustawieniach z wygładzaniem 2x..

Ja bym bym polecał radeona 6870 http://www.ataniej.pl/index.php?product ... d_id=37334 680 zł dobra cena a wydajność na bardzo dobrym poziomie a co do twojego pytania { I czy to prawda, że Nvidia lepiej współpracuje z Intelem ?} to jest to mit sam mam procesor amd athlon x3 425 i gtx 260 wczeniej miałem intela z radkiem 2900 pro według mnie jest to bez znaczenia

jak mam wydać 700 zł to już chyba wolę dołożyć te 150 i kupić mocniejszego 560ti.. nie chciałbym się rozczarować i nie móc grać w najnowsze tytuły w wysokich ustawieniach przy w miarę płynnej rozgrywce.. :wariat:

AMD chyba gorzej wypada w testach telselacji na tle NV ? bo w DX11 to jest chyba największy atut.. ?

Czyli wg Ciebie nie warto inwestować w taką kartę ?

Warto w nową kartę inwestować pokroju GTX 560,570 czy tam Radeony 6xxx, chodzi mi o to że te całe DX to ku******o wymyślono po co by wymusić na graczach zmianę sprzętu. DX powinien co najwyżej mieć nazwę DX10.c a nie 11.

No tu się z tobą zgodzę :wariat: Ale jednak chciało by się pograć w jakieś nowe ciekawe tytuły w pełnej ich okazałości a 8800GT już niestety mi na to nie pozwala i chyba tylko ze względu na przestarzałą architekturę bo wydajnością nie jest jeszcze taki zły..

Na chwile obecną skłaniał bym się do zakupu 560TI bo cenowo mnie odpowiada i wydajnością (po przejrzeniu testów) też prezentuje się odpowiednio więc jak nikt mi tego z głowy nie wybije w przyszłym tygodniu upoluje jakiś egzemplarz :o

No bo chyba nie ma sensu brać lepszej karty bo raczej CPU nie pociągnie i będzie ją ograniczać.. mam na myśli 6950 at 6970 za którą musiał bym dać ok tysiaka albo 570 która kosztuje najmarniej 1150 zł a 560ti po OC prawie ją dogania a za 850 zł już ją można kupić spokojnie..

Kurcze ludziska, koles chce nie tylko miec DX11 (co obecnie jest juz standardem jesli chodzi o karty graficzne) ale rowniez mocnego GPU...

JA mam tylko pytanie co do tego zasilacza... tam sa 3 linia 12v, jedna jest na procesor a 2 na GPU? Czy tez 1 x CPU 1 x GPU a 3-cia linia na co idzie?

OCzywiscie zasilacz calkowicie tu wystarczy, laczne 440W w zupelnosci zaspokoji potrzeby kazdej grafiki.

A wiec co mozemy tu zaproponowac? Ja bym sie zastanawial pomiedzy 2-ma kartami:

1. GTX 560 TI od MSI: http://www.ceneo.pl/10708995 --> OIsobiscie jestem fanem zielonych, ale druga propozycja a wiec 6950 by byl jednak wydajniejszy, oczywiscie radeon ciagnie wiecej pradu, ale cos za cos

2. Radeon HD 6950 od Gigabyta: http://www.ceneo.pl/10893489 --> BARDZO ciekawa propozycja, mocne OC, ciagnie w stersie max 170W , warto sie zastanowic ;]

Z całą pewnością nvidia lepiej współgra z intelem niż z AMD, ale to nie oznacza, że Radeony współgrają gorzej

Bzdura. Nie ma znaczenia czy to Nvidia czy AMD.

W kontekście ostatniego artykułu na nvision dotyczącego właśnie zwiększonego zapotrzebowania na moc procesora od kilku wersji sterowników nvidiii ośmielę się twierdzić inaczej. Skoro jedyne co AMD potrafi teraz pokazać do Phenom X4 975 to jasne jest że dla takiego GTX570 bywa ten procesor niezbyt dobrym partnerem gdzie niektóre serwisy zawsze testują z nehalemem albo gulftown w okolicach 4GHz bo inaczej nvidia wypada stosunkowo blado. Zatem o ile nie masz nowszych i rzetelniejszych informacji w w/w temacie to proponuję się trochę rozejrzeć zanim napiszesz znów "bzdura"

ja bym ci doradził Sapphire HD 6850 lub 6870

HD 6850 nawet jeżeli by ci zabrakło mocy można podkręcić spokojnie do 1200 mhz na GPU i 1140 na pamięciach sam to robiłem więc wiem że się da :wariat:

możesz też wsiąść GTX 460 lecz on ma gorszą wydajność od wyżej wymienionych kart

MSI ma wersję z dwoma wentylatorami więc ostre OC też jest tu wskazane :o

zasilacz powinien ci uciągnąć

560TI moim zdaniem to strata kasy po co kupować coś co droższe i gorsze nawet od takiego GTX 460 ? otóż posiadam

