bartekmustach 28 Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Witam benchmarkowców, Mam dziwny problem z zakupionym przed świętami Radeon'em HD 7770 od Gigabyte'a. Otóż po podłączeniu do komputera do slotu PCI Express x16 (sprawdzane na dwóch płytach - jedna z PCIe 3.0, druga 2.0) karta nie daje obrazu (ani na HDMI ani na DVI). ALE po podpięciu na dwóch różnych komputerach do drugiego stolu PCI Express, który zarówno na jednej i drugiej płycie pracuje w trybie x4 karta magicznie ożyła i działa normalnie. Zaznaczę, że na tych dwóch różnych płytach głównych (jedna AM3 z chipsetem 870, druga z Z170) do złącz PCIE x16 podpinałem GTXa 1060 i wszystko działało bezproblemowo. Dziwna sytuacja i nie za bardzo ją rozumiem. W pierwszej chwili przyszło mi na myśl, żeby przeczyścić styki na karcie. Po wyczyszczeniu i potraktowaniu ich odtłuszczaczem - brak poprawy. Jakieś sugestie co może być nie tak? Może ktoś już się spotkał z taką sytuacją? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 karta ma dodatkowe zasilanie? podpinałeś je? Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Problemem jest kompatybilność karty. Też miałem takiego radeona i na nowym kompie nie chciał ruszyć. Wymieniłem nawet płytę na drugą taką samą bo bylem pewny, że karta jest sprawna (w innym komputerze działała normalnie). Problemem jest prawdopodobnie bios płyty i nic z tym nie zrobisz. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) karta ma dodatkowe zasilanie? podpinałeś je? Tak jest Cd zasilacza Mam Corsaira TX650, więc z palcem w nosie rozrusza taką kartę. Edit: Znalazłem na stronie TechPowerUp nowszą wersję BIOSu do tej karty - nie pomogło. Przepiąłem się na integre i okazuje się, że na złączu PCIE x16 komputer nie wykrywa karty. Jeżeli problemem może być kompatybilność karty to może warto by spróbować z BIOSem od R7 250X? Co o tym myślicie? Może w BIOSie od kotleta w nowej panierce coś znajdzie się pomocnego? Edytowane 27 Grudnia 2017 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 dziwne, mam podobny problem, moja karta graficzna HD 7770 także od gigabye przestała działać, wczoraj jeszcze normalniej używałem komputera, a dziś już go nie włączyłem, tzn włączyłem, ale na zintegrowanej, na hd7770 ekran jest czarny a komputer w ogóle nie widzi karty, mimo, że wiatrak się kręci. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) A więc tak: 1) zaktualizowałem BIOS karty do najnowszego ze strony Gigabyte dedykowanego do rewizji 1.0 - dalej to samo i karta działa tylko na slotach PCIe x4. 2) najnowsze BIOSy na płytach głównych też nie rozwiązały problemu. Ciągle to samo. 3) o dziwo karta działa bezproblemowo na slocie PCIe x4. Pograłem trochę w Battlefielda 4 i WOTa i nic się z kartą nie dzieje - pod obciążeniem nie wariuje ani nie ma problemu z wyświetlaniem obrazu. Zaczynają mi się kończyć pomysły. Jakieś sugestie? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Fenio 1708 Napisano 28 Grudnia 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Zaczynają mi się kończyć pomysły. Jakieś sugestie? Pewnie uszkodzona karta, jak masz możliwość to zwróć ją. Jak zwrócić się już nie da a lubisz majsterkować i nutkę ryzyka to można w miarę prosto przerobić jej slot PCI-E na x8 bo być może to wystarczy do prawidłowego działania. Jeśli nadal byłby czarny ekran to ciachnąć na x4. Karta stara, mało warta i słabo wydajna to zmiana prędkości PCI-E nie przełoży się na znaczący spadek wydajności. Poniżej pinout PCI-E z podziałem które piny odpowiadają której prędkości. https://i.imgur.com/1diyp0M.gif 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 jw, jeśli ci nie przeszkadza, że siedzi w pcie x4 to o wydajność się nie martw, praktycznie nic nie utracisz przy karcie o takiej mocy Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 W sumie można tak zrobić jak proponujecie. Okej, dzięki wielkie za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Patrykooss 0 Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Czy problem został rozwiązany? Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Problem rozwiązany Skrócenie złącza pomogło i karta działa bezproblemowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Skróciłeś na 4 czy 8x ? Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Skróciłeś na 4 czy 8x ? Wystarczyło skrócić do x8 Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mam ten sam problem, możesz powiedzieć jak to skracałeś Zakleiłem cienką taśmą klejącą odpowiednią ilość pinów Proponuję to zrobić w miarę elastyczną i niesztywną, aby dobrze przywierała do styków. Ilość pinów odpowiadających za szerokość PCI-E znajdziesz w linku, który podrzucił kolega w rozwiązaniu tematu. Jak wrócę z roboty (po 15) podrzucę Ci zdjęcie jak ja to zrobiłem Zgodnie z obietnicą zdjęcia: http://s10.ifotos.pl/mini/IMG201808_qewsenq.jpg http://s2.ifotos.pl/mini/IMG201808_qewseex.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Pier*olisz, @MiKweź mu wytłumacz dlaczego proszę. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Powyżej mojego posta był wpis od bota zachęcający do kontaktu z gorącymi dziewczynami z portalu randkowego. Moderacja już usunęła, czyniąc mój wpis oderwanym od kontekstu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts