Skocz do zawartości

Modernizacja komputera z podpisu

Recommended Posts

Cześć, chciałbym zmodernizować komputer z podpisu. Budżet jaki mam do przeznaczenia to ok 1000-1500 zł. Z tego co wiem to głównie trzeba wymienić zasilacz, gdyż obecny ma już ok 7 lat.

Gry które mnie głównie interesują to Wiedźmin 3, GTA V i nowe tytuły które wychodzą.

Kiedy zamierzam kupić komputer ? - Za jakieś 2 tygodnie.

Czy będę podkręcał kartę graficzną oraz procesor ? - Raczej nie

Jaka kwotą dysponuję ? - 1500-1800 zł MAX

Zastosowanie komputera - Gry, przeglądanie internetu oraz używanie programów biurowych

Specjalne wymagania - zasilacz i niezła obudowa

W jakie gry mam zamiar grać - Wiedzmin 3, GTA V

Czy mam już złożony w jakimś stopniu komputer ? - Nie.

Generalnie zastanawiam się nad zmianą płyty głównej ale w tym samy standardzie (zostawienia procesora), zmiana karty graficznej, nowa obudowa (zależy mi aby była miała dobrą wentylację) i nowy zasilacz. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez filip3434

O ile z zasilaczem nic się nie działo i nic się nie dzieje, to nie wiem czy bym go zmieniał.

Za 1300 masz GTX 1060 6 GB Palit Jetstream. Za 200 zł masz M35W, X70W od SPC. 

Niestety słychać już, że jest do wymiany, spadki mocy też się zdarzają ;( Ram, procek i płyta główna są ok ?

Tak. Daj sobie jakiegoś XFX 450W czy 550W albo CX450. Obudowę zostaw na później. 

Hej, kupiłem dziś kilka rzeczy do nowego kompa. Są to:

- Obudowa SilentiumPC Gladius M35W

- Karta Graficzna Asus GeForce GTX1050 Ti Strix 4GB GDDR5

- Dysk Twardy Toshiba P300 1TB

- Zasilacz Corsair VS 550W

Okazało się, że po wypłacie będę mógł przeznaczyć jeszcze trochę pieniędzy na procesor, płytę główną i ram.

Pytanie teraz czy opłaca się zostać przy 1150 i zmienić np na i7? Czy zainwestować w Z370 i i5 + nowy ram? Tutaj nie mam pojęcia co wybrać, aczkolwiek spodobało mi się coś takiego:

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370-aorus-gaming-k3-978728/

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7500-3-4ghz-6mb-box-bx80677i57500-976028

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-8gb-2x4gb-3000mhz-cl15-black-cmk8gx4m2b3000c15-764771/

Myślę, że na dniach wjedzie jeszcze nowe chłodzenia na procesor w postaci Fortisa3

Co o tym sądzisz? 

I5 7500 na Z370? - ciekawe, na tym chipsecie to i5 8400 jeśli już. 

Ja bym został przy tym co obecnie masz.

Jak będziesz wymieniał GPU na coś pokroju GTX 1080/1080TI czy nowsze wtedy i CPU wymienisz, czy to na i7 4790 w dobrej cenie czy już nowa platforma.