Doublementi 0 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Witam! Zastanawiam się czy opłaca się rozdzielić kabel RJ-45 idący do mojego komputera tak, żeby z rozdzielacza 1 poszedł do TV a drugi do PC. Czy lepiej będzie poprowadzić kabel od głównego routera? Czy zastosowanie rozdzielacza pogorszyło by jakość internetu na obu urządzeniach? Rozdzielacz czy Switch 2 portowy? I w zasadzie czym się różnią? Co byście zrobili w takiej sytuacji? Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Witam. Jeśli chodzi o "rozdzielenie" kabla sieciowego to stosuje się właściwie tylko przełączniki (switche) - dawno temu były jeszcze huby (koncentratory) ale to już historia. By doprowadzić sieć do miejsca/pokoju, gdzie jest komputer i TV wystarczy wpiąć kabel ethernet/skrętkę idący z routera/bramy do switcha (najlepiej 4 portowy, gigabit) i do pozostałych portów podłączyć TV oraz PC albo zamiast switcha można nawet postawić router ustawiony w tryb AP (wtedy masz 3 lub więcej portów LAN na TV, PC, etc. a dodatkowo wifi o dobrym sygnale) 1 Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Chodzi o to, żeby zrobić to jak najtaniej. Switch 2 portowy był by zły? Zastosowałbym to i tak w miejscu nie widocznym i nie poręczym o ciężkim dostępie, by tylko te 2 kable do TV i PC pociągnąć bo więcej mi nie trzeba. Jak myślisz? I czy jakość będzie taka sama jak 1 skrętka z routera do PC ? Dodam, że urządzenia będą działać w tym samym czasie Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Doublementi Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Istnieją switche 2 portowe? Jeśli chcesz podłączyć dwa urządzenia do jednego kabla to nawiasem mówiąc raczej 3 portowy musiałby być. 1 Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Istnieją switche 2 portowe? Jeśli chcesz podłączyć dwa urządzenia do jednego kabla to nawiasem mówiąc raczej 3 portowy musiałby być. Chodziło mi, o 2 porty na wyjściu a 1 na wejściu. Dokładnie to co mówisz, tylko nie sprecyzowałem Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Mniemam, że koledze chodzi o tzw "rozszycie kabla lan", czyli puszczenie sygnału na pinie 1,2,3 i 6. Działać będzie. Tyle, że z szybkością nie większą niż 100 Mbps. Musisz mieć 2 RJ-45 na wejściu, jeden kabel i 2 na wyjściu. Kabel Lan kosztuje 1 zł za metr. RJ są po 50 groszy. Nawet jak nie masz zaciskarki to da się zacisnąć małym płaskim śrubokrętem. Nie wiem czy jest sens się w to bawić. ps "byłby" pisze się razem. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez benutzer 1 Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Bez jaj kup za kilkanaście złotych używany switch. 1 Link to post Share on other sites
Rozwiązanie RalfNwn 95 Napisano 28 Grudnia 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 . Żadne rozszczepy czy inne cuda bo to nie jest sygnał jak z anteny telewizyjnej... Kupujesz zwykły switch 4 portowy, nawet używany i wpinasz wszystko po kolei do niego (skrętkę od routera, tv i pc - 1 port zostaje wolny). Wybiegając nieco dalej w przyszłość zaproponowałem router w trybie AP a jakiś używany tplink na alledrogo kosztuje kilkadziesiąt pln także zacytuję: Bez jaj Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Router AP już mam i nie potrzebuje następnego, bo on w pewności wystarczy ale dzięki. Internet działa z szybkością do 10Mb\s więc z tego co rozumiem po dołączeniu TV do switcha internet będzie działał tak samo jak poprowadzony osobnym kablem Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Mowa o routerze dostarczonym przez dostawcę internetu? Zresztą jego nie bierzemy pod uwagę bo on musi być jako "brama do internetu". Jeśli masz możliwość i chęć to oczywiście można puścić drugą linię ethernet (skrętkę) i osobno podłączyć TV i PC tylko nie zawsze jest taka możliwość - jeśli jest tylko jedna linia to w miejscu docelowym stosuje się właśnie switche/przełączniki, które pełnią swoistą rolę "rozdzielacza łącza" - w obu przypadkach koszty są stosunkowo niewielkie i dość porównywalne: 1. Opcja 2-ga skrętka - kilka(naście) metrów skrętki cat. 5/6, wtyczki rj45 i ewentualnie zaciskarka (można ręcznie np.: płaskim śrubokrętem ale to już wymaga nieco wprawy, bo trzeba w odpowiedniej kolejności ułożyć żyły we wtyczce i dość dokładnie "zacisnąć" wtyczkę przez co nie jest to zalecane). Można też kupić gotowy kabel ethernetowy z wtyczkami na wymiar ale cena będzie pewnie nieco wyższa. 2. Opcja ze switchem - kupujemy switch 4-port (może być używka) za kilkanaście PLN i 2 kable ethernet (do podłączenia switcha z TV i PC). Na szybko sprawdziłem ile kosztuje jakiś podstawowy router tplink by go ustawić w trybie switch+AP i również nawet za kilkanaście PLN można coś kupić - dobra opcja w przypadku, gdy siła sygnału wifi w pokoju, gdzie jest TV i PC jest odczuwalnie słabsza a tym samym takim tplinkiem można sobie "doświetlić" pokój. Co do podłączenia TV do switcha to tak, nie będzie różnicy ponieważ switche w tańszej opcji działają na 100Mb/s także dla tego przypadku mamy spory zapas. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez RalfNwn 1 Link to post Share on other sites
Doublementi 0 Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Rozwiązany, kupiłem 5-portowy switch, działa super, wreszcie mogę dostać się do ustawień routera z mojego komputera, wcześniej nie mogłem, nie mam pojęcia czemu, ale żadne urządzenie nie mogło tego zrobić korzystając z tego kabla. Tak jak mówisz zapis działa też spoko, mogę puszczać z komputera filmy 4K i ma jeszcze spory zapas co do pobierania. Router od dostawcy mam na 2. piętrze a u siebie mam Router AP. Link to post Share on other sites
Recommended Posts