Skocz do zawartości

Karta zamiast HD 7770

Recommended Posts

Dzięki za informację nie wiedziałem co konkretnie zmienia ilość vram dlatego wydawało się że czym więcej tym lepiej w każdym przypadku, ale dobrze wiedzieć przynajmniej nie będę pakował kasy w coś co nie jest mi potrzebne.

Czyli zostaje mi tylko gtx 950, RX 460 lub ewentualnie GTX 750ti

Do jakiej ceny opłaca się te karty szukać ? Bo na allegro widzę nówkę RX 460 za 470 zł..

Edytowane przez smiley34

słaba opcja, za tą kase jak juz to bierz GTX'a 1050 bo jest poprostu szybszy od tego radeona.

co do oplacalnosci, za 750 ti 2gb bez gwar max 300zl, z gwarancja rok i dluzej 350zl, GTX 950 bez gwar i z gwar rok i dlużej 400zł max, RX 460 tak samo.

Edytowane przez quaraz123

Nie nie to już za dużo bo zaczynam tu brnąć coraz wyżej i wyżej a nie o to chodziło mi tylko chodziło o coś w miarę możliwości nie za starego i lepszego od tej wcześniejszej karty która miałem :)

Nie nie to już za dużo bo zaczynam tu brnąć coraz wyżej i wyżej a nie o to chodziło mi tylko chodziło o coś w miarę możliwości nie za starego i lepszego od tej wcześniejszej karty która miałem :)

moim zdaniem różnica pomiędzy 750Ti a 7850 jest kosmetyczna, o OC nie ma co mówić bo jedna i druga karta podkręca się dobrze,

a RX460 oczywiście można odblokować do 560, widziałem filmiki gdzie 560 bez problemu walczy z 7950

k0chan, jakby Ci zamienić w kompie 7850 na 750Ti to wątpię czy byś zauważył xD

zresztą k0chan będzie po sylwestrze, to tym bardziej nie zauważy

Hmm a taki RX 460 4gb xfx gość niby pisze, że chce 390 i mówi że karta ma 5 mięsiecy, ale nie ma paragonu ..

Mam pytanie, czy gtx960 sprawdzi się do mojego osprzętu ?
Mam pytanie, czy gtx960 sprawdzi się do mojego osprzętu ? Edytowane przez smiley34

Witajcie, pozwolę sobie doczepić do tego tematu, ponieważ mam podobny problem.

Zacznę od specyfikacji:

cpu: AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition 3,2GHz edit: chłodzenie SILENTIUMPC SPARTAN LT HE922 2x HEATPIPe

gpu: ASUS HD7770 1GB

zasilacz: CHIEFTEC GPA-500S8 500W iArena Series

pamięć: CORSAIR 2x4GB CMZ8GX3M2A1866C9R

płyta: GA-970A-DS3

dysk ssd+hdd

Karta graficzna ledwo zipie, najpierw padł wiatraczek, potem czujnik temperatury, pojawiają się artefakty. Dlatego chcę ją wymienić. Plan jest taki, aby podkręcić procesor i kupić grafikę jak najlepszą, ale żeby procesor jej nie spowalniał. Cena nie gra roli, jednak wolałbym zaoszczędzić na używce i kiedyś wymienić całość.

I jeśli chodzi o kupowanie używki to z tego co wyczytałem to na allegro i żeby była gwarancja rozruchowa. A nie ma jakiegoś pewniejszego źródła, jakiś sklep co skupuje używki, sprawdza i sprzedaje?

Gram głównie w Black Desert Online, jeśli to w co się gra ma jakieś znaczenie.

A więc jaka karta do tego zestawu, to co proponujecie autorowi czy coś innego?

Edytowane przez Runawayq

Dlatego chcę ją wymienić. Plan jest taki, aby podkręcić procesor i kupić grafikę jak najlepszą, ale żeby procesor jej nie spowalniał.

Nie ma takiej możliwości jeśli ma to być karta najlepsza do tego zestawu. Bo w zależności od konkretnej gry, ustawień i lokacji czasami ograniczeniem będzie cpu a czasami gpu nawet jeśli wybierzesz gpu dobrze dopasowane do tego zestawu. Jeśli chcesz aby cpu nie było ograniczeniem (zawsze) to musisz wybrać gpu znacznie wolniejsze niż możliwości tego sprzętu, to się nie opłaca.

Lepiej mieć w kompie GTX 1050 2GB niż GT 1030 nawet jeśli będzie to oznaczać że w pewnych tytułach nie wykorzystasz pełni możliwości 1050.

podejrzewam, że bez określenia budżetu nikt nie będzie mógł powiedzieć nic sensownego :)

Ja mam pytanie od siebie, co sądzicie o rx 560 ? do 400 zl ? oczywiscie wersja 2gb, bo obawiaja mnie pobór mocy dość spory na mój zasilacz, tak mi się wydaje 

Edytowane przez smiley34

Jeśli chcesz aby cpu nie było ograniczeniem (zawsze) to musisz wybrać gpu znacznie wolniejsze niż możliwości tego sprzętu, to się nie opłaca.

Trochę źle mnie zrozumiałeś, nie chcę aby cpu zawsze nie było ograniczeniem. Chodziło mi o to, że np. kupno takiego GTX 1080 do tego procesora byłoby bezsensowne. Chciałbym grafikę, która będzie lepsza od HD 7770, ale nie będzie zbyt mocna w porównaniu do procesora, bo będzie to marnotrawstwo mocy i pieniędzy.