HD 6850 od Sapphire

HD 6870 od Sapphire

HD 6970 od Sapphire

GTX 460 od MSI

w kompie używam od tygodnia 4 kart HD 6870 na zasilaczu 1500w

więc potrzebuję do tego porządnego proca ty takiego procesora nie posiadasz więc u cb te karty które są bardziej wydajne od tych starszych modeli nie zauważysz żadnej różnicy

ograniczy ci to karte

konkretniejsze pytania kieruj na mój numer GG 15717005 wyjaśnię ci na czym to wszystko polega pozdro

JohnSheppardPL --> powiedz mi po co piszesz takiego posta? Smiech na sali ;0

560TI moim zdaniem to strata kasy po co kupować coś co droższe i gorsze nawet od takiego GTX 460

--> lol? xD n/c

ty takiego procesora nie posiadasz więc u cb te karty które są bardziej wydajne od tych starszych modeli nie zauważysz żadnej różnicy

ograniczy ci to karte

Czlowieczku... albo sie z ksiezyca urwales, albo poczytales pare postow pana blyskawicy i teraz szpanujesz takimi tekstami?!!?!? Niech cie Bog sam ma w opiece...

--> chyba wcytales sie troche w ten temat :wariat:

No kolego chyba nie za bardzo sie orientujesz w tym wszyskim. O ile dobrze pamietam 560Ti miala premiere 21.01.11 To jest duzo??? Polecasz GTX 460 a on jest z lipca 2010 roku!!!

Moze jednak wez gigabyte, lepsza kultura pracy a te max 6-8 stopni roznicy to nie duzo (nie jestm pewien co do tych 6-8 stopni) No i oczywiscie lepsze wykonanie, bo to ze gigus robi porzadne karty to chba nie jest tajemnica... :wariat:

ludzie co wy proponujecie nowe szroty Nvidi ? co z tego że 2010 jak OC pozwala na lepsze wykorzystanie niż w tym czymś co nazywacie dobrym kurcze wiem że instnieją fan boye nvidi no ale ludzie bez przesady to co teraz Intel wykombinował to aż żałosne

wypuśczają na rynek coś co nie działa

u nvidi kiedyś były stery palące karty które właśnie moją spaliły

przez to się przerzuciłem na AMD co masz kolego do mojej płyty mam ci foty dać czy coś w tym guście ?

Własnie kiedyś. A moze nie przemawiaja do Ciebe technologie zastosowane w nvidi??? Moze to ze Wiekszoś gier faworyzuje nvidie i mozna miec o 10 fps wiecej to jest nic???

Dopiero teraz AMD zrobiło cos co moze komkurowac z NV, ich seria 6*** jest dobra ale nie tak łatwo odronic straty. Ich nowa karta 6990 co to ma byc???? Cos czego nigdy zwykły smiertelnik nie bedzie miał... Połaczyli 2 kary w jedna dali cene 2500zł i swiecą??? NV jak wypusci GTX 590 chocby miał te 2 GB bedzie lepszy w testach bo to jest Cuda bo to jest Psyhx. Masz jeszcze jakies argumenty ciekawe??? Masz racje co do tego ze 6870 po OC moze sie mierzyć z 560 Ti :D

Własnie kiedyś. A moze nie przemawiaja do Ciebe technologie zastosowane w nvidi??? Moze to ze Wiekszoś gier faworyzuje nvidie i mozna miec o 10 fps wiecej to jest nic???

Dopiero teraz AMD zrobiło cos co moze komkurowac z NV, ich seria 6*** jest dobra ale nie tak łatwo odronic straty. Ich nowa karta 6990 co to ma byc???? Cos czego nigdy zwykły smiertelnik nie bedzie miał... Połaczyli 2 kary w jedna dali cene 2500zł i swiecą??? NV jak wypusci GTX 590 chocby miał te 2 GB bedzie lepszy w testach bo to jest Cuda bo to jest Psyhx. Masz jeszcze jakies argumenty ciekawe??? Masz racje co do tego ze 6870 po OC moze sie mierzyć z 560 Ti :D

Nie dość, że pleciesz bzdury to jeszcze fanbojowowska piana leci z ryja. Tobie już podziękujemy.